Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Vrtec v celoti zaseden

Vrtec v celoti zaseden

Otroka bi rada vpisala v vrtec pa ni več prostora. Imam sicer dva, eden je vpisan, drugi pa je na seznamu zadnji in ni več prostora. Ali je imela katera podoben primer in kako je ukrepala. Sama sem šla na občino vprašat, če se mislijo kaj razširit, ker so še trije v čakalni vrsti pa je bil odgovor negativen. Ali ima katera podatek kdo odloča pri izbiri otrok. Znanki,ki je oddala vlogo (isti vrtec) mesec kasneje od mene so otroka vzeli meni pa ne. Zato imam občutek, da je vse na VIP sistem. So pa primeri, da otroka junija izpiše in vpiše za september, da čez poletje ne plačujejo. Po moji logiki je ta otrok takoj, ko ga izpiše zadnji v čakalni vrsti. Ker mislim, da bi bilo pošteno, če upoštevajo datum oddaje prijave. Zanima me še ali otrok, ki je star 6 let in po oceni komisije ni sposoben še za v prvi razred, lahko ostane v vrtcu, če je starost določena od 18 mesecev in do pet let. Saj, če bi imela samo enega otroka bi ga dala v privat varstvo, zdaj bi pa večji rad hodil v vrtec in bi rada videla, da bi bila skupaj, kar bi bilo tudi dobro za mlajšega. Na žalost pa nimam nobene mame ali deda, da bi jih “pomerkala”.
Prosim za kakšen nasvet, ker sem razočarana nad vrtcem in občino. Po naj pa še kdo reče, da ni otrok. Ko jih pa imaš pa nobenga ne briga kam ga boš dal.
Hvala in lep pozdrav!

Pri izbiri otrok odloča komisija v vrtcu, kriterije pa sprejme svet vrtca. Načeloma upoštevajo socialno ogroženost otroka in ali je otrok s posebnimi potrebami ali ne, lahko dodajo še kakšna svoja merila (velikokrat tudi to, da je brat ali sestra otroka že v vrtcu). Če je otrok preveč, odloča komisija v sestavi treh članov . Otroka, ki je spoznan kot nesposoben za odhod v šolo, morajo sprejeti v vrtcu še eno leto ne glede na normative. V veliko vrtcih gledajo čas, ko je starš otroka vpisal, razen če je otrok, ki je vpisan na koncu pač tak, ki ga morajo sprejeti glede na kriterije. Če čakajo na vpis samo trije otroci, boste na občini težko kaj dosegli. Žal bi morali vpisati otroka prej in sedaj nimate veliko možnosti.

Sem bila jaz na in prav tako zelo razočarana. Pri prvem so me zavrnili (rojstvo v marcu), ko pa sem si uredila privat varstvo so kar naenkrat našli prostor zanj – so prerazporedili skupine.

Pri drugem sem mislila, da ne bo več nobenega problema. Pa je bil – rodil se je tudi marca, sprejemali pa so le otroke, ki so se rodili do decembra. Kljub temu da sem bila tretja na čakalni listi, ni bil sprejet. Tako sem si morala najti za pol leta privat varstvo.

Če imaš občutek, da je nekdo bil sprejet preko VIP, lahko preveriš v vrtcu. Obstaja komisija, ki odloča o sprejemu. Popolnoma pa tej komisiji tudi jaz ne verjamem. Vendar dosedaj nisem imela konkretnih podatkov o kakšni kršitvi. Mogoče je imela znanka kakšne druge prednosti: samohranilka, študentka…

Pri nas pa ne dovoljuje izpisa med poletjem, dovoljena je le rezervacija.

Prijetne sanje

Kaj pa je to VIP?

Pri nas je bila prednost, če je bil že en otrok v vrtcu. Ko so mi pa pri drugem rekli da ne vejo če je prostor sem pa kar gospe v pisarni povedala, da ji prvega v mesecu pripeljem drugega otroka in naj dela kakor hoče. So sprejeli tudi drugega.

Very Important People..

