Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Varčevanje

Varčevanje

Mene pa zanima, kje vi kaj privarčujete pri nakupih oz. pri vsakdanjih stroških? Ker sem slišala, da eni to znajo in jim gre dobro od rok.

Ne šparamo, življenje je kratko. Bog ne daj, ampak mogoče nas že jutri ne bo več, tako da si ne delamo nekih velikih zalog prihrankov. Res pa je, da smo materialno dobro preskrbljeni.

V trgovino z listkom, na katerem imaš napisane SAMO POTREBNE stvari, če ti z karticami in evidenco ne gre, plačuj samo z gotovino, da vedno veš pri čem si, doma pa ugašaj luči, kjer jih ne potrebuješ, zapiraj vodo, malenkosti pač, ki pa nanesejo. Elektriko troši v nižji tarifi, saj vemo kateri so največji porabniki el. toka. . . V službo pojdi peš ali s kolesom, če je to seveda možno.

Jaz kupujem le enkrat na teden v Mercatorju in ker nakupimo v pol leta za cca. 600.000 imam potem za 30.000 SIT pik. V Mercatorju kupujem tudi novoletna darila ali DZS. Oblačila zase v modni hiši in tako zbiram pike. 30.000 SIT ni malo. Od kar pa je v torek 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popusta pa nabavljam namesto v petek v torek in tako na mesec prišaram še cca. 10.000 SIT oz. jih porabim za kaj drugega.

no midva imava pa OBA SKUPAJ 300.000 plače (pa še to ne vsak mesec) in prišparava ravno v trgovini. čez teden kupiva mleko, kruh, kar je pač najbolj nujno pa če kaj ravno še sfali, drugače pa čez vikend in ko so akcije…ker imajo vedno vsakdanje stvari ki jih rabiš v akciji…. tako da gledava na to, pa da ne kupiva stvari za 500 sit, če ista stane na drugi polici ali pa na drugem koncu trgovine recmo 250. evo tko se dela pa je…. poln voziček za 15.000 nikoli več;)
pa ne privoščiva si ne vem kaj – že dolgo nisva bila v kinu, nazadnje na izletu maja ja pa tko a ne pa nama je vseen lušt:)

Enkrat na teden? Občudovanja vredno!
Tudi jaz bi tako, a mi ne rata.

Pa na razprodaje pojdi tudi kupit samo tisto, kar nujno rabiš in veš že prej in le še počakaš na razprodajo, če pa greš na razprodaje samo firbcat, si pa na lepi poti, da te naši genialni trgovci “olupijo” za tolarčke. Ej bo šele hudo, ko bodo evri…..

ja ko sva še sama:))) bo drugače, ko bo otroček na svetu;)))
tko da prišparam min. 5.000 ;))))) he he pa maksimalno 20.000 na mesec. on seveda nič:))))))))

Tudi 5 ali 20 jurjev je nekaj, malo po malo, pa zraste kupček.

ja in se kupček veča če ne drugega bo za otroka, baje prihajajo hudi cajti, pa itak ne veš kdaj kdo ostane brez službe itd….da nisi pol čist u šoku, če kaj pride, imaš vsaaaaj nekaj.

Pet let, po 5 jurjev vsak mesec, pa je milion.

aja…. moja stara mama je meni in sestrama od rojstva dajala na knjižico od PBS vsak mesec vsaki 5000 sit. in do 18. leta, ko smo lahko ta denar dobile v svoje roke, se je vsaki nabralo 1.100.000 + obresti so bile kar velike, ker se denarja 18 let pač ni nič jemalo dol.

Ja, kam si pa ti v šolo hodil?
Razen, če nam zaupaš, kje bi dobili tako visoke obresti.

Ne šparamo kaj posebej, pa vseeno precej privarčujemo (vsaj tisoč evrov). Drugače razmetavamo tudi ne z denarjem, si pa privoščimo kaj. Nakupujemo v glavnem v Mercatorju, zadnjič sem bila prvič v Hoferju in se tudi tam najde kaj dobrega, tako da prihraniš. Imamo pa tudi dojenčka, za katerega gre trenutno večina plače oz. porodniške.

