Vezana knjiga računov in številčenje
Živjo,
Sem nova v podjetništvu. Imam s.p. in do sedaj so mi vse stranke plačevale preko nakazila na trr (tako da nimam davčne blagajne). Sedaj pa imam eno, ki želi plačati v gotovini, zato sem kupila vezano knjigo in jo tudi potrila. zatakne pa se mi pri številčenju računov – ali moram slediti kakšnemu predpisanemu sistemu ali pa je dovolj, da si sama izberem sistem (npr. 1/2019)? Na internetu nisem zasledila točnih podatkov, vem pa da so lahko precej visoke kazni, v kolikor so računi napačno oštevilčeni.
Za vsako pomoč bom hvaležna!
Pozdravljeni,
Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) pravi:
(4) Številka računa mora biti za namene postopka potrjevanja računov in izdaje računa sestavljena iz treh delov, in sicer:
1. oznake poslovnega prostora zavezanca;
2. oznake elektronske naprave za izdajo računov in
3. zaporedne številke računa.
(5) Zaporedne številke računov iz 3. točke četrtega odstavka tega člena si morajo vsako poslovno leto slediti v neprekinjenem zaporedju po vsakem poslovnem prostoru zavezanca ali po elektronski napravi za izdajo računov v poslovnem prostoru zavezanca.
(6) Zavezanec predpiše pravila za dodeljevanje zaporednih številk računov, naredi popis poslovnih prostorov zavezanca in dodeli oznake poslovnim prostorom zavezanca v internem aktu. Zavezanec mora interni akt sprejeti pred začetkom izdaje računov pri gotovinskem poslovanju. Zavezanec interni akt predloži v postopku nadzora na zahtevo davčnega organa.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
s številčenjem nadaljujete, zakon pravi: Zaporedne številke računov iz si morajo vsako poslovno leto slediti v neprekinjenem zaporedju po vsakem poslovnem prostoru zavezanca ali po elektronski napravi za izdajo računov v poslovnem prostoru zavezanca.
Lep pozdrav,
Sabina
Forum je zaprt za komentiranje.