Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Zakaj se vse vrti okoli alkohola?

Zakaj se vse vrti okoli alkohola?

Res me moti, ker se nam Slovencem vse vrti okoli alkohola. Sploh ni važno kakšna priložnost je, važno, da je alko. Zakaj?
Prepotovala sem veliko sveta, nikjer te ne posiljujejo tako z alkoholom kot pri nas. Živcira me, ko ti na primer na otroški rojstnodnevni zabavi, v roke tiščijo alkohol. Pa poveš, da ne boš, pa še kar silijo, daj, daj vsaj enega zvrni. Zakaj, če sem rekla ne. Razlog sploh ni važen. Potem se me gleda kot čudakinjo. Nisem proti pitju alkohola, ampak z neko zmernostjo, da se ohrani nek kulturen nivo pitja, predvsem pa da se človeka ne sili v nekaj kar ne želi.

Našla sem idealen izgovor, da me potem gostitelj pusti pri miru, da se mi ne teži z vsiljevanjem alkohola. Kar lepo rečem, da sem ozdravljen alkoholik, pa basta. Potem ima tisti na drugi strani res frko, ker mu je zelo, zelo neprijetno. No, jaz pa se neizmerno zabavam. Še en dokaz, da za zabavati, ni potreben alkohol.


Če ne bi bil alko,bi pa tablete al pa drogo…briga me

Še nikoli v življenju me ni nihče silil piti, če sem rekla ne.
Spijem v povprečju toliko, kot en prehlajen vrabec – nisem abstinent, ampak moja celoletna “poraba” s pivom vred je ene 4, 5 litrov max. Nimam težav nikjer, vedno me vprašajo kaj bom pila in če rečem sok, dobim brez besed sok.

Kako naj bo kako drugače, saj še v himni opevamo vino!? In to kot edini narod na svetu!

slovenci na vrhu EU lestvic po korupciji, samomoru in alkoholizmu.

Moje izkušnje so popolnoma drugačne!


Alkohol še trezenga zmeša.

Politicians should be replaced like diapers, often for the same reason Mark Twain

[/quote]

Amapk zakaj je tako?
A potem Slovenec sili drugega v pijančevanje, da oba enaka pijana kretena izpadeta?

Na porabo alkohola vpliva podnebje (več se ga zaužije v hladnih državah), zakoni, povezani s konzumacijo alkohola in religija.

Da ne boš mislil, da se vrti okrog alkohola le v sloveniji, 10 največjih porabnic alkohola:
Moldova (17.4 liters per capita over 15+ years)
Belarus (17.1)
Lithuania (16.2)
Russia (14.5)
Czech Republic (14.1)
Romania (12.9)
Serbia (12.9)
Australia (12.6)
Portugal (12.5)
Slovakia (12.5)

Zakaj povsod silijo z alkoholom, pa je najbrž povezano tudi s kulturo, včasih ko si prišel k hiši, se je vedno ponudilo kozarček domačega. To je bil znak dobrodošlice in prijateljstva. Tudi danes se alkohol še vedno ponuja kot znak prijateljstva, se mi pa vseeno zdi, da tega ni več toliko. Ko sem bila jaz majhna, je vsako stanovanje imelo bar – pogosto omara v dnevni sobi, v kateri so bile žgane pijače. Veliko se je pil viski, manjkale pa niso tudi druge pijače.
Mene danes nihče čudno ne gleda, če ne želim alkohola. Vsi vprašajo in če rečem ne, ponudijo sok. Tudi meni še nihče ni zameril, če jim alkohola nisem ponudila in sem postregla samo vodo in sok.

Moje izkušnje so popolnoma drugačne!
[/quote]

Avtoriteta.

Ko recem ne, je ne.
Ocitno oddajam veliko bolj odlocno energijo od tebe in mi ni treba lagat!

V Rusiji te z alkoholom posiljujejo še dosti bolj kot v Sloveniji! Z vodko se zaključi vsak uspešno sklenjen posel, če je posel neuspešen, se pa spet zaključi z vodko!
Kdor pri večerji ne požre vsaj pol litra te nagnusne pijače (ženska) ali en liter (moški) ni zaupanja vreden za sklepanje poslov.

Ti Rusi so obupni!

Že tisočletja se pije. Zakaj je potem toliko vinogradov. Eni pač pijemo vinček, eni pa pijete vodo. danes že četrti kozarček, pa mi nič ni. Pa še noben me ne sili. Pa se še kar dobro počutim, čeprav že pijem petdeset let.

