Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek Zgodovinski spomin

Zgodovinski spomin

Povzeto po wikipediji – za osvežitev spomina:

Temeljne točke OF

* 1. Proti okupatorjem je treba vršiti neizprosno oboroženo akcijo.
* 2. Ta akcija predstavlja izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev.
* 3. Stoječ na stališču naravne in usodne skupnosti jugoslovanskih narodov OF ne priznava razkosanja Jugoslavije in deluje z vsemi silami za slogo in enotnost njenih narodov. Hkrati stremi k povezanosti slovanskih narodov pod vodstvom velikega ruskega naroda na temelju pravice slehernega naroda do samoodločbe.
* 4. Z osvobodilno akcijo in aktivizacijo slovenskih množic preoblikuje OF slovenski narodni značaj. Slovenske ljudske množice, ki se borijo za svoje narodne in človeške pravice, ustvarjajo nov lik aktivnega slovenstva.
* 5. Vse skupine, ki sodelujejo v OF, so se obvezale, da bodo lojalne v medsebojnih odnosih.
* 6. Po narodni osvoboditvi prevzame na slovenskem ozemlju oblast OF slovenskega naroda kot celota.
* 7. Po narodni osvoboditvi uvede OF dosledno ljudsko demokracijo. Vsa vprašanja, ki presegajo okvir narodne osvoboditve, se bodo reševala na dosleden ljudski demokratični način
* 8. V skladu s slovesnimi izjavami Churchilla, Roosevelta in Stalina bo po svoji narodni osvoboditvi o notranji ureditvi Združene Slovenije in o svojih zunanjih odnosih odločil slovenski narod sam. OF bo to elementarno pravico slovenskega naroda uveljavila in branila z vsemi sredstvi.
* 9. Narodna vojska na slovenskem ozemlju raste iz Slovenskih narodno-osvobodilnih partizanskih čet in Narodne zaščite, kamor se pozivajo vsi zavedni Slovenci.

—————————————————
Točka 2:
No dragi komunisti! kje je obljubljena zedinjena Slovenija?

Točka 5:
Kako ste bili komunisti lojalni svojim soustanoviteljem OF? Dragi Kardelj! Le kaj si napisal v svojih zbranih delih o izdajah in likvidacijah OF aktivistov, ki vam niso bili podložni?

Točka 7:
Ljudska demokracija 1945-1991 kam si se skrila?

Točka 9:
Kam je izginila slovenska narodna vojska, ki nas je osvobodila leta 1945?

No pa da vidim kaj porečete na to dragi apologeti komunizma???


da za Janšo, ki je bil član komunistične partije ne bomo volili.

Kam je izginila Slovenska vojska ki nas je osvobodila 91?

Vrhunski komentarji partijcev! Za posrat:-)

AVSENIKI IN GOVEJA ŽUPCA, TO SMO PRAVI SLOVENCI:-)

No js ne bom limo bom kr preneso en komentar iz financ, ko majo eni čudno kratek spomin:

KER VIDIM DA SMO ZOPET PRI TEMI VOJSKA IN NATO BI RAD NEKATER SPOMNIL NA NEKA ZGODOVINSKA DEJSTVA IZ ČASOV OSAMOSVOJITVE.

http://www.ednevnik.si…_id=65022

Najzaslužnejši poslanci

Poslanec LDS Roman Jakič: Slovenija ne potrebuje svoje vojske.
Poslanec LDS Jaša Zlobec: Narodna zaščita je paravojaška formacija.
Milan Aksentijević: Nisem član LDS, vendar sem istih misli in sklepov.
Peter Bekeš o zakonu o vojaški dolžnosti: Glasoval bom proti. V Evropi je nekaj držav, ki vojaške obveznosti sploh ne poznajo. S tem obstaja tudi nevarnost, da bo vojska služila kot instrument discipliniranja nepokornih državljanov.

Proti so glasovali še Jožef Školč, Franco Juri in Meta Mencin.

Lev Kreft: Razmišljanje o tem, da nam bo vojska prinesla samostojnost in neodvisnost, pomeni zaslepljenost z utopijo.
Sonja Lokar: Kolikšna je cena enega loka v primerjavi s ceno ene aparature, ki lahko reši življenje nedonošenčku?

