Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek V podpis sem dobila predporočno pogodbo

V podpis sem dobila predporočno pogodbo

S fantom sva se zaročila. Sva sorodni duši, najboljša prijatelja. Razmišljava in čutiva enako. Vsaj do nedavnega sem mislila tako. Za najine najbližje, bilo nas je osem, sva pripravila kosilo. Prijetno druženje na katerem sva povedala, da se bova poleti poročila.
Med tednom naju je obiskala njegova mama in mi pod nos pomolila papir za podpisati. Vrglo me je na rit. Prava predporočna pogodba. Vprašujoče sem pogledala fanta oz zaročenca, ki me je mirno in hladno vprašal, če tega nisem pričakovala. Neeeee, nisem!!! Lahko bi mi kdaj kaj omenil, ne pa da me kap od šoka pred njegovo mamo.
Fant izhaja iz premožne družine. Sami lepi in uspešni ljudje. Tudi on je precej uspešen. Jaz izhajam iz delavske družine, kjer nihče nima narejene fakultete in se že celo življenje prebijamo iz meseca v mesec, a v resnici nam nič ni hudega. S sestro sva bili vedno lepo oblečeni, hodili smo na morje in na smučanje. Starša sta nama vcepila prave vrednote. Po končani srednji šoli sem se zaposlila v velikem podjetju, si pridobila določena znanja, ugotovila, da to ni zame, riskirala in odšla na samostojna poslovno pot. Lahko rečem, da mi je z veliko odrekanja, iznajdljivosti in dobre volje uspelo. Na svojem področju sem zelo uspešna in tudi finančno dobro preskrbljena. Od zaročenčeve družine ne potrebujem nič. Po poroki bom tudi svoje stanovanje obdržala. Lahko ga oddajava. Od viška glava ne boli. Le zakaj torej njegova družina misli, da moram, podpisati predporočno pogodbo? Njihov odgovor je, da imajo tako pač oni urejene stvari.
Zaročenca ljubim, zaradi lista papirja ga res ne bi rada izgubila, vendar pa se mi res zdi za malo, da mi ne on ne njegova mama ne zaupata. Vse kar potrebujem imam, ustvarila sem si sama. Malo sem si morala olajšati dušo. Prijateljice mi vse pravijo naj podpišem in dam mir, ker takega fanta pač ne dobi kar vsaka.

Tole pa je dilema! Če podpišeš se jim totalno podrediš, če ne podpišeš sam bog ve kaj se bo zgodilo. Jaz bi svetovala moji hčerki naj jo ne podpiše, če pa zaradi tega odložijo poroko, naj jo.

Jaz bi mu rekla, da podpišem takoj, če podpiše tudi on, da v primeru, da me prevara dobim polovico premoženja, če je sploh kaj naj napisano oziroma bi se izmislila nek znesek, ki bi prevaro lahko odtehtal.

S predporočno pogodbo načeloma ni nič narobe, ampak ne podpisuje se je tako, da ti tašča pomoli kos papirja pod nos in ti podpišeš. Niti slučajno. Če že, se to naredi profesionalno, v notarskem zapisu, predlog pa naj preučil odvetnik. Ne delaj tega na način, samo da bo mir v hiši. Reči, da ja, ni problema, ampak da boste to naredili tako kot se spodobi.

