Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek vitamin b12

vitamin b12

V katerih živilih je prisoten vitamin b12? Banane?

http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/123-vitamin-b12.html

Najizdatnejše količine vitamina B12 bomo našli v živilih živalskega izvora: v jetrih (lahko tudi do 60 µg/100g), ledvicah (15 – 20 µg/100g), školjkah (10 – 20 µg/100g), skušah in slanikih (cca. 10 µg/100g), jajcih (do približno 5 µg/100g) in mesu (do približno 3 µg/100g).

Rastline same po sebi ne sintetizirajo vitamina B12. Proizvajajo ga bakterije. Lahko ga sicer najdemo v rastlinskih živilih, ki so bila podvržena bakterijski fermentaciji (npr. kislo zelje), a le v sledovih, zato teh živil ne štejemo med vire vitamina B12. Ravno zaradi tega v primerih strogega veganstva lahko prihaja do hujšega pomanjkanja vitamina B12, zato se priporoča dopolnjevanje prehrane z živili, ki so obogatena z vitaminom oziroma jemanje prehranskih dodatkov.

Nekaj vitamina B12 vsebujejo tudi določene alge.

Vitamin proizvajajo bakterije v zemlji. Zaradi siromašnosti in kemične obdelave zemlje in aradi gojenja zelenjave v vodi, je naša hrana z njim siromašna. Pomanjkanje čuti skoraj.polovica ljudi, ne glede na to kako se hranijo.
Če imaš pomanjkanje jej zelenjavo z vrta, regrat, ne peri prevec, le toliko da se zemlja ne cuti pod zobmi. Drugače pa jemlji tablete, pij pivski kvas.
Na guglu je tega veliko.

Kakšno pomanjkanje čuti vsak?

B12 je tudi v siru Ementalcu, ravno dovolj za dnevne potrebe. Dobi se ga tudi v kaviarju in v mesu.

No, menda se rodimo z zadostno zalogo, samo zaradi prehrane preprečimo njeno sproščanje.

Tisto, da je v zemlji, velja za folno kislino, ne za B 12.

Zakaj pa sprašuješ? Če ugotovijo kronični primanjkljaj tega vitamina (ima hude posledice), ti z injekcijami našopajo rezervo. Ampak to ugotavljajo s posebno preiskavo, če imaš določene zdr. težave, ne ocenijo tako od uča.

V energijskih pijačah ga je full.

New Report

Close