Jožef Školč: Boljši je slab mir, kot pa dobra vojna. Spet se potrjuje naše prepričanje, da je demilitarizacija edino realno izhodišče za uveljavljanje slovenske suverenosti.
Taisti je v pismu Milanu Kučanu ( 31.5.1991 ) zahteval zaprtje učnih centrov v Pekrah in na Igu.
– Seje ZZD in DPZ.

19. junija je Skupščina razpravljala o novih državnih simbolih. Poslanec LDS Franco Juri je ostro nasprotoval novim simbolom, češ da na tak način Demos manipulira s čustvi volivcev.
Ob pretresu scenarija proslave, je šla častna četa Teritorialne obrambe silno na živce LDSovcem in še posebej Jaši Zlobcu.
Danes se LDSovci in Zaresovci dičijo, da so nove ali prenovljene stranke. Tudi Golobič je takrat vedril in oblačil in skupaj s pajdaši metal polena pod noge resničnim osamosvojiteljem.

Najzaslužnejši Severnoprimorci

Motorizirani oddelki JLA so brez vsakršnega oviranja izpadli iz vipavske vojašnice. Nikjer ni bilo silnih Wajdovsko – Wipavskih Severnoprimorcev , ki so potem, ko je JLA odšla, zelo glasno in agresivno protestirali proti vselitvi teritorialne obrambe v vojašnico.

Najzaslužnejši general

General Pavlov, poveljnik ljubljanskega korpusa, ki je v Ljubljano prišel z aktovko, po mesecu dni pa je odšel s celim korpusom.

Najzaslužnejši Južnoprimorski partizan

Ciril Zlobec. Čeprav je bilo dogovorjeno, da je datum dejanskega prevzema oblasti največja državna skrivnost, se je našel izdajalec, ki je datum izblebetal italijanskemu konzulu. Ta je datum sporočil svoji vladi, ta pa v Beograd. Slovenec v Beogradu (sodelavec osamosvojiteljev) pa je to sporočil Janši in drugim. Kučan pa je zagnal vik in krik, da je šlo za prisluškovanje in zadevo pometel pod preprogo.

Najzaslužnejši predsednik občine

Aurelio Juri je hrabro, protizakonito in mimo svojih pristojnosti podpisal 29.6.1991 sporazum z generalom Čadom in kasneje obtožil vlado, da je kriva za vojno.

Najzaslužnejši Vosovec – Oznovec in njegov prijatelj tajkun

Niko Kavčič in Herman Rigelnik sta jo spomladi 1991 leta podurhala na varno v München in tam čakala kdo bo zmagal.

Najzaslužnejši teritorialec

Janko Mihelič – poveljnik kočevskega štaba teritorialne obrambe, je potem, ko je JLA odpeljala več kamionov orožja TO, izjavil, da je bolje da je orožje odpeljala vojska, kot pa da ga dobi Janša.
V Kočevju pa imajo še danes hrabrega Pahorjevega župana Webra, ki je v strahu, da mu bodo Romi pojedli medvede, priredil piknike za svoje vaške straže.

Najzaslužnejši mirovniki

Štirje člani vrhovnega poveljstva oziroma predsedstva Republike Slovenije, so podpisali ” Deklaracijo za mir “, ki so jo 6.2.1991 predstavili javnosti LDS in prenovitelji – Pahorjevci. To so bili Milan Kučan, Ciril Zlobec, Matjaž Kmecl in Dušan plut. To je bila izdaja, saj deklaracija vsebuje stavek, po katerem naj bi bila vojska odveč.

Podpisal jo je tudi Janez Drnovšek, Ciril Ribičič, Jožef Školč in podobni osamosvojitelji.

Deklaracija pravi : Oboroževanje ne prinaša varnosti. Vlaganje v vojaški kompleks je slepa ulica…Vojaški spopad na slovenskem ozemlju bi za Slovenijo pomenil katastrofo.
V njej so se zavzemali za Slovenijo brez vojske in vojaške industrije in za to, da bodo osamosvajanje, demilitarizacija in mirovna varnostna politika trije vzporedni procesi.
– soustvarjali so jo: Primož Bulc, Željko Cigler, Marko Hren, Lev Kreft, Rastko Močnik, Dušan Plut, Mateja Poljanšek, Vika Potočnik, Janez Sodržnik, Mile Šetinc, Jožef Školč in Jaša Zlobec.

Najzaslužnejši narodni heroj

27.6. 1991 ob 6 uri zjutraj, se je v prostore predsedstva zatekel vidno prestrašen poslanec LDS Jožef Školč, ki je med vračanjem s celonočnega veseljačenja v Podpeči na Brezovici videl razdejanje, ki so ga za seboj pustili tanki JLA.

