Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek VEGETARIJANSTVO

VEGETARIJANSTVO

Lintvern

“Spoštovani bralci!

Vse več ljudi se zaveda, da je uživanje mesa škodljivo za človekovo zdravje, za zemljo, vodo in celotno naravo ter povzroča neznansko trpljenje živalim. Mnogi ne želijo tega spremeniti, mnogi pa so to že spremenili. Ene in druge, tako tiste, ki so predvsem sladokusci in uživajo v dobri hrani, kot tiste, ki jih zanima tako pogosto vprašanje “Kaj pa sploh jeste” in prav tako vse, ki želijo preživeti nekaj prijetnih sobotnih ur v dobri družbi v naravi na robu Ljubljane, Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice VABI na dobrodelno prireditev: največji VEGETARIJANSKI PIKNIK v Sloveniji do zdaj, ki bo 4. 9. 2004 v Mostecu v Ljubljani.

Dogajanje: od 10.00 do 18.00, znani glasbeni gostje (Jadranka Juras, Adi Smolar, Irena Vrčkovnik, Alya in drugi), degustacije in bogata ponudba vegetarijanske, veganske hrane in presne hrane, pester in zabaven program za otroke in odrasle, brezplačna prva številka revije Osvoboditev živali. Vstopnine ni!

PRIJETNO IN OKUSNO ZA ČLOVEKA, DOBRO ZA ŽIVALI IN ZEMLJO!

Vabilu se pridružujemo tudi v uredništvu revije Mojuspeh.com in vam želimo lepe, sončne in ljubezni polne poletne dni!

UREDNIŠTVO”

Več kot vem, manj razumem ?

——————————————————————————–

Edino kar je dokazano da človek brez živalskih beljakovin in proteinov ne more preživeti oz se iz dojenčka razvit kvalitetno in normalno, seveda pod pogojem da sploh preživi prehrambene navade svojih staršev.

Ko smo že ravno pri naravnem načinu. Človek ni izključni rastlinojed-nimamo encimov za razgradnjo celuloze in tudi nimamo prirejenega prebavnega trakta izključni zelenjavni prehrani.
Človek je vsejed in tudi da smo se v toku evolucije razvili do te stopnje smo morali začeti jesti meso. Raziskave so pokazale da se je razvoj človeka odcepil od ostalih primatov šele takrat ko je začel živeti v stepah in ni mogel več računati na stalen in dovolj kvaliteten vir sadja in zelenjave.

Dokazano je da otroci ki ne uživajo živalskih beljakovin(meso mleko jajca) se razvijajo bistveno počasneje tako mentalno kot fizično.

Lepo da se zavzemate za humanost do živali ampak jaz mislim da je bolj razumno živali pridelovati v bolj humanih in bio/eko obratih kot pa da preprosto ne jemo mesa ker bomo s tem škodili predvsem sebi.

——————————————————————————–
Zelo prepričljivo, ampak…
Poglete si tole, pa potem ocenite kdo ima prav!
http://www.osvoboditev-zivali.org/8_lazi_o_prehrani.htm

OK, DVE MNENJI IN POTEM ŠE VELIIIIIKO ARGUMENTOV, VSAK NAJ SAM PRI SEBI RAZMISLI,….
AMPAK A MI LAHKO PROSIM KDO POVE ZAKAJ Z BOŽJO VOLJO JE NA TEM SVETU TOLIKO VEGETARIJANCEV S PREKOMERNO TELESNO TEŽO? STE ŽE OPAZILI?