Šola pri tem nima NIČ! Sicer je bil vmes tudi kakšen večji vložek kot 5 jurjev, saj smo govorili od 5do 20 a ne? NLB MODRI.

Uf, jaz sem pa rojena šparovka. Predvsem zaradi vzgoje od prve simbolične žepnine v 1. razredu, zgledov staršev, obdobje, ko sta bila starša brezposelna…. pa mi je prišlo v kri, da ne zapravljam.

Mislim, da se ogromno prihrani pri cunjah in čevljih – eni si vsako sezono skoraj novo garderobo omislijo, jaz v celem letu ravno kak kos oblačila in čevlje nosim, dokler so v redu.

Pa pri hrani, gospodinjstvu, kozmetiki ipd. tudi – isto stvar imaš za 200 ali 1000 sit, v Sparu recimo “prva cena”, pa njihove blagovne znamke ipd.

Me pa nesejo igrače, saj se bremzam… sem se naučila, da se zadovoljim s kakšno žogico za 200 sit in podobnimi malenkostmi….

Pa sem v 9 letih, odkar sem začela delati prek študenta, kar nekaj našparala. zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača…. tolar na tolar milijon.

1000€ ??!! A na leto, a na mesec?

meni se tudi zdi, da se najmanj zapravi (ali največ prišpara, če imaš kaj šparat), da se ne hodi vsak dan v trgovino.
greva ob plači, lepo počasi po trgovini, od police do police, in nabaviva, vse kar se rabi v gospodinjstvu. moka, riz, sladkor, prasek..to itak rabis vedno. pa plato mleka, pa navadno tisto meso ki je v akciji…med tednom hodiva po kruh, kake jogurte, sveze klobase…pa je. ampak veliko vecino imam doma, tako da lahko kuham, brez da grem v trgovino…
se je naredlo, da sva odlasala s tem velikim nakupom, pa hodila po ojle, pa drugic po meso, pa tretjic po kavo… si rabu neki za jurja, pa si jih vedno pet not pustil. no, pri nama to pali. itak nimava veliko na izbiro, ker je samo ena placa… jaz pravim, da sem srecna samo, ko imam polno omaro vojnih zalog!

V trgovino je treba iti z listkom in se ga zvesto držati. Ko pa prideš domov pa vsak izdatek, tudi najmanjši, vpiši v za to namenjeno knjigo. Vpisuj po rubrikah: Zadeva, Datum, Znesek – dnevno, po mesecih. Prav tako redno vpisuj dvige z bankomata, aktivo, seveda tudi prihodke in točno kontroliraj bančne izpiske. Tako boš dnevno vedela za saldo na svojem računu.
Vse račune iz trgovine za tekoči mesec hrani, da točno veš, kaj in koliko si kupila in še podražitve tako spremljaš. Račune za stroške daj na trajnik, da si prihraniš pot na pošto ali banko in še najceneje je.
Nakupovanje v Mercatorju ob torkih, zbiranje pik in njihovo vnovčevanje je tudi pametno. Slediti akcije. Pa če se le da vsak mesec daj na banko vsaj 100 evrov.
Jaz rada vidim, da mi poštar prinese reklame, saj tako vidim kakšne ponudbe so v trgovinah, sledim akcije in sem s cenami na tekočem. Sem pa disciplinirana in me nič ne premami, da bi kupila kar ne rabim.
Dnevnega časopisa ni treba imeti nobenega naročenega, vse kar človeka zanima, lahko prebere na netu ali zasledi pri Dnevniku. Revije si lahko izposodiš v knjižnici.
Varčno je treba ravnati z vsemi oblikami energije. Kadar kupiš novo oblačilo, kupi najboljše kvalitete, v kroju se pa po možnosti drži klasike, ki je uporabna za veliko prilik. In še kaj bi lahko naštela pa bodi dovolj. Skratka – kupuj s premislekom.

Ja, na mesec. Imava res dobre plače, zato nama to res ni problem. Ponavadi prihraniva še več, odvisno od stroškov.

5 članska družina, 3 predšolski otroci – prihranimo cca 2 mio SIT na leto, pri skupni plači 550.000 SIT na mesec.

New Report

Close