Zakaj je kruh iz pekarn tako dober?
Po okusu, teksturi. Mi je jasno, da glede hranilnih vrednosti je najboljši domač brez dodatkov. Vseeno me zanima, kaj dajejo notri. Sladkor? Ne govorim o kruhu iz veleblagovnic, ampak iz navadnih poceni pekarn, “šiptarjev” in drugih. Nekaj posebnega je. Verjetno je bolj masten, ker so vrečke včasih mastne? Pa niti napihnjena nisem po njem. Napihnjena sem recimo po kupljenih piškotih, ki jih sploh ne jem več, po tem kruhu pa ne. Torej razni kifeljci, pletenice, slaniki…mislim, da je vse enak kruh, samo v različnih oblikah.
Katere pa so potrjeno slovenske pekarne, če je sploh kakšna? Ana Roš-tam še nisem bila. V bistvu nimam pojma, kdo so lastniki pekarn, imena niso albanska; če pa greš pogledat recimo Eurokruhek na bizi, ima lastnik albanski priimek. Pa kaj potem, glede na alternativne prišleke je to super – podjetni in družinski ljudje. 😉 In njihov kruh mi je všeč! S tem da na splošno ne jem veliko kruha, zadnje čase pa mi paše in grem skoraj vsak dan v kakšno pekarno in sem pomislila, kako točno se pride do tega kruha. Osebno pa sem poznala enega Albanca, za katerega sploh nisem vedela, da je Albanec, saj je govoril samo slovensko, bil pa je zelo, zelo priden, poleg službe pa še dodaten biznis, delal non stop, in pa enega Kosovca (?), za katerega tudi nisem vedela, da je od tam, dokler ni sam razložil, je pa doštudiral pri nas, tako da je bil integriran. Tako da če si delim z njimi prednike-odlično, čeprav dvomim. Čudnim poslom in mafiji vseh narodnosti pa se izogibam. 😉
Ljubljana232, 27.03.2024 ob 14:14
Po okusu, teksturi. Mi je jasno, da glede hranilnih vrednosti je najboljši domač brez dodatkov. Vseeno me zanima, kaj dajejo notri. Sladkor? Ne govorim o kruhu iz veleblagovnic, ampak iz navadnih poceni pekarn, “šiptarjev” in drugih. Nekaj posebnega je. Verjetno je bolj masten, ker so vrečke včasih mastne? Pa niti napihnjena nisem po njem. Napihnjena sem recimo po kupljenih piškotih, ki jih sploh ne jem več, po tem kruhu pa ne. Torej razni kifeljci, pletenice, slaniki…mislim, da je vse enak kruh, samo v različnih oblikah.
Vidis, meni pa ravno ta kruh iz siptarskih pekarn totalno stalo v trebuhu naredi, boli me trebuh, prdim, adijo pamet. In ce ga jem, sem lacna cez eno uro. Kot da jem vato …
lahko rečem, da sem kruhar. meso zelenjava veliko zelenjave in še več kruha pa če nič drugega ni.
a kruh iz pekarn jao se vsakič znova sprašujem kdo to je?!?!?!?!? ržen, polnozrnat, pirin, z orehi, mešan, krjavel, skorajvec, 5ka, koruzni z bučnimi semeni, s chia, laneni, drožnik, mnjami še bi mami. grem jest.
belega jem samo starega in posušenega. za to je pa res edino ta dober. si delam sama svoj “prepečenec” iz zgoraj omenjenega kruha pa se to ne da, ker si človek lahko samo zobe polomi hahahha
ampak vsak ima svoj okus. meni osebno ravno ta sladkost in puhavost ni všče. mora biti zbit. 🙂
Kruh ima dodatke … kakšne bi vedel samo kakšen, ki dela tam.
Meni je tudi dober, nekateri samo slišijo, da je albanski, pa jim je zanič. No, meni je vseeno kdo ga dela, če je dober je dober, če ni ni.
Verjamem, da je največ dodatkov v kruhih iz Lidla in Hoferja, Spar in Mercator imata dober kruh. Ampak tudi ta je na koncu namočen v kislino. Albanski ni.
Kopiram iz enega članka:
aditive, ki zagotavljajo večji dobiček, pri tem pa se požvižgajo na naše zdravje. Ti aditivi so lahko barvila, konzervansi, antioksidanti, emulgatorji, emulgirane soli, stabilizatorji, ojačevalci arome in okusa, sladila, kisline, sredstva za uravnavanje kislosti, sredstva proti sprijemanju, modificirani škrob, sredstva za vzhajanje, sredstva za zgostitev, želirna sredstva, sredstva proti penjenju, sredstva za glaziranje ali lesk, sredstva za obdelavo moke, utrjevalci, sredstva za ohranjanje vlage, veziva, encimi, sredstva za povečanje prostornine, potisni plin in plin za pakiranje ipd..
In potem so tukaj še sredstva za beljenje kruha (klorov dioksid), kemikalije za »izboljšanje« moke (kalijev bromat, benzoil peroksid, amonijev persulfat), ki pa kruhu tudi ne prinašajo nič dobrega. Če pa vam še vse skupaj ni dovolj, pa so tudi že poročali, da so v kruhu našli žaganje in tudi peno, ki se drugače uporablja pri blazinah za telovadbo, da ne naštevamo naprej.
….ki jo ima nek albanec v našem kraju kupujejo takšne zmesi
Sem videl te vreče, ko so jih nosili v pekarno. No, ni videti ravno brez konzervansov. Mi je pa njihov kruh dober.