Najdi forum

Naslovnica Forum Koronavirus živila iz trgovine

živila iz trgovine

včeraj v prispevku so pametovali, da ko prinesemo domov živila, je najbolje embalažo oprat, če se ne da, pa pač prepakirat in original zavržt.
Zdaj pa mene zanima, a se ta virus res “odplakne” kar z vodo, kokr je včeraj neka dr mr razlagala. Zakaj je potem treba površine razkuževat? če s pikse fižola splahneš virus samo z vodo, zakaj to ne velja tud za kljuko na vratih ali ograjo?
a nas majo mal za norca?

Ma ja, bereeš vse živo, eni prravijo vse oprat z varikino, drugi da je dovolj detergent za posodo. Zdaj pa se znajdi…..

Navaden detergent je boljse kot nic. Klor v primerni koncentraciji je se boljsi. Je pa treba paziti, da ne pride na zivila in tudi ni dobro ga prevec in/ali predolgo vdihovati, zato delo opravis po moznosti pri odprtem oknu ali vsaj cim hireje in potem dobro prezracis.

Razlika pa je med spiranjem in brisanjem. Spiranje – ko voda tece in odteka cez neki predmet, vzame s sabo tudi necistoce. Ce je mozno, je vodi vseeeno dobro “pomagati” z necim, da lahko pobere tudi mastne delce. Zato si pri umivanju milimo roke, se milimo pri tusiranju, za pomivanje posode in za pranje perila uporabljamo detergente…

Brisanje – ce neko povrsino brises samo z vlazno krpo, se sicer nekaj malega umazanije oprime krpe, vecino pa samo razmazujes. Zato si roke razkuzimo, kadar nimamo moznosti umivanja pod tekoco vodo in zato za brisanje povrsin, ki se nebsmejo prevec namakati, uporabimo razkuzilo. Odvisno od vrste in odvisno od povrsine ga potem pustis posusiti ali obrises ali splaknes z vlazno cisto krpo…

Tukaj je članek na to temo, kjer je delno razloženo:
https://med.over.net/clanek/kako-ravnati-z-zivili-da-ne-bi-prek-njih-prenasali-okuzbe

“Veliko je navodil, kako se moramo obnašati v teh dneh, da ne bi prenašali okužbe. Iskreno, večinoma bi se morali tako obnašati vsakodnevno, saj gre za osnovna higienska načela. A v teh dneh je potrebno biti še posebej pozoren in dosleden,” opozarja strokovnjakinja Iva Verbnik.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v začetku tedna pripravilo navodila, kako ravnati s hrano, ki jo prinesemo iz trgovine. “Prebrali smo navodilo, da naj bi vrečko z živili, ko jih prinesemo iz trgovine odložili pred vrati in si umili roke. Vse prav, toda ali je to zadosten ukrep? Potem se bomo z umitimi rokami vrnili po živila in jih zložili na delovni pult, v omaro, hladilnik in ta živila so bila prej na policah trgovin. Koliko ljudi se jih je lahko dotaknilo in s kakšnimi rokami? Tega ne ve nihče,” opozarja strokovnjakinja mag. Iva Verbnik.

Prav zato je treba razmišljati širše. “Prenos virusa je mogoč preko površin, zato se priporoča razkuževanje le teh, toda površina pomeni tudi embalaža ali pa ne nazadnje samo sadje. Pomembno je, da razumemo vse možne poti prenosa in pravilno ukrepamo,” poudarja Iva Verbnik.

Na kaj moramo biti še posebej pozorni? Strokovnjakinja Iva Verbnik izpostavlja naslednje:

Pakirana živila: na embalaži se lahko nahajajo klice, zato tisto količino, ki je ne bomo takoj uporabili, shranimo na posebno mesto, ločeno od ostalega. Kar bomo potrebovali, pa prestavimo v drugo embalažo, na primer pretresemo v čiste steklene kozarce, pri čemer moramo paziti, da živila ne okužimo. Embalažo odstranimo v koš za odpadke in roke umijemo. Ne pozabimo enako storiti tudi, ko bomo odšli po naslednjo vrečko, škatlo z živili.

Embalažo, ki jo je mogoče očistiti (tertapak, plastični lončki, stekleni kozarci, folije), očistimo in šele nato živilo shranimo v hladilnik ali v omaro. Tetrapak in podobno embalažo lahko operete tako, kot običajno operete posodo, osušite in shranite na ustrezno mesto, na primer mleko v hladilnik. Za pranje uporabite običajno čistilo za pranje posode, razkuževanje embalaže pri dobro opranem živilu, ni potrebno.

Sadje in zelenjavo je treba pred uživanjem temeljito oprati. Ne pozabimo, tudi sadje, ki ga bomo olupili (mandarine, pomaranče, banane …) je treba prej oprati, saj lahko sicer z rokami ob lupljenju na živilo prenesemo klice, ki so se nahajale na olupku.

Živila, ki jih bomo termično obdelovali, so manj nevarna, saj temperatura uniči klice, seveda pa moramo po termični obdelavi z njimi rokovati previdno, da ne pride do naknadne okužbe.