Zakaj so nekateri vegetarijanci pretežki? Jih kar nekaj poznam.

ker se ne prehranjujejo pravilno in pomanjkanje določene hrane kompenzirajo s preveliko količino vnešenih ogljikovih hidratov.
Komur vegetarinajstvo ustreza, naj tao živi, kot prvo pa menim, da otroke in dojenčke v to ne bi smeli mešati (kajti le tisti, ki se je zeeeeeelo poglobil v to, kaj dejansko otrok potrebuje in kako mu to z vegetarijansko prehrano lahko nudiš po moje lahko ekperimentira z otrokom). POznam vegetarijanko, ali kako naj ji drugače rečem, ki ne je mesa, ne rib, mlečne izdelke bolj poredko, od zelenjave pa mara le krompir in korenje, solato, paradižnik ter grah. Soja ji gre po grlu, potem pa se že neha. Njena prehrana je solata, kruh, riž in makaroni s paradižnikom … no, to definitivno ni zdravo.

Odločiti se, da boš vegetarijanec, definitivno ni to, da bi pač izpustil meso v svoji prehrani in ga občasno zamenjal s sojinimi polpeti. Tak način kar kliče po slabem zdravju. To pomeni, da veš, kaj ponujaš svojemu telesu, in ne le črtanje določenih prehrambenih sestavin, pač pa uvajanje novih, ki telesu prinesejo potrebne minerale in vitamine.

Pri nas doma jemo meso enkrat na teden. Dete ga v vrtcu kake 3krat na 5 dni večkrat, jaz ga morda enkrat med tednom, mož tudi. Ampak ga pač jemo. Naša odločitev. A če bi prišli k nam na piknik, imamo vedno tudi za vegetarijance kaj slastnega :))) če seveda niso izbirčni in jim pašejo bučke, melancani, tofu … 🙂

Zame je človek vsejedec in bo vsejedec tudi ostal. Meni se zdi dosti bolj nehumano, da še vedno umirajo ljudje zavoljo lakote in podhranjenosti. In nikar o nehumanosti reditve živali za prehrano človeka. Za uboge otroke in odrasle v Afriki in Indiji se ne briga toliko kot pa za humane standarde reje piščancev in kur nesnic v Evropi. Dajte, ne ga lomit. Človeku (ampak človeku z veliko začetnico) gre na jok. V Angliji so se hvalili, kako kravam v traktu, ko čakajo na zakol, igrajo Mozarta. Kateremu od umirajočih otrok z izbuljenimi očmi in napihnjenim trebuščkom (pa ne zaradi sitosti) pa vrtijo Mozarta, ko umira za lakoto???

Če bo človek zavoljo vegetarijanstva postal bolj Človeški, potem sem za. Samo naj se neha tukaj o humanosti do živali govorit!

LP

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

A zakaj so nekateri vegetarjanci pretežki? hahahaha

Poglej, saj vegetarjanstvo ne pomeni samo po sebi umevno, da je to zdrava prehrana. Pomeni pa, da ne ješ mesa.
Res je, da večina, ki se odloči za vegetarjanstvo skrbi za zdravo prehranjevanje, ni pa nujno.

Vegetarjanec je prav tako lahko zavaljen kot pujs in se baše s torticami…saj v torticah pač ni mesa 😉

No kakorkoli. Zdravo je jesti manj mesa, tako kot so ga jedli naši stari starši (enkrat na teden). Meso raje zamenjajmo z ribo. Drugače pa veliko sadja in zelenjave, polnovrednih izdelkov in letnim časom primerna živila.

**************************** Tudi to bo prešlo.

se strinjam – letnemu času primerna živila. Koliko zdravja pa je v svežih jagodah februarja ali svežih češnjah marca … :))) mi je enkrat prodajalec na trgu rekel, da pred majem tega sadja ne da v usta :)))
T.

Mi sicer ne jemo mesa, a sem prepričana, da se zdravo prehranjujemo:sezonska zelenjava in sadje, polnovredne žitarice, veliko rib, mlečnih izdelkov, stročnic, občasno jajca in skoraj nič industrijs predelane hrane.

