Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek varstvo osebnih podatkov v ljubljanski porodnišnici

varstvo osebnih podatkov v ljubljanski porodnišnici

Hoj,
zdaj bi pa še jaz po dolgem času odprla eno temo (aja, najprej en lep pozdravček vsem – naša miška si je krepko opomogla in se mi zdi, da kar lepo napreduje).
Gre namreč za zadevo, ki me je zelo razp…. Že nekaj dni me namreč telefonično “iščejo” iz ene zavarovalnice (ni pomembno katere) in zahtevajo izključno mene. V redu. Prejle se uspem oglasit na telefon in mi ena agentka začne trobezljat, da sem pred kratkim rodila hčerkico v ljubljanski porodnišnici in da mi čestotajo in če bi jo jaz pri njih zavarovala in če bi sprejela enega agenta na dom (za osebno predstavitev) in bla, bla, bla. Halo??? Jaz sem totalno šokirana!

Od kje zavarovalnici vsi ti podatki? Od kje jim moja telefonska številka (je ni v imeniku)? Mislim 2 much! A se motim ali ni res, da gre tole za kršitev Zakona o varstvu osebnih podatkov s strani ljubljanske porodnišnice? A mogoče kdo kaj ve o tem?

lp

Jst sem letos februarja rodila v Šempeterski (pri N.Gorici) bolnišnici in so me prav tako klicali iz zavarovalnice. Zgleda,da jim da bolnica te podatke. Mene je klicala ena gospa iz Slovenice in je prišla tudi k nam domov predstavit neko varčevanje …….seveda se nisem odločila za njihovo varjanto,ker itak že varčujem pri banki (za hčerkico). je bila pa tako tečna,da sem popustila in je prišla na “obisk”.

Mislim,da bi morali v bolnišnici vsako mamico posebej vprašat,ali se strinja da dajo podatke!!!

Zgleda,da je na vseh koncih Slovenije tako,da nas “klicarijo”in prepričujejo o tem,da je njihova varjanta najboljša.

Toliko o moji izkušnji!

Čao,Kristi*

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

Mogoče so podatke dobili od tebe. Namreč, kakor se jaz spomnim sem napisala nekaj svojih podatkov, ko sem šla iz porodnišnice domov. Namreč zaradi tega, ker so mi rekli na oddelku, da naj pred odhodom pri recepciji dvignem sponzorska darilca. (dobila sem eno malo škatlo z reklamnimi izdelki, raznih podjetij, tudi zavarovalnica je bila vmes). Tako da je mogoče, da se je zgodilo tebi isto. Tudi mene so potem klicali skoraj iz vseh teh podjetij in mi pošiljali reklame. Ne razburjaj se in uživaj z svojim otročkom…..

lp, Tiny

Če posmislim,sem tudi jst dobila eno škatlico z različnimi reklamami,ma so me samo iz zavarovalnice klicali in mi tečnarili. Kolikor se spomnem nisem pisala naslova ali telefonske številke……..no kar je bilo je bilo, itak sem se jih “rešila”……..če lahko tako rečem.

Lp,Kristi*

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

Ej, Miška, a si ti slučajno z bivališčem v MOL? Če si – so ti dali obrazec za prejemanje darila od občine – 6 mesečno brezplačno revijo?

Glede varstva podatkov pa – kolikor vem, se v porodnišnici zelo držijo tega, tudi za darilo (revijo) morajo mamice podpisati obrazec in dati podatke. Kljub temu, da gre za darilo občine (ki v bistvu ima dostop do matičnih podatkov) sama občina ne sme posegati in kršiti tega, niti zaradi darila matere županje.

Zato, res nisi podatke dala kam sama?

popravljam – mamica mora imeti STALNO bivališče v MOL, ne le bivati v LJ.

V mariborski porodnišnici podpišeš, če želiš, ko rodiš, da objavijo tvoje ime in priimek, spol in težo otroka v časopisu Večer v rubriki Mariborska zibelka. Mislim, da jih to stori večina – ko so meni po porodu to pomolili pod nos, bi podpisala, da lahko raztrobijo po celem svetu. Morda imate kaj podobnega v Dnevniku ali Delu na vašem koncu in od tam osnovni podatki. Znajo pa biti vsi najrazličnejši telefonski akterji res zelo tečni.

LP, J.

Ja, se spomnim, da sem izpolnila en kartonček 4×4 ob odhodu iz porodnišnice, ampak mi je bilo logično, da ta kartonček izpolniš, da sploh lahko dvigneš paket s promocijsimi darili, ker drugače bi lahko ista oseba večkrat dvignila že prej omenjeni paket, ane? Ampak se čisto nič ne spomnim, da bi na tem kartončku karkoli pisalo v zvezi s tem za kaj se bodo moji podatki uporabili (kar naj bi po Zakonu pisalo) in če se s tem strinjam. Mogoče se motim in je pisalo, ampak res sem občutljiva na to, ker sem se pred kratkim komaj, komaj znebila ene zavarovalnice, ker so ves čas klicali in nadlegovali, dokler jim nisem “zagrozila”. No, komaj sem se jih otresla, zdaj pa že drugi težijo.

