Žrtve slovenske levice bodo končno dočakale spodoben pogreb
A pričakujete od ljudi, ki so na nasprotni politični strani, kot vi, torej imajo pač malo drugačen pogled na svet, in ki ne nosijo nobene odgovornosti za preteklost in nedvomno obsojajo vojno morijo, da se bodo počutili krive? Če mislite, da ste našli krivca za vse svoje tegobe v “politični levici” se malo motite.
Strinjam se, da ne bi predsednika države nič stalo, če bi, v imenu zgodovine, obžaloval poboje in zločine obeh strani in sklenil, da je s tem narod pobotan.
A bi bilo s tem konec te teme? Po moje tut! Jamrasti ljudje bodo jokali in stokali, ker je to pač njihov lajfstajl.
******Nekdo ( prav bi bilo, da predsednik države) bi moral vstati in reči: To se JE zgodilo, in ni prav, da se je. Država Slovenija priznava te dogodke in jih kot naslednica obžaluje…. *******
Meni se zdi pa bolj prav, da bi bil Predsednik vlade. Le zakaj hudiča se pa on ne opraviči.
pred leti kolikor vem se je Kučan že opravičil, pa še kar gonite, da naj se predsednik države opraviči. Kolikokrat še?
*****Če jaz nekoga ubijem, sem zločinec.
To, da je oseba, ki sem jo ubil, pred tem spolno nadlegovala neko žensko, vlomila v trgovino, ter mi poškodovala avto, mojega zločinstva ne opravičuje. ******
ne opravičuje, lahko pa šteješ za olajševalno okoliščino.
A ko rabelj usmrti na smrt obsojenega pa ni zločin?????
V vojnem času je veljala smrtna kazen še za mnogo manjše zločine, kot je pa sodelovanje z okupatorjem in izdajstva. (dezerterstvo, kraje….) V vseh vojskah, tudi domobranski.
Toni 1964: funkcija predsednika države, tako sam mislim, je najčastnejša v državi in ga zato tudi včasih poimenujemo oče naroda. Ker gre za “očeta naroda” bi moral on, ne predsednik vlade ali borcev itd. storiti to dejanje, priznati dejanja, zaprositi za odpustitev in na tak način zaključiti to stran naše zgodovine. V imenu države. Torej, če bi pred leti bil predsednik države Jože Pučnik, kot sam daješ primer, bi to moral narediti on, ker bi bil predsednik države. Gre za funkcijo oz. položaj, ki ga zaseda in ne kdo ga zaseda. V Pahorju, če bo predsednik države, pa nisem SD, vidim človeka, ki bi bil to pripravljen pošteno storiti, brez fige v žepu. Upam, da se ne motim. Kučan in Drnovšek to nista zmogla. Škoda zanju. Oprostiti se oz. priznati nezakonite poboje ljudi zaradi utrditve sistema, ki te je hranil celo življenje verjamem, da ni lahko. Zato moraš biti predvsem ponižen in obenem velik človek. Na ostalo ti ne bi odgovarjal.
WildWind: sam mislim, da bi moral biti prvi predsednik države tisti, ki bi priznal poboje, zaprosil oprostitev in to obžaloval. Sosedje so si verjetno medsebojno že izrekli obžalovanja in se pobotali, ker drugače ne bi mogli več skupaj živeti. Dokler ne bomo pripravljeni priznati krivdo in se iskreno oproščati drugim in tudi sebi za dejanja, ki nam niso v ponos, toliko časa bomo nosili krivdo. Če ne pred drugimi, pa pred samim seboj. Mi je pa tvoj zadnji stavek proti koncu dal pomislek na Dražgoše.
Megaboy: bivši predsednik Kučan ni dogodkov nikoli obžaloval temveč jih je samo obsodil. Nikoli se ni opravičil ali obžaloval za povojna dejanja komunističnega režima, ki je to izvajal. V tem je razlika.
Ko rabel ubije na smrt obsojenega (BIL JE SOJEN) in ne pobit kot garjav pes, ni zločin.
Pobiti so bili ljudje, pa ni rečeno, da so bili vsi izdajalci in sodelavci okupatorja.