Se strinjam, da vegetarijanstvo ni enako zdrava prehrana. Tako kot se prehranjujejo nekateri vegetarijanci…bi bilo za njih gotovo boljše pojesti kak kos mesa in spremeniti ostalo prehrano. Pediatrinja pa nam je rekla, da tudi otrok z ribami, jajci in mlečnimi izdelki in lečo dobi vse potrebne sestavine.

moj 6-letnik ne je mesa … mu smrdi in ga ne pripraviš da bi pojedel košček … mleko pije od četrtega leta naprej … prej pa nobenega mleka in nič mlečnega … dojit se je nehal sam pri sedmih mesecih.
bolan je bil 2x v šestih letih … je močan, zdrav in ne zgleda da bi mu kaj mankalo … kaj pa to dolgoročno pomeni pa ne vem.

tudi doma jemo meso 1-2x na 14 dni… nam tko čist paše … nimam nič proti mesu … me pa res moti način vzreje za zakol.

drugač pa mislim da prihajajo časi ko bomo veseli če bomo lahko jedli in pili neoporečno hrano /vodo … neglede na njen izvor.

B.

Meni je čisto vseeno, kako se ljudje prehranjujejo, to je povsem njihova stvar. Kljub temu pa moram priznati, da mi gre večina vegetarijancev (tistih, ki jih poznam) na živce. Zakaj? Zato, ker ob vsaki priliki poudarjajo, da so oni vegetarijanci in mimogrede še omenijo, da smo ljudje, ki jemo meso, nehumani barbari, zaradi katerih trpi na tisoče živali.
Ne vem, zakaj je treba to tako poudarjati. Kot da jaz prišla v eno novo družbo in rekla “živjo, moje ime je Kleopatra in veste – jaz jem meso”!!! :)))

In potem se najdejo “osveščeni” vegetarijanci, ki živali ne jejo, ker se jim smilijo, jejo pa ribe. To je pa za moje pojme višek nevednosti (ali neumnosti). A niso ravno ribe tiste živali, ki ob smrti najbolj trpijo, saj se zadušijo?

Moja sestrična je ena izmed teh ta “vsiljivih”. Na skupnih srečanjih nam vedno gleda v krožnike in se zgraža ter pači. Tudi svojemu partnerju ne pusti jesti mesa, čeprav se revežu ob pogledu na zrezek kar sline cedijo. In ženska je stara 30 let. Ne moreš verjet.
In še par takih poznam.

Midva s partnerjem imava oba zelo rada meso in pri nas ga jemo skoraj vsak dan. Že ko sem bila še pri starših je bilo enako. Meni se pač zdi, da kosilo brez mesa ni ta pravo kosilo. :)) No, saj včasih tudi paše malo spremembe, ampak načeloma pa pri nas kar precej mesa pojemo. Pa tudi mali ga ima rad.

Kleopatra1, se strinjam s tabo kako se vegetarijanci obnašajo, čista resnica…Moja najboljša prijateljica je točno taka, in tudi jajc “kao” ne je, ker ji smrdijo in bla bla, pol ko pa kakšno tortico zagleda, poje 4-5 kosov…(biskvitna!)… Ali pa neka fora s čokolado, ki baje vsebuje nek emulgator živalskega izvora, ki je jasno prepovedan med vegetarijanci, tudi ko zagleda čokolado se zgrozi…enako z želatino, “kao” narejeno iz živalskih kosti…Potem pa isto naredi s smetanovo tortico (kjer je tudi želatin), zbaše naenkrat par kosov…Če si vegetarijanec ali vegan, bodi vsaj dosleden in se drži nekih pravil!
Tudi jaz jih poznam veliko, ki ne pustijo svojim partnerjem jest mesa, ali pa da je doma strogo prepovedano kakršnokoli meso. Če si se sam tako odločil, se mi zdi neumno, da partnerju ali otrokom ne pustiš, da se sami odločijo, kaj bodo jedli.
Meni se tako obnašanje zdi malo pretirano…

uf, ste si pa dale duška.
najbolj mi je pa všeč tisto o lačnih v afriki.

