Najdi forum

Naslovnica Forum Arhiv Računovodstvo Ustanovitev zavoda – oseba zaposlena drugje za polni del.čas – prispevki?

Ustanovitev zavoda – oseba zaposlena drugje za polni del.čas – prispevki?

Pozdravljeni,

imam vprašanje: kako je s plačevanjem prispevkov za osebo, ki je že zaposlena za polni del. čas in želi odpreti zavod, kjer bo ustanovitelj in direktor? Ali mora v tem primeru plačevati še kakšne dodatne prispevke za socialno varnost in koliko le-ti znašajo?

Nikjer ne uspem dobiti povsem jasnega odgovora.

Hvala za pomoč

Če bo kdaj še koga zanimalo to vprašanje:

1. Nekdo, ki je že zaposlen drugje za polni delovni čas, ustanovi zavod in postane tudi njen direktor, sklene sam s seboj (kot direktorjem) pogodbo o poslovodenju in se zavaruje po podlagi 040+112. Na podlagi pogodbe o poslovodenju plačuje prispevke in akontacijo dohodnine v višini 25% davčne osnove.

Izračun prispevkov in akontacije za pogodbo o poslovodenju (zav. podlaga 040):
https://www.vizija-racunovodstvo.si/koristno/koristni-izracuni/

Ker je sam tudi ustanovitelj, so tu še stroški po zav. podlagi 112 – zavarovanje za brezposelnost, ki v zgornjem izračunu niso upoštevani, in sicer:
• 0,14 % za prispevek zavarovanca in
• 0,06 % za prispevek delodajalca.
Poslovodna oseba je sama zavezanec za plačilo prispevkov tako zavarovanca kot delodajalca.

Vir: https://www.findinfo.si/DnevneVsebine/Aktualno.aspx?id=63375

2. Oseba NI zaposlena za polni del. čas oz. zavarovana na drugi podlagi: Ustanovitelj, ki je hkrati tudi poslovodna oseba, se mora obvezno zavarovati, če NI zavarovan na drugi podlagi ali je na drugi podlagi zavarovan za manj kot polni delovni čas (16.člen ZPIZ-2). V tem primeru lahko sklene pogodbo o zaposlitvi (zav. podlaga 001) – kar mu omogoča ZDR-1, 2 odst. 73.člena – ali sklene pogodbo o poslovodenju (zav. podlaga 040+112).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close