Pri nas je bilo isto in če po pravici povem tudi jaz ne zaupam tem kriterijem. Naš je bil prav tako rojen marca in takoj aprila ga seveda še nisem mogla vpisat, pozimi se pa placa ni našlo. Noben ni bil niti tolko sposoben, da bi me poklical, ampak sem morala sama kak teden dni pred vstopom vprašat kaj je na stvari. A ne bi bilo fanj, če bi starše vsaj mesec prej obvestili, da ni prostora in naj si varstvo uredijo drugače?! Pa da ne bo pomote, vsak mesec od jeseni dalje sem tako bila tam in spraševala kakšno je stanje in mi nihče ni rekel, da placa zagotovo ni, ampak da ne kaže slabo.. Tako smo se nekaj mesecev borili s privat varstvom, ker nekako nihče ni bil zadovoljen, čez poletje malega imeli doma in se vsake tolko pokrpali z mamo, ki pa je iz drugega kraja in ne more biti na razpolago vsak dan.
Kriteriji? Ne glede na to, kdaj oddaš vlogo za vrtec, je sprejet tisti, ki prej dopolni 11 mes. Torej se je dogajalo to, da smo mi na vstop čakali od septembra, potem pa se je dama, ki ima dve leti staro punčko spomnila, da bi bilo pa za tamalo dobro, da se v vrtcu druži z otroci, nesla vlogo in ker se je februarja ravno sprostilo mesto, je mala takoj dobila vrtec. Kje je tukaj logika? Da ne omenjam tega, da ta mamica bila takrat doma in poleg tega imela še druge opcije za varstvo (babica v isti hiši,..) Naj omenim še znanko, ki ima punčko iste starosti kot je naš. Enkrat se na ulici mal ustavimo, pa pridemo na temo vrtec in mi pojamramo, ker nismo dobili, ona pa: “Mi imamo našo doma, ampak sem se nazadnje pogovarjala z ravnateljem in je rekel, če jo želim dat v vrtec, naj ga samo pokličem..” Mislim halo? Da bi bla vsaj tiho.
Marsikaj ni pošteno, med drugim tudi to, da imajo socialno ogroženi prednost pri sprejemu. Popolnoma se strinjam, da imajo prednost tisti, katerih starši so zaposleni in bi jim privat varstvo izredno obremenilo proračun, ne strinjam se pa, da imajo prednost tisti, katerih starši so doma. Dejansko sploh ne rabijo varstva in vse otroke imajo v vrtcu, ker se jim to bolj splača, kot če jih imajo doma?! Starši, ki delamo, krvavo potrebujemo varstvo, pa seveda vrtca tudi na račun takih ne dobimo.

Občina je vsaj od takrat, ko bi naš fantek moral vstopiti v vrtec seznanjena s problematiko, ker sem osebno poslala dopis županu. Vsako leto je več otrok, ki čakajo v vrsti, in ukrepalo se ni še nič, po več kot letu in pol, čeprav naj bi se po zakonu zadeve uredile najkasneje v dveh mesecih po seznanitvi s težavo?!

Kaj sem se razpisala…Žolčna problematika, ki zadeva rešitev, ampak se nikomur ne ljubi s tem ukvarjat.

Vrtec je javni zavod, kar pomeni, da so podatki javni, tudi tisi o sprejemu otrok, pa naj se se v vrtcu temu tako upirajo. Obstajajo pravilniki o sprejemu in kriteriji. Ti so starsem absolutno na vpogled oz. mora biti omogocen vpogled.

Dogajajo se sprejemi mimo kriterijev in goljufanje z navedbami samohranilskeg statusa ipd.

Ko prejmes negativni odgovor, se je v primeru upravicene domneve, da ni slo vse po pravilih, pametno pritoziti v predpisanem roku. Take pritozbe delajo cudeze….vsaj v nasem vrtcu, ki spada med crnuske vrtce v Ljubljani, je tako.

Ce pa roke zamudis, je pa zal zadeva izgubljena za tisto leto, razen ce pride do spraznitve kaksnega mesta seveda.

New Report

Close