Poglej megaboy sj ne pravim, da se še nihče nikoli ni opravičil….sj se lahko opravičim v končni fazi tudi jaz ( saj mislim, da tako g. Kučan kot jaz nisva sodelovala v tej packariji, ki se je po vojni dogajala….) gre za to, da je potrebno mrtve pokopati, strasti umiriti….ljudje se na žalost preveč istovetijo z zmagovalci ali poraženci…..to mora narod prerasti…in dokler se to ne zgodi se lahko vsi predsedniki vlad, države….mah kdorkoli…opravičujejo in narod ne bo dojel za kaj se sploh gre in potem začnejo bluziti o levih, pa desnih, pa volitvah pa političnih točkah……..na žalost pa je potrebno začeti tako, da damo mrtvim možnost dostojnega pogreba…..pa paše to komu ali ne……nihče ki piše sem še ni rekel pustite že enkrat tista trupla tam kjer so( če se motim me popravite)…..vsi se zavedamo( ki sem pišemo) kaj pomeni človeško dostojanstvo pa čeprav še 50 let po smrti…..
WildWind
rajko ni tako enostavno kot pišeš….vsaj zame ne…jaz obsojam tako zločine domobrancev, bele garde, partizanov ( ups….tukaj je baje šlo samo za odklone v levo…razni partizanski vojvode ipd…..)no ja….obsojam vse zločine nad civilnim prebivalstvom, vojnimi ujetniki…….
že prej sem napisala, da je problem današnjih slovencev, da se istovetijo ali z zmagovalci ali s poraženci….jaz si nebi upala in vsi tisti ki tako odkrito branite takratno dogajanje samo zato in izključno zato ker se opredeljujete kot levi….ja porkaduš naj že enkrat en od vas reče sm lev po srcu in v življenju ampak obsojam to kar se je dogajalo…..ga ni junaka očitno……
in kar se tiče jamranja….povej to v obraz ljudem, ki se še sedaj sprašujejo kje ležijo posmrtni ostanki njihovih bližnjih……mislim, da to ni tvoj lajfstajl …
WildWind
eh ja…..veš marsikdo v tujini je raj tiho ker je v imenu svoje države podpisal, da pošlje tiste vlakovne kompozicije iz Avstrije nazaj v Slovenijo pa čeprav se je zavedal, da bodo ljudje na njih končali z metkom v tilniku …..in marsikatera država hrani v svojih arhivih tajne dogovore v smislu vi na ozemlje mi vam vaše “izdajalce”……
WildWind
OOOOOOOOOO, “polnoč”
je že proč,
prišla je po tvoje “URA STRAHOV”
polnoč, si me čakala??? :->))))), ni me bilo, kolikokrat si pogledala??? polnoč, tvoj link mi je padel v oči in sem ga odprla, bil mi je sumljiv, glej ga zlomka, pa še mene se “tiče”
Na političnem čveku sem samo v treh temah, pa še to, zaradi izzivanja in to ne mojega, odgovoriti se pa spodobi. No, sedaj sem pa še tu, zaradi tebe “polnoč”. Sovraštva ne razpihujem, si se pa spravila name ti in ga s tem razpihuješ. Zgleda, da uživaš v tem.
polnoč, kaj sem ti naredila, da si me vtaknila v to temo? Saj nisem tukaj v tej temi nič pisala.
Sem ti pod kakšnim drugim tvojim nickom, na tvoj kosmati izzivalni rep stopila, da si zacvilila, prav gotovo si si zaslužila. Si ne upaš pisati s pravim nickom?? Saj dobro veš, da jaz pravim takim “SKRIVAČ”.
Poznaš tole:
“Polnoč ura je odbila, prišla ura je strahu….”
Bili so časi, ko so bile noči “URE STRAHU” – “URE ČRNE ROKE”
“Črna roka” je trosila letake, polagala jih na okenske police, malali so “Črno roko” na zunanje stene stanovanjskih hiš. “Črna roka”, je mnogo ljudi odvedla, ki se nikoli več niso vrnili. Kje so te kosti???