Živil ne izpostavljajmo nevarnosti okužbe, pokrijemo, zavijemo in ustrezno shranimo, dotikamo se jih s čistim priborom in čistimi rokami.

Strokovnjakinja mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh., je na voljo za dodatna vprašanja na forumu Prehrana in varnost živil. https://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=239

Kaj storiti, če imamo doma osebo, ki je nosilec virusa?

“Glede na število okuženih in potencialno okuženih, se v marsikaterem domu nahaja oseba, ki je nosilec virusa. Če je oseba bolna, je sicer (če je le mogoče) izolirana od ostalih, a kopalnica in stranišča so najverjetneje skupna, zato je treba paziti na umivanje rok pred in po uporabi stvari, ki se tam nahajajo (tega se mora držati tako zdrava kot bolna oseba). Poskrbimo za temeljito čiščenje in razkuževanje. Brisače naj bodo ločene. Perilo operemo na dovolj visoki temperaturi,” svetuje Iva Verbnik.

Pozorni moramo biti tudi, ko odnašamo posodo in pribor, ki ga je uporabila bolna oseba. Na teh predmetih se namreč nahajajo klice. “Če je le mogoče, posodo pomivamo v pomivalnem stroju. Vanj jo zložimo takoj, posoda naj ne stoji na površinah. Po rokovanju s to posodo roke temeljito umijte in razkužite. V pomivalnem stroju se posoda pomiva pri višji temperaturi in dlje časa. Pri ročnem pomivanju posode to storite s čim bolj toplo vodo in z uporabo sredstva za pomivanje, nato posodo zračno osušite. Ni potrebno, da bi to delo opravljali v rokavicah, priporočam pa, da po končanem čiščenju roke razkužite,” opozarja strokovnjakinja

“Osnovna pravila higienskega rokovanja z živili je dobro upoštevati vedno, ne samo, ko je na pohodu virus (pa katerikoli že to je), je pa v teh časih potrebno biti še posebej previden in dosleden pri upoštevanju in izvajanju ustreznih postopkov. Predvsem pa je pomembno, da razmišljamo in prepoznavamo možne poti prenosov klic in z modrim ravnanjem preprečimo širjenje,” vsem polaga na srce Iva Verbnik.

***

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Da pustiš vse nekje na zraku 14 dni.

Ja, še posebej sadje, zelenjavo, meso, mlečne izdelke….

Najbolj problematična so tista surova živila, ki jih ne moremo oprati s čistili. Solate ne moreš oprati z milom, spiranje pod vodo pač ni dovolj. Enako velja za vse sadje in zelenjavo, ki ju ne moreš olupiti oz. oprati z milom.

Resnica je taka, da bomo zaradi panike in nepremišljenih dejanj, račune spet poravnavali malo kasneje.
Nikogar več ne briga okolje, ker to trenutno ni popularno. Zato vsepovsod že po tleh ležijo rokavice, maske…. Vse je polno te plastike za enkratno uporabo, s katero bomo onesnažili okolje, hrano in na koncu tudi sebe.
Zaradi teh strupov bomo dodatno obremenili imunski in limfni sistem ter tako postali dovzetnejši za nove okužbe in bolezni.
Tako, kot smo postali dovzetnejši za to vrsto virusa zaradi onesnaženega zraka.
Ampak, koga to sploh dandanes briga ?

Taka živila se priporoča namočit v raztopini sode in kisa..

Ma bedarije no…..konzerve je treba razkuževat, cunje prat vsaj na 60 stopinj, za roke je pa dost žajfa pa voda. Itak ja.

se strinjam s tabo.

ja, za solato je pa dost kis pa soda :)))

btw: kolk cujn imat takih, ki jih lahko perete na 60?
jaz trenirk, kavbojk, večino zgornjih delov ne morem prati na 60.

ja, za solato je pa dost kis pa soda :)))

btw: kolk cujn imat takih, ki jih lahko perete na 60?
jaz trenirk, kavbojk, večino zgornjih delov ne morem prati na 60.
[/quote]

Jaz imam ene plastične hlače za v dež pa dežno pelerino, to navlečem čez trenirko in jakno za v trgovino,, sem ko ninja D. Potem to doma pri vhodu slečem in obesim zunaj na balkonu do naslednje eskapade D

Zato ker vrhnjih oblačil nimam takih ki bi se pralo na 60,, sploh imam vse z elastanom ker mi je udobje prvo, in to se na visokih temperaturah uniči. Pa jakne itak da ne moreš kar prat.


O, seveda briga. Uporabis lahko
– Pralno masko iz bombaza. Za izdelavo ni treba mojstrskih siviljskih vescin, porabijo pa se lahko ze rahlo odsluzene kuhinjske krpe, tetra plenice, posteljnina ali majice. To se lahko opere na visoki temperaturi in prelika, zato tudi ni potrebe po posebno agresivnih cistilih.
– Pralne rokavice. Npr tiste za delo na vrtu ali gosto pletene zimske rokavice. Prednost je, da “dihajo” in se v njih roke ne potijo. Omislis si vec parov, da jih lahko med eno in drugo uporabo operes in temeljito prezracis.
– Alkohol za razkuzevanje, ki ni okoljsko sporen. Klorovi pripravki sicer mislim da tudi niso dolgorocno problematicni, ker se razgradijo. Lahko pa so kratkorocno neugodni. Ne vem, ali peroksid zadosca in v kaksni koncentraciji, ampak ce zadosca, je tudi to ena od okoljsko neproblematicnih izbir.

