Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Zidna plesen

Zidna plesen

Pozdravljeni!

V naši spalnici se bojujemo z zidno plesnijo (kljub zračenju in uporabi jupol cistrosa). Kar groza me je turobnih jesenskih in zimskih dni, saj je takrat še huje. Ima kdo kakšen dober, preizkušen recept?

Hvala!

Darja

Lahko obložite stene z stekleno volno, in potem še okoli in okoli obložite z lesom. Zelo dobro je proti plesnivimi stenami. Zadeva se bo takoj umirila.
Veliko uspeha

LP, Doroteja

Po zunanjih severnih stenah se je po kotih pojavila plesen. Ker je hiša nova, super izolirana, dobro zračena,nas je to čudilo. Pred dvema mesecema smo prepleskali z jupolom citrus to je baje proti plesni in sedaj bomo videli kaj bo.
Doroteja ti je vredu svetovala, to je rešitev za vse večne čase. Tudi če se plesen slučajno pojavi potem še na lesu, obrišeš pa je. Drugače pa bom jaz, plesen po kotih, če se slučajno zopet pojavi, kar takoj ponovno prebarvala, saj je ostalo še dovolj barve. In to lahko dejansko prebarvaš samo tam kjer se pojavi plesen in ne bo nič šekasto, seveda pa je pogoj, da imaš belo barvo, se pravi samo jupol citrus in jaz ga naredim čisto gostega, da takoj prekrije, naslednji dan pa še enkrat prebarvam in vse je snežno belo.

Bral sem že včeraj, pa se mi ni ljubilo pisati,tudizdaj se mi ne da, ampak…….
Kar je naredila Doroteja ne bo pomagalo, saj je na zidu še vedno plesen
samo vidi se ne, ko bo pa začelo smrdeti takrat pa….
Rešitev za dobo 3 ali 4 let je klor CL2 in z njim pošpricate mesto, kjer je plesen
Res da smrdi po kloru dva dni, toda pred plesnijo bo nekaj let mir.
Klor ima še to lastnost, da madež razbarva in je stena lepo bela.
Če bo kdo to delal naj si zaščiti oči z zaščitnimi očali ter dihalne poti z masko.
Še enkrat, klor je zelo nevaren in agresiven, pomaga pa sigurno. Dobi se ga
malo težje, vendar sem pred dnevi videl v Baumax-u v Celju na oddelku za
barve, da ga imajo v priročnih pršilkah, menda okrog 2500 sit.
Kakšna je koncentracija, to ne vem, so pa na pršilki navodila.
Pazite da ne pride otrokom v roke.
LP

mogoče ne bom pravilno napisala, pa vseeno
zidno plesen je treba najprej temeljito odstraniti, tudi s “špohtlom”, da gre vsa stran. Menda se dobi emulzija (vprašaj v prodajalnah z barvami: Mavrica) s katero prešpricaš stene in dobiš nekakšen obstoješ sloj, skaterim prepprečiš nadaljnje luščenje in rast plesni, noto sledi izravnalna masa, nato jub citro.
Po moje ti bodo najbolj točno in pravilno svetovali v specializiranih prodajalnah z barvo: Mavrica, Jub…

Darja živjo, imam enostavno rešitev, ki pri nas funkconira že kar nekaj časa,

imeli smo enak problem – plesen na zidovih stanovanjskega bloka, ki ima pomanjkljivo izolacijo na fasadi. Na mrzli steni je vlaga logično konstantno kondenzirala, še bolj intenzivno, ko smo zamenjali okna. Vlažna stena pa je glavni vzrok za nastanek zidne plesni, saj ji tako okolje najbolj paše. Nobena fungicidna barva ne pomaga, če ne odpraviš glavnega vzroka.

Pri nas smo uporabili termoščit – toplotno izolativni belež, ki po nanosu naredi steno toplo na dotik, kot trdi izvajalec iz laškega in ob enem izolira prostor. Kondenz se nam ne pojavlja več, pa tudi plesni ni že tri leta. Res je da tudi več zračimo kot prej.

Prej je potrebno odstraniti plesen, najbolje gre z navadno varekino , ki uniči plesen globoko v omet (pobriši plesen z vlažno krpo in varekino vtri s čopičem). Nato prebeliš stene z dvema nanosoma izolativnega beleža termoščit. Stena j v primerjavi s prejšnjo res bolj topla. Priporočam ti ta enostaven in učinkovit poseg.

Belež dobiš v ljubljani na kajuhovi v fragmatu, nasproti bauhausa.

(stanovanje pa na vsake toliko le prezrači, da se znebiš odvečne vlage)

Steno bo še najceneje rešiti pred plesnijo z izolacijskim beležom termoščit, ki prepreči tudi neprijeten hlad ob steni. Dobiš ga tudi v Mavrici na rudniku (za leclercom)

Termoščit, Thermoshield, Jupol Citro, Apno, Silikatne plošče, … Nič od tega ne pomaga, če ne odpravimo vzroka.

Bistveno je najti vzrok, zakaj prihaja do plesni in nato šele temu prilagoditi rešitev. Vzroki za plesen pa so najpogosteje:

* toplotni mostovi, (lepo so vidni s termografijo)
* kapilarna vlaga,
* slabo zračenje zaradi neprepustnih oken in vrat,
* nezadostna toplotna izolacija,
* nepravilno ogrevanje in zračenje.
* prekratko sušenje po gradbenih delih,
* razpoke na fasadi,
* slaba zaščita pred dežjem.

Šele ko ugotovimo, kaj je vzrok naše plesni, lahko izberemo primerno rešitev. In ta bo trajna. Vse ostale opcije pa so le ugibanje in loterija.

Vse o plesni, vzrokih in različnih rešitvah pa najdete tukaj: Vlaga v stanovanju.

Plesen se pojavi tam, kjer so toplotni mostovi – vlaga se nabira na hladnem delu stene, s tem pa se ustvarijo pogoji za razvoj plesni. Pomembno je tudi, da stena diha, drugače se plesen ustvarja pod barvo (če nanesete recimo barvo na oljni osnovi). Najbolj učinkovito se boste plesni rešili z barvo Europal 2000 – preskušeno. Ker je izdelana za živilsko industrijo, je nestrupena in tudi brez vonja (tudi ob nanosu). Vsebuje konzervanse, ki se uporabljajo tudi v kozmetični industriji – npr pri šamponih. – isothiazolinone. Z ostalimi pripravki se plesen samo trenutno sanira, ne pa trajno. S to parvo pa se boste plesni rešili zagotovo za 5 let. Nanaša se kot običajna barva, v 2 slojih z valjčkom ali čopičem, predhodno čiščenje stene s kakšnimi pripravki ni potrebno.

Ste pripravljeni služiti denar kar od doma?KLIKNITE TUKAJ![/url]

Cheers!

Pozdravljeni!

V sobi se mi je po 5 letih ponovno pojavila plesen. Stric mi je kupil Mellerud aktivni klor, z beljenjem. Okuzene dele sem ze pospricala. Se mi je pa na dveh stenah (ze od prej) zacela barva luscit, tako da jo je potrebno ponovno prebarvat. Torej; kako naprej? Plesen sem odstranila, zdaj se soba zraci. je naslednji korak emulzija? potem pa beljenje (z jupol citro – je potrebno staro barvi v celoti odstranit iz stene? ali lahko cez njo dam emilzijo in potem jupol belo?)? lahko po tem eno steno prebarvam z drugo barvo, ali mora ostat ta bela barva? Hvala vnaprej za vse nasvete!

New Report

Close