STAVEK, iz knjige “ČRNA RAOKA”, na strani 13, se glasi:
“Zločine “Črne roke”, je opisal dr. Maks Šnudrl poleti 1944. leta v brošuri, FAŠISTIČNO – domobranski teror nad Slovenci.”
Še tale stavek:
“V že omenjeni brošuri je dr. Maks Šnudrl takole orisal “Črno roko”:
“Črna roka”, je znamenje bližajoče groze. Ta cvetka je zrasla iz gnoja, ki ga pluskajo domobranske golide po slovenski zemlji. Ogrinja se s tajinstvenostjo. Morilci si pomažejo obraz s sajami ali nosijo krinke.- Vedno nastopajo ponoči A vsa skrita stvar postane očita. Danes vemo kdo vleče žico teh lutk.”
Še en stavek:
“Akcijo “Črne roke” izvajajo sami mladi ljudje. Policija jim daje na razpolago avtomobil in imajo dostop tudi v policijske zapore.
“Črna roka” ima svoje odbore in likvidacijske skupine po vsej deželi.
V zadnjem času je “Črna roka” zaradi odpora vse javnosti spremenila svojo morilsko taktiko. Žrtve zločinci zvlečejo v gozdove, ki jih deloma kontrolirajo tudi partizani in nato vržejo krivdo nanje.”
Najbolje je bilo krivdo zvrniti na druge.
“polnoč” tole sem Ti napisala, ker si me izzvala. Veliko je napisanega v tej knjigi. Knjiga obsega 588 strani. Preberi jo!! Če jo še nisi?
V bodoče me ne izzivaj in piši s pravim nickom! Če si se skrila pred menoj, se pred MON-om nisi!!
Vedi, “polnoč”, da imam čisto vest, sem bila pa žrtev vojnih razmer.
Po tvoje, čas strahov še traja, jaz pa se kar lepo počutim v takih urah.
P.S.
MLADI, preberite knjigo, “PO SLEDOVIH ČRNE ROKE”, Gotovo jo imajo v kakšni knjižnici. “Črna roka”, je tudi del zgodovine slovenskega naroda. Zgodovino svojega naroda je treba poznati. Poznati obe strani, ne samo eno stran. Izdajstvo, pa je najgrše in to je slaba odlika. Zelo žalostna odlika.
Priporočam VAM, ne prepirajte se, glejte v prihodnost.
Čas je, da se iz zgodovine kaj naučimo!
*****eh ja…..veš marsikdo v tujini je raj tiho ker je v imenu svoje države podpisal, da pošlje tiste vlakovne kompozicije iz Avstrije nazaj v Slovenijo pa čeprav se je zavedal, da bodo ljudje na njih končali z metkom v tilniku …..in marsikatera država hrani v svojih arhivih tajne dogovore v smislu vi na ozemlje mi vam vaše “izdajalce”…… *****
O usodi kvizlingov se je odločilo na teheranski konferenci. Angleži so poslali domobrance z vlakom nazaj in lagali so jim do zadnjega, kam se peljejo. Točno so vedeli, kaj bo z njimi.
O kakršnikoli povezavi med vrnitvijo domobrancev in poklanjanjem ozemelj ni nobenih dokazov, pa tudi logočno ni.
Angleži so bili veseli, da so se domobrancev znebili, le kaj bi z njimi?
Po drugi strani smo Koroško izgubili že davno prej, na plebiscitu, in kot demokrat bi lahko upošteval voljo ljudstva. Kar se pa meje z Italijo tiče, smo pa dobili začuda veliko ozemlja, v primerjavi z stanjem pred vojno.
Namigovanja, da bi dobili več ozemlja, če bi zmagali fašisti in domobranci so pa zgolj zlobne špekulacije.
Močno dvomim.
tudi če ni šlo niti za 1cm2 ozemlja….angleži so jih poslali nazaj in vedeli so kaj se jim bo zgodilo, to so dejstva in verjetno bi ta del zgodovine tudi nekateri zavezniki najraje pozabili …… razne konvencije so bile takrat že v veljavi in če so vedeli kaj se jim bo zgodilo bi verjetno tudi sami sodili na kakšno zatožno klop….pravniki bi to bolje vedeli…..
tole o špekulacijah kaj bi kdo dobil če bi zmagali poraženci pa je zgolj plod tvoje domišljije….jaz nisem nič namigovala na kaj takega…..ni mi čist jasno iz česa si pa to razbral……..