Kakšno posploševanje! Jaz tudi ne jem mesa niti rib in nikomur ne težim – dogaja pa se, da mesojedci TEŽIJO MENI!!!

Kolikokrat sem že doživela bedaste pripombe ali zafrkavanja na račun tega, da ne jem mesa, čeprav se jaz s tem v NIKOGAR ne vtikam!

Zato se raje malo zamislite tudi nad tem.

Sploh pa – v nekaterih predelih sveta so družbe, ki so strogo veganske in tudi svoje otroke vzgajajo s tako prehrano – pa še noben ni umrl, ravno nasprotno, še celo zelo dolgo živijo!

Evitte, se popolnoma strinjam s tabo. Tudi jaz ne jem mesa in nikomur ne težim, če je meso. Večkrat pa jih tudi jaz slišim zaradi tega, ker ne jem mesa.
Zato naj vsak je kar mu paše in naj tudi drugemo pusti, da počne enako.

Lp, Maja

Samo to bi rekel … ne strinjam se s tem, da nekdo reče: “naš pa ne mara mesa” ali “moja ne mara bučk”. Če kdo nečesa ne mara, je to zgolj zato, ker je bila hrana slabo pripravljena. Skoraj stavil bi, da lahko tako pripravim mesni obrok, ki bo dober še tako zakrknjenemu vegetarijancu oz. tak vegetarijanski obrok, ki bo dober najhujšim mesojedcem.

drozg … predvidevam da tole tvoje leti name 🙂

recimo ni ga recepta ki bi melono pripravil tako da bi jo jaz pojedla 🙂 … ni šans … raje ne jem cel teden 🙂 … al pa vampe naprimer 🙂

ko bi videl učke otroka ko zagleda barvo mesa … ko povoha meso in mu na obrazu vidiš kako se mu obrača želodec … bi mogoče razumel.

sploh pa mislim da imajo otroci intuicijo kar se tiče hrane … tisto kar rabi poje.

B.

Sama sem mnenja da uživanje mesa ni zdravo (zakaj?)…predstavljajte si žival, ki je dve leti privezana k jaslim…edino kar lahko počne je,da je'(če ne je’ dobro jih par krat dobi po grebenu), se redi in čaka na zakol ( sem sišala od ene znanke, katere oče ima farmo govedi: Moj oče jih kar z macolo po glav, pa počepne..?!)..tako kot ljudje si tudi one želijo na pašnike…divjat, dihat zrak, se kdaj normalno poseksat:-)))..tako je, to je nekaj čisto naravnega…včasih so se živali pasle na pašnikih (sedaj to ni profitabilno, ker izgubijo preveč teže, ko hodijo…ja žal), živele so lahko rečemo živalim dostojno življenje….kokoši so od valilnic naprej zaprte v kletkah, kjer se niti obrnit ne morejo (poskusimo biti mi kdaj v takem položaju za en dan…bo šlo?)…edina naloga je, da znesejo jajce, še bolje dva na dan….piščanci za rejo so strpani v kletke (spet…ne smejo se preveč premikati, da ne shujšajo:-))))…jedo hibride, rasne hormone (seveda tiste, ki so zdravstveno in ne vem kako znanstveno dokazani da se jih lahko uživa)….
Sem mnenja, da danes zdravega mesa ni…živali prav tako doživljajo čustvene pretrese, živčne zlome (verjamete ali ne…poskuste doma nad svojim hišnim ljubljenčkom izvesti kaj zgoraj naštetega, pa boste videli da žival pač ni stroj, da je prav tako iz mesa in krvi:-)))….ostane nam le kakšen dober kmet, ki svojo žival še goni na pašnike in ne uporablja krmil, dela z živalimi človeško (čeprav bi se človek vprašal sploh še vemo kaj to je – človeško?)…poznam nekaj takih kmetov…in od takih je tudi vredno kupiti meso, če ga že moramo uživati….sama svojim otrokom ne prepovedujm uživanja mesa….ali ga bosta uživali ali ne …to bo njuna odločitev…tako kot je bila moja……doma ga ne ponujam….kadar pridejo obiski je na naši mizi vedno vsega za vegetarijance in za tste, ki to niso…to je odločitev vsakega posameznika in nimam pravice ljudem govorit kaj je prav in kaj ne…nikoli ne obsojam, niti ne mislim da sem kaj boljša….je pa pač to moja odločitev….je pa res kot pravi Tina C ….vegetarijanstvo še ni zdravje…o tem se je treba dobro poučiti, najti zamenjave….a to je že druga zgodba…..drugi ekstrem so še presnojedci….živijo samo od sadja in zelenjave…nič kuhane hrane….brez bolezni….žal, da nimam jajc za ta korak, mogoče nekoč:-))))