Najzaslužnejši prisebnež

Na seji razširjenega predsedstva RS 27. junija 1991 je Drnovšek glede odpora proti JLA izjavil: ” Jaz ne bi še bolj zaostroval. ” Tistega jutra ni bil videti ravno priseben.

Najzaslužnejši današnji ustavni sodnik

Osamosvojitev je za nas sprejemljiva samo, če je povezana s ponudbo za povezavo z ostalimi jugoslovanskimi republikami v skupnost suverenih držav, je na tiskovni konferenci teden dni pred osamosvojitvijo, dejal jasno in glasno predsednik SDP Ciril Ribičič.

Najzaslužnejši poosamosvojiteljski odlikovanci

Zlati častni znak svobode RS ( Ur. list RS, št. 24/92 ) so prejeli Kučanovi in Stanovnikovi prijatelji in potvorjevalci zgodovine in prava:

Ljubo Bavcon: Dolgoletni član povojnega represivnega režima in sotvorec boljševistične jugoslovanske in slovenske kazenske zakonodaje, na podlagi katere je gnilo v jugoslovanskih in slovenskih zaporih nešteto političnih zapornikov.

” Na sam dan razglasitve slovenske državnosti je nagovarjal polkovnika Ivana Bizjaka, enega izmed šefov varnostne službe JLA, naj sproži civilno tožbo proti Igorju Bavčarju in Janezu Janši, ker naj bi bila kriva za objavo slik in drugih podatkov o vodilnih kosovcih v Sloveniji. ” ( Citirano po dnevniku Delo )

Janko Pleterski: Dejavno je sodeloval pri zaustavljanju osamosvojitve. Vztrajal je na tezi, da Slovenija brez Jugoslavije ne more preživeti. Proslavljal je bivšo Sovjetsko zvezo, brez katere po njegovem ne bi bilo nobene slovenske, še posebej ne Nove revije. Na koncu je tistim, ki bi si upali razdirati Jugoslavijo, zagrozil z domnevno italijansko politiko, ki naj bi nasproti samostojni Sloveniji uveljavila starojugoslovanske meje.

Zaradi vsega navedenega pa tudi zaradi poskusa preprečitve proslave osamosvojitve v režiji Milana Kučana in Mileta Šetinca ter pokrivanja nacionalne izdaje Cirila Zlobca, so podpisniki vrnili zlati častni znak svobode Milanu Kučanu, komunističnemu sopotniku Bavcona In Pleterskega, ki jima je neupravičeno in žaljivo za vse resnične osamosvojitelje podelil odlikovanja.

V plastični vrečki so odlikovanja 21. junija 1993 leta vrnili: Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel.

Najzaslužnejši poosamosvojiteljski pogrebci

Ko je poginil Maček je za njim osmrtnico objavila pravna, materialna in moralna naslednica KPS, Združena lista. Na pogrebu je bil prisoten tudi današnji rešitelj Slovenije Pahor. Hrabri Rigelnik pa je v posmeh žrtvam krvnika, objavil še osmrtnico državnega zbora, kateremu je takrat predsedoval. Fuj in fej.
– Viri : okopi, premiki, balvani, barikade, zamiki, odmiki.
http://www.ednevnik.si…_id=65022

AVSENIKI IN GOVEJA ŽUPCA, TO SMO PRAVI SLOVENCI:-)

Ja A bi ti glasoval za bivšega partijca JJ?

Dobro si tole napisal, samo sei še 3/4 stvari “pozabil” npr kdo je globoko na slovenskem ozemlju postavljal mejne kontrole itd…

Ampak koga briga tako nova zgodovina, saj še domobrancev in rožmana nismo predelali. Pa odškodnin za izdajstvo.

pozabil…ja, mogoče to da je tudi Jaša Zlobec junija 1991 po očetovem navodilu in posredovanju zbežal v Nemčijo? …no, kmalu smo ga videli nazaj.

**************************************** V resnici mi nisi mar ti, ampak vznemirjenje, ki ga občutim ob tem ko te ljubim. (Anthony de Mello)

ampak..
da li je to moguće..
ljudi..???
da li je to moguće..

da je en iz partizanske lože ..po domače spi..il
..zaveden.. trden kot skala..
poštenjak..

dezertiral smo samo ta bel..

pozabil…ja, mogoče to da je tudi Jaša Zlobec junija 1991 po očetovem navodilu in posredovanju zbežal v Nemčijo? …no, kmalu smo ga videli nazaj.[/quote]
Hudiča. A take je imel DEMOS v svojih vrstah?