WildWind
*****angleži so jih poslali nazaj in vedeli so kaj se jim bo zgodilo, to so dejstva in verjetno bi ta del zgodovine tudi nekateri zavezniki najraje pozabili …… ******
Točno tako. Angleži so jih poslali nazaj pred puške in vedeli so, kaj bo z njimi. Angleži so pač domobrance imeli za njihove nasprotnike in za poraženo stran v vojni.
*****tole o špekulacijah kaj bi kdo dobil če bi zmagali poraženci pa je zgolj plod tvoje domišljije….jaz nisem nič namigovala na kaj takega…..ni mi čist jasno iz česa si pa to razbral…….. ******
Sem precej tega prebral na drugih forumih, kjer marsikdo trdi, da če bi zmagala druga stran, bi pa imeli že po vojni samostojno Slovenijo s Koroško in Trstom, tako pa so nam zaradi komunizma Trst vzeli, Koroško pa da so komunisti zamenjali za domobrance.
No meni to nikakor ni logično, take špekulacije pa razširjajo nasprotniki komunizma in simpatizerji domobrancev.
Mene pa srh spreletava ob misli, kako z lahkoto so pobijali nekateri, še PO KONČANI VOJNI. Ob tem vprašanju ni pomembno kdo je bil na kateri strani , pač pa, da je za POVOJNE zločine treba odgovarjati pred sodiščem.
Ko bi domobrancem sodili pred sodiščem , kot se spodobi, bi se namreč danes vedelo, kdo je bil kdo, tako pa je bilo žal pobitih ogromno nedolžnih.
Spoštovana PRABABI
Omenjeno knjigo sem prebrala. Se tudi zgražala nad marsikatero stvarjo zapisano tam notri. Se pa ša vedno zgražam za zločine storjene po končani vojni, ko so jim sodili tako, kot pravi Spider , brez sojenja, brez dokazov in jih zvezanih rok pobili in zmetali v jame……..
Žal, PRABABI, se razmere v vojni razlikujejo od razmer v mirnem času, če se ne bi, bi se lahko tudi sedaj pobijali kar vsevprek, in bi veljalo pravilo “zob za zob “.
Razmisli.
******Čemu torej so pred sodiščem sodili največjim nacistom, ja zakaj neki, jih niso kar postavili pred zid in postrelili???? ******
Ker namen takih sojenj ni samo kaznovat zločince ampak predvsem pokazat pred celim svetom, kakšne svinjarije so delali in kaj se bo zgodilo z vsakim, ki bo to spet poskušal. Zato so sojenja prenašali po radiu.
**** Žal, PRABABI, se razmere v vojni razlikujejo od razmer v mirnem času, če se ne bi, bi se lahko tudi sedaj pobijali kar vsevprek,*****
Jula, kdaj so pa domobranci podpisali kapitulacijo in odložili orožje?
*****Ah, saj nima smisla.
Torej so bili za vas pokoli po vojni upravičeni???? ******
Saj ravno zato te sprašujem, kdaj so domobranci podpisali predajo oz. kdaj so položili orožje. Pa na to vprašanje nikakor noben noče odgovorit. Kajti pred tem dogodkom ne moremo govorit o koncu vojne in o povojnih pobojih. O povojnih pobojih lahko govorimo šele po koncu vojne ali ne?
Način izvršitve kazni nad domobranci ni bil pravilen in ga obsojam. Nedvomno pa so bili mnogi od pobitih domobrancev zločinci, ki so si zaslužili smrtno kazen. (v tedanjih razmerah, po tedanji zakonodaji in v tedanjem času). kdor je nedolžen ne beži ali ne?
Kakšna kazen jih čaka, so vedeli tudi Angleži, zato so jih tudi poslali nazaj, kaj pa naj bi sami počeli z njimi?
Nemci so podpisali predajo maja 45, Japonci avgusta 45, kdaj pa domobranci? no Jula….
Megaboy: “Saj se že vse dolgo ve, kaj se je dogajalo in kdo je bil na kakšni strani in kaj je počel in komu služil”.