Odgovor na objavo uporabnika
bodoča nevesta942, 17.05.2021 ob 16:23

S fantom sva se zaročila. Sva sorodni duši, najboljša prijatelja. Razmišljava in čutiva enako. Vsaj do nedavnega sem mislila tako. Za najine najbližje, bilo nas je osem, sva pripravila kosilo. Prijetno druženje na katerem sva povedala, da se bova poleti poročila.
Med tednom naju je obiskala njegova mama in mi pod nos pomolila papir za podpisati. Vrglo me je na rit. Prava predporočna pogodba. Vprašujoče sem pogledala fanta oz zaročenca, ki me je mirno in hladno vprašal, če tega nisem pričakovala. Neeeee, nisem!!! Lahko bi mi kdaj kaj omenil, ne pa da me kap od šoka pred njegovo mamo.
Fant izhaja iz premožne družine. Sami lepi in uspešni ljudje. Tudi on je precej uspešen. Jaz izhajam iz delavske družine, kjer nihče nima narejene fakultete in se že celo življenje prebijamo iz meseca v mesec, a v resnici nam nič ni hudega. S sestro sva bili vedno lepo oblečeni, hodili smo na morje in na smučanje. Starša sta nama vcepila prave vrednote. Po končani srednji šoli sem se zaposlila v velikem podjetju, si pridobila določena znanja, ugotovila, da to ni zame, riskirala in odšla na samostojna poslovno pot. Lahko rečem, da mi je z veliko odrekanja, iznajdljivosti in dobre volje uspelo. Na svojem področju sem zelo uspešna in tudi finančno dobro preskrbljena. Od zaročenčeve družine ne potrebujem nič. Po poroki bom tudi svoje stanovanje obdržala. Lahko ga oddajava. Od viška glava ne boli. Le zakaj torej njegova družina misli, da moram, podpisati predporočno pogodbo? Njihov odgovor je, da imajo tako pač oni urejene stvari.
Zaročenca ljubim, zaradi lista papirja ga res ne bi rada izgubila, vendar pa se mi res zdi za malo, da mi ne on ne njegova mama ne zaupata. Vse kar potrebujem imam, ustvarila sem si sama. Malo sem si morala olajšati dušo. Prijateljice mi vse pravijo naj podpišem in dam mir, ker takega fanta pač ne dobi kar vsaka.

In v čem je potemtakem problem?

Vztrajaj! .

Predporočna pogodba je prišla v veljavo v spremembi Družinskega zakonika, mislim, da leta 2018. Je pogodba, ki ureja razmerja drugače, kot pa jih zakon, ki ta razmerja ureja in določa, da se premoženje zakoncev deli 50:50. Vendar pri predporočni pogodbi (v nadaljevanju: PP) obstajajo druga določila, pri katerih je pomemben podatek, kaj prinese oseba v zakon. To ostane njeno/njegovo osebno premoženje. Vse ostalo premoženje pridobljeno v zakonu, pa se deli procentualno po določilih PP in veljajo drugačna pravila.

Glede na to, da vam je tašča pomolila pod nos PP brez posveta pravnika, je na vašem mestu ne bi podpisala. Najbolje bo, da oba s partnerjem stopita vsak do svojega pravnika, ona dva pa bosta medtem pripravila PP, da bo ustrezala obema stranema, ne samo eni. Upoštevati je potrebno dejstvo, da tudi vi prinašate v zakon določen del, ki pa ne sme biti razvrednoten ravno zaradi podpisa PP. Če želi partnerjeva družina na tak način zavarovati svoje premoženje, ni noben problem, zato ker ga lahko tudi vi zavarujete in na ta način poskrbite tudi zase. Ne podpisujte pa ničesar brez posveta z odvetnikom. Želim vam vse najlepše, predvsem pa ljubeč in zadovoljujoč zakon 🤗

Ne razumem, zakaj nekatete moti porocna pogodba?

Da se porocim v neko bogato druzino, jo podpisem brez problema, ce so dolocila fer za obe strani, torej premozenju od prej in podedovanemu, se oba odpovedujeva, torej je to zavarovano, premozenje pridobljeno v casu zakona se deli na pol in v primeru prevare, gre dolocena denarna odskodnina, otroci pa jasno uzivajo in dedujejo premozenje obeh starsev normalno.

Zakaj bi kdo imel problem s tem?

Vražička, 21.05.2021 ob 20:46

Predporočna pogodba je prišla v veljavo v spremembi Družinskega zakonika, mislim, da leta 2018. Je pogodba, ki ureja razmerja drugače, kot pa jih zakon, ki ta razmerja ureja in določa, da se premoženje zakoncev deli 50:50. Vendar pri predporočni pogodbi (v nadaljevanju: PP) obstajajo druga določila, pri katerih je pomemben podatek, kaj prinese oseba v zakon. To ostane njeno/njegovo osebno premoženje. Vse ostalo premoženje pridobljeno v zakonu, pa se deli procentualno po določilih PP in veljajo drugačna pravila.