Res pa je vcasih treba pretehtati skodo in korist in uporabiti kaj takega, cesar v normalnih razmerah mogoce ne bi. Ali pa se zadovoljiti s sadjem in zelenjavo iz mnozicne pridelave, ker se bio mogoce ne dobi.

Taka živila se priporoča namočit v raztopini sode in kisa..
[/quote]

Zakaj bi mešali to dvoje, eno izključuje drugo. Bazičnost in kislost – ne gre skupaj!!

Drugače pa, sam kis, razen alkoholni mogoče, ni dovolj, soda pa tudi ne.


O, seveda briga. Uporabis lahko
– Pralno masko iz bombaza. Za izdelavo ni treba mojstrskih siviljskih vescin, porabijo pa se lahko ze rahlo odsluzene kuhinjske krpe, tetra plenice, posteljnina ali majice. To se lahko opere na visoki temperaturi in prelika, zato tudi ni potrebe po posebno agresivnih cistilih.
– Pralne rokavice. Npr tiste za delo na vrtu ali gosto pletene zimske rokavice. Prednost je, da “dihajo” in se v njih roke ne potijo. Omislis si vec parov, da jih lahko med eno in drugo uporabo operes in temeljito prezracis.
– Alkohol za razkuzevanje, ki ni okoljsko sporen. Klorovi pripravki sicer mislim da tudi niso dolgorocno problematicni, ker se razgradijo. Lahko pa so kratkorocno neugodni. Ne vem, ali peroksid zadosca in v kaksni koncentraciji, ampak ce zadosca, je tudi to ena od okoljsko neproblematicnih izbir.

Res pa je vcasih treba pretehtati skodo in korist in uporabiti kaj takega, cesar v normalnih razmerah mogoce ne bi. Ali pa se zadovoljiti s sadjem in zelenjavo iz mnozicne pridelave, ker se bio mogoce ne dobi.
[/quote]

Pa dobro, a ti veš, kolikšni so delci virusa? Misliš, da gre za velikost mivke?? Še maske jih ne zadržijo, če niso vsaj fffp2.

Solata in podobna živila niso nujna. Če kakšen mesec ali dva, pa tudi več, ne bomo jedli solate, nad ne bo pobralo zaradi pomanjkanja vitaminov.

Zakaj bi mešali to dvoje, eno izključuje drugo. Bazičnost in kislost – ne gre skupaj!!

Drugače pa, sam kis, razen alkoholni mogoče, ni dovolj, soda pa tudi ne.
[/quote]

Kao nek ‘razmaščevalec’ verjetno, ker naj bi razmaščevalec uničil oz razgradil zunanjo membrano zverine. Pa da ne pereš glih s cetom solato.

Pa dobro, a ti veš, kolikšni so delci virusa? Misliš, da gre za velikost mivke?? Še maske jih ne zadržijo, če niso vsaj fffp2.
[/quote]
A ne govorimo v tej temi o maskah proti pljuvanju? In za to, da malo zmanjsa zracni tok, ce kdo kihne ali zakaslja – v masko, namesto prosto okrog. In proti temu, da si (po avtomatiki) oslinis prste, ko prijemas kaj drsljivega.
Mogoce sem narobe razumela. Mogoce so narobe razumeli tudi vsi tisti, ki svetujejo uporabo mask (tudi pralnih), kadarkoli se gre med ljudi.

Seveda domace maske ne nudijo bogve kake zascite tistemu, ki jo nosi. Zascitijo pa okolico, vsaj do neke mere, kar je se vedno boljse kot nic. In seveda je treba tudi z domacimi maskami ravnati po pravilih in jih ne vleci pod brado, da nekoga pozdravis, potem pa spet nazaj na nos.


A ne govorimo v tej temi o maskah proti pljuvanju? In za to, da malo zmanjsa zracni tok, ce kdo kihne ali zakaslja – v masko, namesto prosto okrog. In proti temu, da si (po avtomatiki) oslinis prste, ko prijemas kaj drsljivega.
Mogoce sem narobe razumela. Mogoce so narobe razumeli tudi vsi tisti, ki svetujejo uporabo mask (tudi pralnih), kadarkoli se gre med ljudi.

Seveda domace maske ne nudijo bogve kake zascite tistemu, ki jo nosi. Zascitijo pa okolico, vsaj do neke mere, kar je se vedno boljse kot nic. In seveda je treba tudi z domacimi maskami ravnati po pravilih in jih ne vleci pod brado, da nekoga pozdravis, potem pa spet nazaj na nos.
[/quote]
Problem je v tem da folk noče razumeti da z maskami varujemo drug drugega in ne sami sebe. Zahodni um ima očitno hude težave s tem konceptom.

New Report

Close