Govoriš o “služenju”. Tu misliš Nemcem. Se pravi, ko je bila končana druga svetovna vojna, je bila končana tudi za domobrance.
“Sicer pa je bila sprava že dosežena pred 20-30 leti ….”
Bodi natančnejši z datumom. To je namreč tvoje mišljenje.
“Saj ni namen raziskati zgodovino”.
“Pa koga od nas brigajo povojni poboji?
Obžalujem, ker tako razmišljaš. Ne trdi to za druge.
“Kdaj so domobranci podpisali kapitulacijo?”
Ali so domobranci napadli Jugoslavijo?
“…ne moremo govoriti o koncu vojne in o povojnih pobojih.”
Po tvoji razlagi druga svetovna vojna še traja?
“Način izvršitve kazni nad domobranci ni bil pravilen in ga obsojam.”
Obsojamo ga ti, jaz …..navadni državljani. Tudi Kučan ga je obsodil. Opravičil in zaprosil za spravo pa ni nikoli! Saj po svoje ga razumem. Njegovi učitelji ! so ukazovali te poboje Maček(baje je bil polpismen surovež) Kardelj … Bil je v vrhu KP in služil krutemu ustrahovalnemu sistemu.
“Kdor je nedolžen, ne beži?”
Bežali so posamezniki, družine z otroki, nič krivimi, noseče žene …Veliko nedolžnih umorjenih na moriščih.
Megaboy, nekajkrat si napisal, da gre za politiko, za leve in desne. Morda ti tako vidiš. Ne, ne gre za politiko. Gre za umorjene na zverinski način. Mrtvi namreč vstajajo, vedno več jih je in kažejo svoje kosti. Gre za dobro Slovenije in nas, ki v njej živimo. Kako boš sezidal hišo, če ne boš uredil in same osnove. Morda jo boš, vendar se bo vedno ob vetru majala in po malo rušila.
Prvo. Nehaj me citirati, saj ni treba ponavljat kar napišem, vsak lahko prebere moj post.
Pod drugo. Ja verjetno, da so so se vdali takrat, ko so Nemci podpisali kapitulacijo, a ne?? Saj so vendar sodelovali z okupatorjem, pa saj to dobro veš.
Niso vsi bežali. Glede tega se zelo motiš. Prišli so ponje in jih odpeljali. Morili tudi mladoletnike. Le kako naj bi tako mladi vedeli kaj je prav??? Mi lahko odgovoriš na to??
Kar so storili z domobranci in njihovimi “morebitnimi” simpatizerji PO VOJNI, je zame ZLOČIN, za katerega bi morali nekateri odgovarjati.
S tem končujem tole debato.
Megaboy…..če so imeli zavezniki domobrance za izdajalce, so imeli za izdajalce verjetno tudi jugoslovane, ki so se prostovoljno borili v SS uniformah???—-ali mi lahko poveš kaj so storili s 13 SS divizijo ( Hanđar) mimogrede to so bili bosanci ki so se borili v SS uniformah. So tudi njih vrnili? Kdaj? Kje? in zanima me podatek: Koliko posameznikov na teh konvojih je bilo vojakov in koliko civilistov?………..in še tole: če so zavezniki vrnili v jugoslavijo konvoje z domobranci, četniki ter ostalimi in njihovimi družinami saj so bili izdajalci in jih je bilo potrebno postreliti….zakaj niso zavezniki iztrebili cele Nemčije???????Kolikor vem so bili veliki poraženci te vojne ravno Nemci in bilo je zelo malo družin, ki niso imele v nemški vojski svojih družinskih članov???Ne zmanjšuj greha zaveznikov, zame so krivi v toliko v kolikor niso omogočili regularnega sojenja…….
Wild
p.s.: ne polagaj mi besed v usta…..nikjer in nikdar nisem napisala nič o Nemcih zmagovalceh…..in če me kaj razjezi so to takšne otroške manipulacije…..natančneje beri pa bo!!!!!!
Ne morem si kaj,. da nebi ob tvojem pisanju pomislila na to, da zagovarjaš izvensodne poboje……brrrr me kar zmrazi……