PROSIM?

Megaboy, ne zavajaj!

**************************************** V resnici mi nisi mar ti, ampak vznemirjenje, ki ga občutim ob tem ko te ljubim. (Anthony de Mello)


Ti samo seri..samo ne driskaj po forumu, na skret pejt.

pa glej da boš WC dobr ofrajhu!

Evo mene:-)

Ka je partijci, nekam vam municije zmanjkuje…..prave p…. ste postali:-)

AVSENIKI IN GOVEJA ŽUPCA, TO SMO PRAVI SLOVENCI:-)

Ni nam zmanjkalo municije, samo na tvoje odgovore še čakamo.
Torej, ali bi ti glasoval za bivšega partijca JJ?
Ali pa za tiste, ki so že šli v preteklosti s komunisti v koalicijo?

Fronček sem te nekaj vprašal!NAŠTEJ kake cilje so imeli izdajalski domobranci in sodelavci okupatorjev!No si kar obmolknil začuda.

RTV SLO1: 23.00 ..danes..

Včeraj so v eni minuti odvrteli tri reklame za tri dokumentarne filme o komunizmu. In nikomur kakor ni jasno, zakaj oni zdaj, pred volitvami, vrtijo takšne dokumentarce? Zgolj naključno v obdobju pred volitvami. Lani so nas tako v obdobju pred volitvami bombardirali z Otroci s Petrička. Dvakrat na teden. Čudi me samo, da ne pokažejo dokumentarnega filma o tem, kako je Janša peš lazil v Jajce in potem za komunistične glasnike pisal prav bizarne govore.

Sicer pa je vse tole ena velika potrtata časa in živcev. Levi ne bodo nikoli glasovali za desne, desni ne bodo nikoli glasovali za leve, neopredeljene pa z dogodki izpred šestdesetih let ne boste prepričali. Ne vi in ne uredniki tako imenovane nacionalne televizije. Neopredeljeni bodo glasovali z denarnicami. In v denarnicah ni zgodovine.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

pa spet en paradoks..

zanima me namreč, kako za vraga lahko neopredeljen človek voli..
če si neopredeljen, pač NE moreš volit ker se NE moreš opredelit/odločit…

???

če si pak opredeljem, pa tega ne poveš…??!!

pol si pa guzica….

še boljši so t.i nadstrankarski kanidati.. ti so tudi neopredeljeni..hahaha.

Mislila sem na komunistično in domobransko neopredeljene. Tiste, ki ne bodo nikoli prestopili črte, ki loči leve od desnih. Menim, da je bilo to jasno napisano. Kar pa ne pomeni, da se ti ljudje niso enkrat na štiri leta sposobni odločiti, za katero stranko bodo glasovali. Jaz, na primer, sem še vedno neopredeljena kar se tiče stranke, ki jo bom volila. To pa ne pomeni, da ne more voliti. Pač kolebam med stranko, ki edina lahko premaga Janšo (SD) in stranko, ki je najbolj tolkla po Janši (Lipa). Zdi se mi, da bo tole http://www.youtube.com/watch?v=QU3Mm0qMevk na koncu pretehtalo. Vsekakor pa sem komunistično in domobransko opredeljena, tukaj nikoli ne kolebam in nikoli ne bom.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

glej..
ok, če si s tem mislila na 1.stavek tvojega odgovora..

ampak v nadaljevanju potrjuješ mojo tezo..

torej nisi neopredeljena..
opredeljena si da NE boš volila JJ..(ker gre za opredelitev: obstoječi/novi)
..nisi pa se še odločila med dvema “novima” strankama..

torej nisi neopredeljena!!

RTV vrti take filme zaradi zbijanja glasov Borutu Pahorju in njegovi SD,k ogroža neučinkovito SDS


A ima Pahor kaj več al pa manj povezave s povojnim komunizmom kot Janša. A nista bila oba v isti partiji?

kaj porečemo na to, porečemo to, da si svojega vzornika komunista JJ lepo opisal

kaže da ti ta zgodovinski spomin zelo peha saj so vsi tvoji vzorniki sami bivši komunisti

New Report

Close