Pa še to…meso naj uživa tisti, ki je dovoj močan da žival tudi sam ubije, dokler za ubijanje dajemo naročila drugim je to lahko…si pač ne umažemo rok s krvjo…lahko ubijate vi?

pa lep dan želim

Drozg, a imaš ti morda otroke?
Tole tvojo trditev bi z zadržkom še morda sprejela za odrasle, za otroke pa nikakor.
Naša na primer ne bo jedla špinače v prilogi pod nobenim pogojem, niti poskusiti noče. Je pa nora na špinačno juho, ki je v bistvu samo razredčena špinača kot priloga. Pa še polno takih ”fint” ima.
Tako, da govoriti, da nekdo nečesa ne mara, zato ker ni bilo dobro pripravljeno, je hudo mimo.

Ni mimo, ker nisi razumela. Tvoja očitno je špinačo, pripravljeno pod posebnimi pogoji. Je res ali ni res ? In ja, imam otroke.

Hm, pravico do jedenja mesa dobiš, če zmoreš ubiti žival……….?

Razvoj nas je večino pomehkužil – ker ni več potrebe, da gojiš in kolješ živali, lahko greš po en zrezek v trgovino. Saj večinoma vsi kupujemo samo še stvari, narejene preko zapletenega proizvodnega procesa, delo tisočih drugih. A zna slučajno kdo naredit TV? Jaz niti ne vem, kako deluje – ne znam povedat nekomu iz Marsa, recimo.

Po enem gledanju se lahko reče, živali so živa bitja kot mi, zakaj jih trpinčimo in ubijamo, lahko bi jedli kaj drugega, saj smo ja sedaj dovolj civilizirani in osveščeni, preidimo na drugo prehrano, sposobni smo jo narediti.
Po drugem gledanju pa prevladuje logika, da je človek vladar planeta, vse mu je podrejeno, je rojen vsejedec, tako mu odgovarja, tako naj ostane. Pustimo sentimentalnost, naši kleni geni ga zahtevajo…! Lepo bi bilo, če bi bilo – pa ni. Kot že omenjeno, še vedno se ljudje trpinčimo in koljemo med sabo, vojne so stalnica našega obstoja, napredka v to smer ni, to je nekaj, kar je očitno vgrajeno v nas. Zato lahko razviti svet mirno se utaplja v potrošništvu, enormnih količinah hrane, v udobju, v razmišljanju o novih znamkah avtomobilov in nujnem obisku H&Ma…..pa vsi vemo, da par ur stran umirajo otroci, umirajo ljudje, lačni, bolani, cele družine živijo v bedi, njihovo življenje je od rojstva naprej zazamovano s trpljenjem. Pa mi to mirno gledamo na Tvju (a oni morda sploh vejo kaj je to?), malo naj je neprijetno, a to je tudi vse.

Včasih se mi zdi, da bi svet lahko bil lepši kraj, a me zgodovina in vsakdan prepričata, da najbrž nikoli ne bo, ker smo ljudje pač taki kot smo. Na žalost. In najbrž je jedenje živlaskega mesa res bolj marignalna stvar – prvo bi morali rešiti medčloveški svet, nato še sobivanje človeka-živali na njem…….
Ja, jaz jem meso. Iz trgovine.