Pokliči na zvezo za varstvo potrošnikov, na tržno inšpekcijo, kakšen časopis (na Delu bi takšno temo zagotovo z veseljem ponucali, lahko jim pišeš kar na e-mail, ki jih imajo na vrhu strani). Ja, pisati mora, za kaj se bodo porabili podatki.

Tudi jaz rodila v Lj.
Napisala oz. izpolnila le papir za reklame firme Pampers, ki naj bi jih pošiljali na dom, a v 5 mesecih nisem dobila še nobene reklame Pampers.
Drugega nisem podpisovala, razen v recepciji, kjer prevzameš darilni paket…tam nisem napisala nobenega naslova oz. tel. številke.

Tudi meni so težili za zavarovanje, a jim nisem mogla dopovedati da je za nas 30 EUR za enega preveč, sploh pa za dva-60 EUR / mesec… pa me je g. klical 3x ali4x, dokler sem mu dopovedala…

Rodila sem v Ljubljani, dobila paketek s kremicami in še nekimi revijami….

NIKOLI me ni nihče klical po telefonu, niti nisem dobivala nobenih ponudb.

Res pa je, da moje stalno bivališče ni na območju MOL.
To pomeni, da občina daje podatke in ne porodnišnica.

Nataša

Isto kot NatašaH.

Jaz sem tudi izpolnila papir od Pampersa in tistega za paketek pri recepciji. Tam sem navedla tudi telefon, se pa nič ne spomnim, da bi pisalo čemu to potrebujejo ali da s tem dovoljujem karkoli. So pa me klicali iz Zavarovalnice Slovenica in sem samo rekla, da me njihova ponudba ne zanima, da imam že urejeno drugo zadevo. Je rekla hvala in nasvidenje, nič težila.
Pampers pa mi je enkrat poslal knjižico z razvojem dojenčka in nekaj vzorcev ženskih vložkov.

Tudi občina ne daje podatkov! Oziroma vsaj ne bi smela. Na zgornjem primeru – DARILO OBČINE ob rojstvu – naročnina za 6 mesecev na Otrok in družina, pa ne smejo direkt v uredništvo posredovati podatkov, pač pa jih samo z dovoljenjem zberejo direkt pri porodnicah in nam jih na podpisanem listku dajo naprej. Tako da MOL skoraj gotovo ne, so blazno panični glede tega. Kakšne manjše občine pa gotovo, ko se vsi poznajo med sabo.

Hvala vsem za svoje “prispevke”. Sem se že malo pomirila, upam samo, da me res ne bodo klicarili kot prejšnjič. Tisto je bilo res za znoret moteče. lep večer še naprej in lahko noč

Ta je pa res huda sploh zato, ker sicer tako zelo varujejo podatke. Nama s sotrpinko v sobi niso hoteli povedati, če je tretja ( skupaj v sobi ) sotrpinka že rodila. Vprašali sva naslednji dan po odhodu v porodno. Rekli so, da ne morejo dati nobene informacije, češ, da gre za varovanje osebnih podatkov.

Lp,P

A to zdaj po ta novem dajejo 6 mesecev Otrok in D.??? Junija tega ni bilo.

No, tule lahko sicer še nekaj malega prispevam. Tole varovanje podatkov velja kakor za koga. Ko sem bila jaz v porodnišnici sem čist ven padla, ker so eni moji sorodnici, ki je ves čas nekaj klicarila (včasih je delala tam) povedali vse; ne samo o meni (da sem bila šivana, da dojenje ne steče, da …to in ono…flauzarce pač), ampak tudi vse o hčerkici itd, itd. Tudi, ko sem jasno povedala, da tega ne dovolim, ni pomagalo! Ne razumem kako lahko to koga tako zelo briga…če ima kaj za vprašat, naj vpraša mene ali partnerja. Mater jim..evo, pa sem spet razkurjena!
No, toliko o tem.

Takrat sem bila tako jezna, da sem bila odločena, da bom šla v tožbo, ampak nekako nimam časa in živcev se še s tem ukvarjat.

po moji izkušnji se SPLOH NE DRŽIJO VARSTVA PODATKOV. Ko dobiš obrazec in napišeš, komu lahko dajo kake informacije, tega sploh ne upoštevajo. Neka moja prijateljica, ki ni bila na mojem seznamu je po telefonu izvedela VSE. Pa sem natančno izpolnila, komu lahko dajo informacije (ostali naj bi jih ne dobili).
Toliko o ljubljanski porodnišnici.
Takrat se mi ni dalo s tem ukvarjat, me je pa kar zrevoltiralo. Zakaj izpolnjuješ nekaj, kar sploh niti pod razno ne upoštevajo.

