Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek vpis stanovanja v Zemljiško knjigo

vpis stanovanja v Zemljiško knjigo

Pravkar sem ugotovila, da je mož na tole pozabil, ampak da je čas še do srede. Ker imamo verigo pogodb doma, me zanima kaj moram še narediti, da bomo stanovanje pravočasno vpisali v Zemljiško knjigo. Na različnih internet straneh sem si brala še o t.i označbi zemljišča pa me zanima, če je to navadno naloga samih vlagateljev, ali je to že “urejeno”. Kot se verjetno vidi, sem totalni nevednež na tem področju, bi pa vseeno rada to uredila pred 23.11. (saj je to zadnji datum, ne? Kaj pa če ga zamudimo?)
Aja, imamo svoje stanovanje v blokovskem naselju.

Pa še nekaj ali obstaja kakšna telefonska številka za informacije o tem?
hvala vsem!

Mislim, da je najbolje, da pokličeš na sodišče, na odsek Zemljiške knjige in se pozanimaš. Ali pa vprašaš pri kakšnem notarju.
Srečno!
Nam so to uredili na agenciji, kjer so nam prodali stanovanje.

Čas je bil do 19. 11. in sicer je do takrat veljal zakon o posebnih pogojih……, ki je nekoliko olajševal vpis etažne lastanine v zemljiško knjigo in predvsem ni bilo potrebno plačati takse. Zdej ta zakon ne velja več in pač veljajo vsi nepoenostavljeni pogoji po zakonu o zmeljiški knjigi.

Sicer pa potrebuješ še etažni načrt, vse originalne pogodbe, ne vem na pamet, poglej v zakon………

Midva ga tudi nisva še vpisala, in sicer zato, ker razmišljvaa o odkupu mansarde nad najimin stanovanjem in bova potem (če nama bo to uspelo) vpisala vse skupaj (saj bo to ena stanovanjska enota)!

No tko nekako na kratko, sicer pa lahko vedno pokličeš na pristojno okrajno sodišče, na zemljiško kjnigo in povprašaš!

lp
n

Stanovanje mora biti vpisano v kataster stavb, za kar potrebuješ etažni načrt, ki ga izdela geometer.

Če stanovanja ne vpišete zdaj, ga ne boste mogli direktno vpisati, ampak bo treba najprej vpisati ves blok oz. stanovanjsko hišo, šele nato pa posamezne dele (vaše stanovanje). Ker bodo najbrž nekateri že direktno vpisani, ne bodo imeli interesa, da se vpiše blok kot celota (stroški) in je možno, da ne bodo dali soglasja za vpis, kar pomeni, da ta ne bo mogoč, razen če se sprejme nov interventni zakon.

poletna, pa je datum 19. ali 23.? Zdaj si me pa prestrašila, ker imamo res pasje sosede.

19.11.

:(((

Poletna, kakšni pa bi bili stroški vpisa celega bloka oziorma stanovanjske hiše, za sosede npri ki naj bi dali soglasje, a taksa ali kaj?

Namreč naši sosedi (kot pravi gorenjci) na vse dajo soglasje, dokler ni stroškov…..hi, hi…..zdej se mal hecam, midva namreč morava dobiti soglasja za odkup podstrehe, pa če bo potrebno bomo še za to soglasje takrat zaprosili….

lp
n

Lepček, ne vem, ker se s tem nisem ukvarjala jaz, ampak mož. Vem le, da je naš upravitelj bloka zaračunal po 30.000 SIT na stanovanje (brez stroškov geodeta) za vpis. Takse pa ob prvem vpisu ni bilo, ne vem pa, ali je to nasploh tako ali je bilo tako po očitno že minulem interventnem zakonu 8sama sem stala v vrsti v petek, ker je mož rekel, da je bil to zadnji dan).

Potica, še to: mislim, da so naredili strašno traparijo, da so se lahko vpisovala samo stanopvanja, cele stavbe pa niso vpisane ne v kataster, ne v ZK. Tako da bodo po mojem morali spisati še en interventni zakon, če bodo hoteli imeti urejeno ZK. Nič panike, samo kako leto je treba počakati, pa bodo sami pogruntali, da so malo zablodili.

Da lahko vpišeš svoje stanovanje v bloku v ZK, mora biti najprej vpisan blok.

Lp, Maja

hojla, a kdo ve, koliko znašajo takse za vpis?

New Report

Close