Glede na to, da vam je tašča pomolila pod nos PP brez posveta pravnika, je na vašem mestu ne bi podpisala. Najbolje bo, da oba s partnerjem stopita vsak do svojega pravnika, ona dva pa bosta medtem pripravila PP, da bo ustrezala obema stranema, ne samo eni. Upoštevati je potrebno dejstvo, da tudi vi prinašate v zakon določen del, ki pa ne sme biti razvrednoten ravno zaradi podpisa PP. Če želi partnerjeva družina na tak način zavarovati svoje premoženje, ni noben problem, zato ker ga lahko tudi vi zavarujete in na ta način poskrbite tudi zase. Ne podpisujte pa ničesar brez posveta z odvetnikom. Želim vam vse najlepše, predvsem pa ljubeč in zadovoljujoč zakon 🤗

Že pred PP je bilo vse kar je človek prinesel v partnerstvo (zakon, izvenzakonska skupnost..) po zakonu t.i. “posebno premoženje” in torej NEDELJIVA z zakoncem.
Enako za podarjene stvari znotraj zakona. Če je posameznik prišel z nepremičnino v zakon, je z njo tudi odšel. Enako, če so mu starši nepremičnino ali karkoli drugega vrednega podarili, to ni bil predmet delitve po ločitvi.

Delilo se je na pol zgolj tisto ustvarjeno za časa partnerstva. Pa še to ne nujno, če je imel eden izmed njiju DOKAZE O NESORAZMERNEM VEČJEM VLAGANJU v skupne stvari (recimo nekajkrat višji OD).

De omnibus disputandum..

“Pred Poročna” je bila ustvarjena zgolj zato, da bodo ODVETNIKI BOLJ SLUŽILI.
Najprej s prodajanjem PP, nato z ispodbijanjem.

Ostala slovenska in EU zakonodaja namreč ni niti malo podobna ZDA, kjer se te reči najbolj pogosto igrajo.. prav pride pa le redkim parom, cca 1% ljudi, kjer se prihodki obeh bistveno razlikujejo..

De omnibus disputandum..

Najraje sem sam, absolutno sam in imam absoluten mir.

Predporočna pogodba se mi ne zdi nič slabega, a ta način se mi zdi grd in ponižujoč. To bi moral na spoştljiv in takten način urediti tvoj fant in ne njegova mamica. Kot so ti že predlagali, stopita vidva s fantom vsak do svojega odvetnika in uredite sami. Pa vse skupaj dobro prespi. Se mi zdi, da vam bo v zakonu malo tesno, saj bo glavno besedo očitno imela njegova mamica. Dokazala si že, da si močna ženska, ki marsikaj zmore. Ob sebi rabiš moškega in ne neko brezjajčno mono, ki mu mora še zadeve v zvezi z zakonom urejati mamica.

A je samo mene zmotil fantov hladen odnos? Najmanj kar bi od njega pričakovala je, da ti pove že prej, če se že pogovarjata o poroki. Ne pa da tašča komandira se preden sta se zavezala…

Slabo se je začelo, z odvetniki in tudi končalo se bo hitro, z odvetniki. Žal. Jaz se ne bi poročila oziroma bi s poroko počakala. To ni način. Slavite ljubezen in oni v nekaj dneh že vključijo odvetnike?! Punca, sreča je, da si tako pametna, da se ti je prižgala rdeča luč. Beži, kolikor te nesejo pete!

Zopet ena taka zanimiva tema lepo napisana s slikico. Tega je že precej časa  ko se stalno ponavljajo take zanimive teme. Kdo jih piše? Ne morem se znebiti občutka da so nastimane za dvig kakovosti in branosti foruma. Pa nihče še tega ni omenil. Ne razumem.