Kako pa misliš, da bo otrok jedel meso. če pa ga sama ne ješ. Veš otrokom mi dajemo prehranjevalne navade in kjer ni ponudbe tudi povpraševanja ni.
Jaz naprimer ne maram jabolka, vendar ga pojem, ker otrok stalno opazuje in kar jem sama je tudi otrok, česar pa res ne maram, ne mara tudi on.

lp

Ne vem, če je to res. Praviš, da bi otrok jedel meso, če bi ga jedla mama. Pri nas doma sta oba starša in sestra jedli meso, jaz pa ga že kot otrok nisem marala. Si lahko misliš, da je bilo pri kosilu vedno kreganje.

Lp, Maja

Jaz se tudi s tem ne strinjam. Z mojo tamalo hodi v vrtec punčka pri kateri doma ne jedo mesa, niti ga ne dajejo njej. Mama je celo dala navodilo vzgojiteljicam, da tej punčki ne smejo dajat mesa. In potem punčka jemlje meso iz krožnikov drugih otrok in jokajoče prosi vzgojiteljico za košček., ker je dobesedno nora na meso.

Elena…preberi si naslednji članek in boš videla, kako lahko prispevaš z vgetarijanstvom tudi k zmanjšanju lakote…lakota na svetu je samo in izključno zato, ker ljudje nimajo več sočutja…pozbili so nanj….in dokler se sočutje ne vrne nazaj v duše ljudi bodo vojne, klanje…

lep dan vam želim:-))))

Negativne posledice masovne živinoreje
V Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice se čutimo poklicani, da javnosti spregovorimo o marsikateri resnici, ki bi jo pravzaprav morali posredovati politiki ali vsaj pristojni strokovnjaki. Eno takih dejstev, ki težko pricurljajo v javnost v konkretni in jasni obliki, je na primer enormna ekološka škoda, ki jo prinaša masovna živinoreja. Vsakdo sam svobodno izbira svoj način prehranjevanja, pomembno pa je, da se zavedamo posledic svojih odločitev in ravnanja.

Pa si na kratko poglejmo nekaj teh vidikov:

Mesojedci so soodgovorni za lakoto v tretjem svetu: 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} svetovne setve žita se porabi kot živalska krma v hlevih masovne živinoreje v industrijskih deželah. 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} krmil za masovno živinorejo pa se uvaža iz držav v razvoju. Za prirejo 1 kg mesa je potrebnih približno 10 kg žita ali druge živinske krme. Le 35 – 40 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žive teže mladega goveda pa po klanju lahko uporabijo kot govedino za človeško prehrano.Dnevno umre 40.000 otrok zaradi lakote. Vsako leto pa umre zaradi lakote 50 milijonov ljudi. Če bi industrijske države zmanjšale svojo porabo mesa samo za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, bi se lahko dodatno prehranilo 100 milijonov ljudi. Vemo, da je lakota sicer posledica lokalne revščine in ne globalnega pomanjkanja hrane, se pravi razporeditve bogastva, vendar so številke vseeno zgovorne. Pred petimi leti (l.1999) je bil objavljen v časopisu Time , verjetno sicer ni bil edini te vrste, ki ugotavlja:

“Prav tako kot smo se začeli zavedati polne ekonomske in socialne cene cigaret, bomo odkrili tudi, da ne moremo več subvencionirati ali ignorirati cene masovne proizvodnje goveda, perutnine, svinj, ovc in rib, da bi nahranili vse večje človeštvo. Ti stroški vključujejo zelo neučinkovito porabo pitne vode in tal, veliko onesnaževanje z izločki živali, povečano stopnjo srčnih in drugih degenerativnih bolezni kot tudi vse večje uničevanje gozdov, od katerih je v veliki meri odvisno življenje na zemlji.” (Vegan, st 155)

Trdimo lahko, da je masovna živinoreja zapravljanje pridelovalnih površin, saj na 1 hektarju zemlje pridobimo 50 kg govejega mesa ali pa pridelamo 4.000 ton jabolk, 8.000 ton krompirja, 10.000 ton paradižnika ali 12.000 ton zelene. Rečeno drugače: Ista zemeljska površina, ki vzredi meso in z njim nahrani 10 ljudi, bi lahko posejana s prosom, grahom, lečo in ječmenom prehranila 100 ljudi.