Ne, ni po novem, je od januarja 04, ampak je ena velika težava, na katero smo opozarjali še ob dogovarjanju, pa nas nihče ni poslušal – namreč – kako in kje bodo dobili podatke oz. kako bo zbrali vse mamice, ki dejansko imajo stalno bivališče v LJ in kako jim bodo dali darilo, če ne smejo nam direkt dati podatkov.
Zato to zgleda takole – v Lj. porodnišnici ti babica prinese čestitko županje in listek, na katerega moraš napisati svoje ime in naslo in podpisati, da želiš prejemati revijo. Torej je vse odvisno od tega, a so babice za to, ali ne (konec koncev to ni njihova služba!) in ker to delajo samo v lj. porodnišnici so 1. izpuščene vse LJubljančanke, ki rodijo drugje (denimo v POstojni) in 2. je vse odvisno od tega, ali se babici da in ali se spomni sploh na to.
Ocenjujem, da je v resnici županja podarila darilo le okoli 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} lj. mamic, ne pa vsem – in to zato, ker se občina ne zna iti logistike (no, pa po moje jim celo paše, jih vsaj manj stanete :(. Tako da si imela smolo, da si naletela na babico, ki se na to ni spomnila, sama pa tudi nisi vedela, ker sploh niso dali zadeve uradno v javnost (kriza, a ni?)

Lahko bi recimo dali te listke na ljubljanske CSD, kamor itak vsaka mama pride rihtat za porodniško in bi ob paketu dobila še čestitko in listek za darilo (tako recimo na Vrhniki dobijo na CSD knjigo, če se ne motim). Pa niso šlo v to. Kaj pa vem, zakaj ne. Morda se bo kaj še spremenilo.

Predlagam, če se ti da, da pokličeš na občino, poveš, da si rodila junija, da imaš stalno bivališče v LJ in da si slišala od prijateljice, ki je tudi rodila v LJ (pa ne mene navesti poimensko, prosim), da lj. mamice dobijo darilo od županje.
Zahtevaj, da ti ga zrihtajo, če seveda želiš (in to priporočam vsem, ki ste s stalnim bivališčem v Lj in ste rodile po januarju 04 in niste dobile darila – saj ni veliko, ampak, ej, to ni fer, ene ja, ene ne, kakor paše komu)

Saj ne navijam zato zaradi naše revije (čeprav stojim za njo in mi je kul), ampak zato ker sem v bistvu jezna na birokratke, ki se ne znajo obrniti.

Pri meni, ki nisem iz LJ, je bila tudi zanimiva zgodba – 4 dni pred rojstvom mojega sina so za občane Ivančne gorice ukinili darilo, poprej so dobili vsi, ki so bili rojeni v uparni enoti Grosuplje nekaj denarja, potem pa samo še občani Grosuplja (kar pa mi nismo) in ker je občina Ivančna gorica pač revna nimamo niti osnovnih privilegijev – denimo manjše plačilo vrtca zaradi stanovanjskega kredita ali pravice do rezervacije (torej hudo zmanšanega plačila zaradi počitnic poleti). Mi gremo za 1 mesec na dopust, vrtec pa še vedno plačam polno ceno, ki jo sicer med letom.

Ej, birokracijo in denarno šparanje na račun mladih družin bi bilo treba razsut!

Rodila oktobra dve leti nazaj v Ljubljanski porodnišnici. Na list sem napisala, da podatke izključno le možu. Glej ga zlomka – vsi so nama hiteli čestitati, da smo rodili, še predno je mož poslal SMSje naokoli!!! Varstvo podatkov v porodnišnici? Japajade!!!

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Če mi vsaj malo namigneš kam na občino, bom zagotovo poklicala. Ker to res ni fer da ene ja in ene ne. Od rojstva sem pristna Ljubljančanka, pa tole dane prvič slišim. No vsaj knjigico sem dobila, čeprav je bolj za odrasle, ker gre za poezijo.

Jaz sem lani rodila v Nm, pa so me tudi poklicali iz ene zavarovalnice. Sem pa tudi jaz izpolnila nek kupon s svojimi podatki, da sem dobila promocijska darila. Se pa ne spomnim, če sem napisala tudi telefonsko. Verjetno sem, mene so poklicali na mobi.

Piki – kar v kabinet gospe županje

Sam jaz nimam tel.imenika. Če imaš kakšno iztočnico. Ne morem kar poklicat na 1188 in rečt naj mi dajo cifro kabineta.

New Report

Close