Avtorica, daj vprašaj sina te matere ( svojega fanta), koliko ženskam je že ponudila to predporočno, pa so  pametno “pobegnile” ?  Odgovor bo tako prišel sam od sebe.

Ja, bosta lahko funkcionirala vidva nekje stran, proč od te mamice, da ne bo mogla v “copatah” prit vsak dan te nadzirat – drugače pa je vajina zveza takole obsojena na propad na daljši rok, ker ti bo stara  več kot očitno z leti požrla živce. Stara ma sina na štrikcu, še vedno.

Vemo, soi mlada, naivna in zaljubljena. Ampak to se z leti spremeni- le glej, da ne bo prepozno, ko boš spregledala Predlagaj fantu, da gresta stran, na svoje.

Predporočna je v veljavi od aprila 2019, ko se je spremil Družinski zakonik. In je fajn ja morda v času neke zveze ali zakona predvsem, ko že slutiš, da zadeva gre nizbrdo, pa narediš to in se izgoneš vsemu kasnejšimu stresu po sodiščih. Po pameti, da se ti ni treba hodit it gledat in vohat potem na sodišče, ko tistega človeka morda nočeš več videti pred svojimi očmi, pa ga moraš – in to po sodiščih se vleče po par  let. To je najbolj grozno.

To je bila ena izmed prvih stvari, ki sem jih razčistila s tipom, preden je prinesel svoje kufre k meni. On nima nič, jaz sem si vse ustvarila sama. Ni fer, da ti ob morebitnem razhodu sredstva oz. delež pobere nekdo, ki niti pikice ni in ne bo vložil v tvoje stanovanje. Tako da je razumel in podpisal, seveda sem mu vse prej razložila, mu dala pred dokončnim notarskim overjanjem za prebrati, poslušala sva drug drugega in skušala razumeti vsako stran. Zdi se mi prav, da so te stvari urejene prej, preden morebiti poči v vezi.

Človek je bitje vrhunske inteligence.

Človek je bitje vrhunske inteligence.

.. in ti si del mlečne ceste….

Na neviden način smo povezani med sabo.

xrobe, 21.05.2021 ob 22:38

Na neviden način smo povezani med sabo.

Nismo ne, ti darči si ekstra bolno seme in zapohana zguba s podganjim frisom in vsiljivostjo, ki je nihče ne mara.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Tema je verjetno izmišljena, ampak v reali imejte vse bolno ameriško sranje, saj ste ga sami hoteli.Zdaj pa trpte. Saj so cele generacije zavožene zaradi ameriškega “blišča”, ki je uvožen k nam.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Pred nekaj dnevi sem bil na Intel spletni strani. Omenil sem jim tudi med.over.net

Povej mu oz.jim, da za predporočno pogodbo ni ovir, podpisali jo boste pri notarju.

Ampak – v njej bodo ne samo njihovi, ampak tudi tvoji pogoji oz.premoženje.  Ne samo stanovanje (kar ostaja v primeru ločitve itak tvoje, ker si ga imela že pred poroko), ampak ostaja samo  tvoja tudi povečana vrednost tvojega podjetja! To pa bi se delilo!

Kot prvo če sta oba z podobnimi dohodki in ni razlika recimo en jurja drugi pa 50 jurjev na mesec je tole brez veze. Deli se itak samo tisto kar se skupaj v zakonu ustvari. Kar že imata se itak ne.

Jaz sicer sem za predporočne. Se mi ne zdijo nič napačnega. Samo v sloveniji mislim da je dokaj neuporabna. Bi jo podpisala brez problema če bi imela partnerja ki bi želel to.

Bi me pa resno motilo da se imam namen poročit z enim pepčkom ki mu mamica ureja stvari z bodočo ženo. Patetično do amena. Sem prestara za te fore. Kaj si boš z tem pepčkom v življenju pomagala? Vse njegove boje bo mamica borila očitno. Si se pripravljena ta trojček igrat celo življenje? Zame je zakon za dva, ne pa za tri.

Trenutno sem v letu 6548. Tema je hipotetične narave.

New Report

Close