Mesojedci so soodgovorni za uničevanje tropskega deževnega gozda: Vsaki 2 sekundi za pridobitev pašnikov uničijo gozd v velikosti nogometnega igrišča. Za en sam hamburger izsekajo 5 m2 tropskega deževnega gozda.

Mesojedci so soodgovorni za vse večje pomanjkanje pitne vode: 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} porabe pitne vode gre v breme masovne živinoreje. Za proizvodnjo 1 kg mesa porabijo povprečno 100X več vode, kot za 1kg žita ali zelenjave. Samo ena klavnica z zmogljivostjo 600 prašičev na dan porabi 120.000l vode na dan. (Preveriti pri Stanku!)

Mesojedci so soodgovorni za onesnaževanje zemlje z gnojem in gnojnico: Pri proizvodnji 1kg svinjskega mesa nastane približno 15 kg gnojnice. Količine teh odplak so približno 4X tako velike kot odplake vseh gospodinjstev skupaj. Tla ne morejo več prenesti teh količin gnoja in gnojnice – posledica: pitna voda, reke in jezera so zastrupljeni z nitrati.

Mesojedci so soodgovorni za nastanek efekta tople grede: Proizvodnja mesa sprošča velike količine CO2-ja, posebno s požiganjem tropski deževnih gozdov za McDonald’s & Co. Poleg tega proizvede govedo letno 100 milijonov ton metana, to pa je 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} emisije tega za ozračje zelo škodljivega plina.

Mesojedci pa pravzaprav najprej ogrožajo sebe in svoje lastno zdravje. Namreč: živali so napolnjene s kemoterapevtiko – v masovni živinoreji pristane več kot polovica svetovne proizvodnje antibiotikov, ki jih uživalci mesa seveda pojedo skupaj z mesom. Poleg tega je meso živilo, ki je daleč najbolj obremenjeno s pesticidi. Vzrok: Krma za pitanje je poceni uvožena iz dežel, kjer se uporabljajo pesticidi, ki so v industrijskih državah že prepovedani. Človeški organi tako postajajo odlagališče za posebne odpadke kemične in farmacevtske industrije.

Prehranjevanje z mesom, pa je tesno povezano tudi z nastankom mnogih civilizacijskih bolezni ali boleznimi blaginje, kot jim pravimo: bolezni srca in ožilja, diabetes, osteoporoza… – o tem bomo v drugem delu shoda še govoril .

Do sedaj smo lahko le slutili, kakšne so razsežnosti posledic uživanja mesa, sedaj pa smo že tako daleč, da poleg ekoloških in drugih naravnih katastrof trkajo na naša vrata še številne bolezni ljudi in živali. Kdo si še lahko zatiska oči pred dejstvom, da so množične bolezni živali, kot je BSE, svinjska kuga, ptičja gripa idr, posledica sprevrženega načina prehranjevanja in ravnanja ljudi? Mar nam to ne daje misliti, da smo tudi na tem področju krepko skrenili s prave poti in da je uživanje mesa naših sobitij pravzaprav neka oblika kanibalizma?

