Živeti v Trstu s službo v Kopru?
Je že nekaj let mimo odkar sem jaz zivela ma kakor vem je trenutno vse samo se dražje. stanovanja so res cenejša vendar so vse položnice toliko višje, da se matematika ne izide. čisto vse je dosti dražje. k temu dodaj se izredno slab zrak zaradi dotrajane železarne (trst je na prvem mestu po obolelih z rakom v evropi). k ceni stanovanua moraš dodati se strošek parkiranja, ki ni zanemarljiv.
Mladi tržačani kupujejo stanovanja in hiše na Kozini, Divači, Sežani. Ter v okoliških vaseh. Lokev je zelo popularna.
Pravijo da so stroški definitivno nižji.
Res pa je da so v IT Gorici v samem jedru precej SLO državljanov kupilo stanovanja, ker so bile cene res smešno nizke. Pač je IT dajala ogromne subvencije za poselitev starega izumirajočega mestnega jedra.
Mogoče bo tako tudi v centru Trsta, saj je populacija v Trstu krepko nad 70 let.
Lubica975, 13.09.2023 ob 09:33
Imam v najemu stanovanje v Trstu in v lasti v Sloveniji, lahko povem, da je Trst zelo lepo mesto , glede trgovin lahko rečem, da so cene nižje, vrednost nepremičnin nižja in stroški zelo malo višji, do Kopra je vožnje 10 minut
Pa ni 10 minut od Trsta do Kopra. Halo?
Pozdrav!
Zanima me ali morda kdo ve, kaj prinese za sabo stalno bivanje ali pa začasno bivanje v Italiji? Glede zdravstvenega zavarovanja, davkov, registracije avta?
Namreč kupila sem stanovanje v Miljah, sem sredi postopka in razmišljam o prijavi. Delam v Kopru.
Čezmejni delavec? Morda kdo pozna situacijo s tega stališča?
Hvala!
Ideja o življenju v Trstu in službi v Kopru je čisto izvedljiva – kar nekaj ljudi, točno to počne. Cene nepremičnin v Trstu so res opazno nižje kot v obalnih slovenskih mestih, kar naredi nakup precej privlačen. Kar se tiče stroškov, so nekateri višji (npr. komunala ali ogrevanje), ampak druge stvari – kot so hrana, zavarovanja, celo določene storitve – so pa lahko tudi cenejše kot pri nas.
Glede davkov, zavarovanja, prijave bivališča in vseh tistih birokratskih zadev ti priporočam, da se obrneš na INAS (Italijanski sindikat za pomoč tujcem) – pomagajo brezplačno in zelo konkretno pojasnijo, kako kaj poteka za Slovence, ki delajo v Sloveniji, živijo pa v Italiji.
Super strnjen in uporaben pregled pa najdeš tudi tule: Nakup nepremičnine v Italiji – vodič za Slovence. Tam je razloženo vse – od cen, postopkov, do tega, kako je z davki in upravnimi stroški.
Če ti ustreza malo večje mesto z utripom, je Trst definitivno zanimiva izbira.
ti res v trstu, 12.04.2025 ob 08:52
Si ti res v Trstu? Živiš tam? Po tem, kar pišeš, se mi zdi, da ne. Trst je v bistvu drag. Cene stanovanj so nižje kot npr. v KP, to ja, ostalo pa? Stroški, parkiranja itd.Kot je bilo že omenjeno, zrak je zelo onesnažen. Vožnja do KP v sezoni ( 5 mesecev) v špici zna trajati tudi eno uro.
To zgornje je bila replika na Lubico 975.