Slaba tolažba, če se je treba tolažiti z drugimi pijanci. Če bi bi mraz imal vpliv, bi bili Laponci in Eskimi stalno pod gasom. Kultura naroda in pijanska tradicija imata po moje daleč največji vpliv.

Slaba tolažba, če se je treba tolažiti z drugimi pijanci. Če bi bi mraz imal vpliv, bi bili Laponci in Eskimi stalno pod gasom. Kultura naroda in pijanska tradicija imata po moje daleč največji vpliv.
[/quote]

Poleg podnebja vplivajo tudi zakoni v državi in religija. Severne države imajo strogo zakonodajo glede alkohola. Je zelo poznan alkoholni turizem, ko se ga severnjaki hodijo malo južneje napivat…. Drugače pa je na Aljaski zelo velik problem z alkoholom, imajo veliko družinskega nasilja, samomorov, odvzemov skrbništva…, kar navajajo kot posledico velike porabe alkohola….

Pa kaj misliš, da si te odgovore izmišljujem, vse informacije imaš en google stran 😉 Se je že veliko ljudi ukvarjalo s problematiko alkohola…

To tudi mene zanima zakaj taka obsedenost z alkotom.
Jaz alkohola ne pijem pa, če se vsiljivci na glavo postavijo. Potem pa se dogaja tako kot pri nas v službi. Stalno ene žurke za RD v službi. In siljenje z vinom. Potem, ko se to že par let vleče, končno nehajo težiti z alkoholom. Pa pride nova sodelavka, ki se ukvarja v nedogled z mano, da zakaj ne pijem pa daj saj malo, samo pol kozarca, samo požirek. Ne, ne ne. Pa bo na naslednji žurki isto težila. Sama pa hodi v službo pa večkrat jamra kako jo glavo boli, ker so prejšnji dan žurali in ga pili. Pa mama treh otrok. Vsiljiva do kraja.

Na kaki sorodstvenih zadevah so se pa že navadili, da ne pijem in ne silijo več.
Tudi, v enem društvu ko sem, so se že navadili, da ne pijem in ne težijo več. Potem pa pride en tip, na novo, pijan ko opica in mi na vso silo hoče vsilit neko žgano pijačo. Ga parkrat ostro zavrnem, potem pa surlo do tal.

Nikoli mi ne bo jasno zakaj se kadilce tako preganja, pijancev pa prav nič. Ok, je super, da so kadilce spravili na nek nivo, da nam ni treba v službi jih vohat pa v gostilnah pa tako naprej. Ampak kadilci naredijo bistveno manj škode kot pijane opice: pijanci pretepajo otroke, ženske, delajo nesreče na cestah, umorijo koga, pa se jih nič ne preganja.

Pri nas je žal še vedno miselnost, da če posegaš po alkoholu, si pa glavni frajer, pa da drez alkohola se ne moremo zabavati, pa tako naprej. Žal moraš lagati, da imaš mir pred posiljevalci z alkoholom.

Ker se slovencelj mora sprostiti, da ni tako introvertiran in si lahko da duška. Ni čudno da se nas s Cankarjem primerja.

🎼🍷🎼🍷🎤🎹🍷🎼🎼🎼🎼🍷🎹🍷🎼🎼🍷

Še kikl’co prodala bom, za sladko vince dala bom.
Ne grem, ne grem, ne grem domov, sem žejna premočno.

xD ta je dobra. Jaz tudi ne pijem. Sploh ne prenašam dobro alkohola, še 1dcl radlerja me zvizne.. S svojimi 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}..

Zakaj je tako ne vem, a enako opažam. Pa da se ženskam nudi in vsiljuje je tudi meni grdo. Ženskam pa res ne paše ne čik v roki, ne kozarec alkohola. Ne maram videti niti moškega s kozarcem, da se razumemo, a ženske pa toliko bolj

Ce se ne motim, moderatorji itak ne smete uzivat alkohola in prepovedanih substanc na delovnem mestu.

Alkohol je povsod dostopna legalna družbeno sprejemljiva droga od katere se polni tudi državna blagajna. V naši državi je več kot 200.000 alkoholikov plus ostalih uživalcev alkohola.

Časi so taki, da se je lažje zapiti kot pa se soočiti z vsakdanom.

Alkoholizem je Slovenska folklora. Morda bo mlajša generacija drugačna. Se mi pa zdi, da bodo svoje stiske reševali z antidepresivi, anksiolitiki, pomirjevali.

Več imamo mi slovenci skupnega s cankarjem, kot mislimo. Kakšni čmo pa bit? Sej vidmo da še v himni vino opevamo. Introvertirane pijandure, ki se sprostijo in ratajo korajžni šele če je alko v bližini.

New Report

Close