Vse to in še mnogo več so zastrašujoči vidiki, ki bi morali strezniti vsakega posameznika, ki še brez zadržkov uživa mesno hrano, predvsem pa politike in razne strokovnjake. Kot je dejal Alex Meyer: “Nihče ne more več reči, da ni vedel, za kaj gre, in nihče ne ve, koliko časa nam še ostaja. Narava je že dala številne opozorilne strele, toda potresi so videti še prešibki, plimski valovi še preplitvi in klimatski premiki še niso dovolj jasni, da bi koga resno skrbelo. Verjetno mora snežiti že v juliju, da bi ljudje opazil, da nekaj ni v redu.”

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice

veliko člankov na to tamo pa najdete na spletni strani: svet-je-lep

Drozg, s tvojo trditvijo se nikakor ne morem strinjati. Že od kar pomnim, ne maram buč – ne lubenice, melon, “ta velikih” kumar, skratka nobene buče. Mi tako hudo smrdijo, da jih zavoham na 100 km. In zaradi mene bi mi lahko Jamie Oliver pripravil buče, pa jih ne bi jedla za noben denar.
Enako je z morskimi sadeži.

Nekateri (predvsem otroci) imajo res morda predsodke do določene hrane, ampak če pa človek nečesa resnično ne mara, mu pa lahko še tako dober kuhar skuha, pa ne bo jedel.

Tudi rastline so naša sobitja ! Nikoli ne pozabiti tega, saj se živi svet ne začne in konča z živalmi.

Je pa res, da bi lahko ljudje naredili ogromno (zase in za ta svet), če bi se pravilno prehranjevali.

“Mesojedci so soodgovorni za uničevanje tropskega deževnega gozda: Vsaki 2 sekundi za pridobitev pašnikov uničijo gozd v velikosti nogometnega igrišča. Za en sam hamburger izsekajo 5 m2 tropskega deževnega gozda.”

Zanimivo, v prejšnjem postu pa trdiš, da živali, rejene za zakol, celo svoje življenje preživijo privezane k jaslim in praktično ne vidijo dnevne svetlobe.

No, torej, kot mesojedec, sem zdaj kriva še za svetovno lakoto. :)))) Lepo vas prosim. Kolikor vem, je bila še pred nedavnim proizvodnja žita večja od porabe. Pa ne verjamem, da so višek žita podarili lačnim v Afriki. Lakota v nerazvitem svetu je politična strategija, kako razredčiti prebivalstvo na prenaseljenih območjih. Pri tem si pa ti ravno toliko kriva kot jaz.

A veš, jaz se ob takih člankih prav zabavam, ker ne verjamem, da je 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tistega, kar piše, znanstveno dokazanega. Metanje peska v oči….. No, po nekih raziskavah naj bi tudi rastline imele čut za bolečino. Če je to res, potem je tisto jabolko, ki si ga kupila, tudi trpelo. Sploh bi pa po tvoji lastni teoriji morala jesti samo tisto sadje in zelenjavo, ki si ju nabrala z lastnimi rokami. Samo me zanima, kaj bi jedla pozimi?

Ja, in govoriti o zdravi prehrani v tem zagiftanem svetu. Bio hrana – malo morgen. Špricana morda res ni, ampak saj je zemlja tako zastrupljena, da je čisto vseeno, ali so jabolka špricana ali ne. Pa koliko teh strupov vsak dan dobimo v telo, pa še vemo ne.
Ah, pa kaj sploh razglabljam, saj smo itak za vse krivi mesojedci.

P.S. Raziskave so tudi pokazale, da skoraj ni razlik med boleznimi pri mesojedcih in vegetarijancih. Poznam družino, kjer so že 20 let hudi vegetarijanci, starša deloma vegana. Oče ima visok holesterol in maščobe v krvi, mati je imela raka na dojkah, sin se zdravi za neplodnostjo. Od mami sodelavec (vegan in zagrizen športnik) je pa pri 50 ih umrl za rakom na črevesju.

P.P.S. Človek se nikoli ne bi razvil do te stopnje, če ne bi naši predniki začeli jesti mesa. Torej tako škodljivo tudi ne more biti, ane?

New Report

Close