Žrtve slovenske levice bodo končno dočakale spodoben pogreb
*****Vera sama po sebi ni bila prepovedana čaprav je bila “opij za množice”…..tisti, ki so hodili v cerkev so bili šikanirani, otroci so zaradi tega veljali v šoli za manjvredne,….moja sošolka se ni smela vpisati na željeno srednjo šolo, saj je imela v svoji šolski kartoteki zapisano, da kot goreča kristjanka ni primerna za pedagoško šolo….. *****
1.Ravno to mi je zadnjič rekla ena prijateljica, potem smo pa ugotovili, da je njena mama (zelo verna) učiteljica postala ravno v tistih časih. No, vsi niso primerni za pedagoški poklic, in mogoče je bila tudi tvoja sošolka med temi. Mogoče le ne pozna pravega razloga, zakaj jo niso vzeli v šolo. Pa je opravila sprejemni izpit ali imela dovolj dobro spričevalo? Praviš, da se ni smela vpisati. Kdo ji je pa prepovedal? Vsekakor je dosti starejših učiteljic, ki hodijo v Cerkev.
Gled šikaniranja bi rekel, da je bilo prej obratno, da smo tisti, ki smo hodili k verouku šikanirali tistih nekaj, ki niso hodili. Kar ni čudno, saj nas je župnik podučil, da je samo katoliška vera prava, ostali so pa brežbožci in krivoverci, torej manjvredni ljudje.
No, tako v srednji šoli, kot kasneje v službi, me nikoli ni nihče vprašal, ali sem veren ali ne.
*****kot prvo črna roka ni imela nič z domobranci *****
2. Ne organizacijsko, drugače pa bi rekel da so imeli kar dosti skupnega. (kolaboracija, streljanje partizanov in civilov, veza z Cerkvijo…)
*******ker sta bila Stalin in Hitler zaveznika ni bilo nikakršnega boja proti okupatorju od 6. 4. 1941 ko so Nemci napadli Jugoslavijo pa do 22. junija, ko je Hitler napadel Rusijo…..28 junija 1942 je prvič omenjena OF (preimenovana PIF). ******
3. Hitler in Stalin nista bila nikdar zaveznika, pakt o nenapadanju ni zavezništvo. No saj kakšno leto prej po napadu Nemčije na Češko so tudi Angleži sklenili sramotni sporazum z Nemci. Če prva dva meseca ni bilo oboroženega boja proti okupatorju, ga je bilo pa kasneje toliko več. Njim je uspelo vsaj v 3 mesecih organizirat oborožen upor. No domobranci so za razliko sodelovali z Nemci do zadnjega dne.
Kaj pomeni beseda imerialist, pa poglej v slovar.
*****iz originalnega zapisa prisege ni nikjer razvidna prisega Hitlerju……če se motim me popravi *****
4. Omenjen je “vodja velike Nemčije” pod katerim poveljstvom prisegajo, da se bodo borili………….in bili pripravljeni dat življenje. No, so držali zaobljubo in so ga res dali.
*****Kar se tiče RKC in Nemcev…Nemci so po zasedbi našega ozemlja izselili večino slovenskih duhovnikov….primer za Štajersko: na začetku vojne je bilo 608 duhovnikov konec leta 1941 pa le še 121 slovenskih, nemci so nastavili nemške duhovnike…..******
5. Seveda, Mariborski škof Tomažič je Nemcem pokazal vrata, ko so ga prišli prosit za sodelovanje, Ljubljanski škof Rožman pa jih je sprejel z odprtimi rokami, in se zahvaljeval za okupacijo in daroval maše njim v čast, ter vestno sodeloval z okupatorji in proti lastnemu narodu. Ker je bil namen Nemcev zbrisati Slovence, je njihovo ravnanje razumljivo. Zavedne Slovence. tudi duhovnike so izselili, tiste ki so delali za njih so pustili. Tudi večina primorskih slovenskih duhovnikov je bilo antifašistov, ampak proti volji Vatikana, Rožmana in okupatorjev.
*****Okupator Slovenskega ozemlja so bili Italjani, Nemci in Madžari…….Streljanje slovenskih civilistov ni boj proti okupatorju, če pa je , mi ga malce razloži……pa prosim ne z argumentom, da je vsak sumljiv civil bil okupatorjev pomagač…*****
Marsikater civil je bil tudi okupatorjev pomagač, hujskač, izdajalec, med njimi so bili tudi duhovniki. domobranci ( bela garda,..črna roka, mvac…..) so tudi ubijali civile, za katere so menili, da pomagajo partizanom. Partizani pa obratno. Saj je bila vojna.
Partizani so se borili proti okupatorju, belogardisti, domobranci, katoliška stran pa nikoli. Od okupatorja so celo dobivali orožje, opremo, oficirji pa tudi plačo. Nemcem so bili zvesti prav do zadnjega dne vojne.
Megaboy:
Iz tvojega pisanja veje sarkazem. Pobijanje tako imenovanih domobrancev, ko sploh še ni bilo nobene prisege in kasneje je bilo izključno iz ideološkega razloga, ker ga ti niso sprejemali in se mu uprli. Uprli so se komunizmu, ki je bil na pohodu. Komunizem je dočakal svoj konec, hvala Bogu. Pa te vprašam, a niso imeli prav? Zato in nič zaradi drugega ni šlo. Pa so bili pobiti in pomorjeni. Ali lahko to zanikaš?
Okupacijo je izkoristilo nekaj ljudi, komunistov, in pod okriljem osvobodilnega boja in naivnih partizanov so s silo postaviil nov red, ki je po svetu pomoril okoli 100 milijonov ljudi. A to zagovarjaš in praviš, da so bili ti ljudje izdajalci? Kaj so pa potem bili ti, ki so upravljali v sistemu, ki je toliko ljudi pomoril? Morilci? Zame niso nikoli izdajalci temveč ljudje, ki so branil svoj dom pred hujšim. Iz tega tudi ime domobranci.
Naslov “žrtve slovenske levice bodo končno dočakale spodoben pogreb”
se naj čimprej uresniči.
*****Pobijanje tako imenovanih domobrancev, ko sploh še ni bilo nobene prisege in kasneje je bilo izključno iz ideološkega razloga, ker ga ti niso sprejemali in se mu uprli. Uprli so se komunizmu, ki je bil na pohodu. Komunizem je dočakal svoj konec, hvala Bogu. Pa te vprašam, a niso imeli prav? Zato in nič zaradi drugega ni šlo. Pa so bili pobiti in pomorjeni. Ali lahko to zanikaš? ******
Seveda lahko zanikam. Šlo je za poboje okupatorjevih pomagačev in ovaduhov. saj kolaboracija se ni začela z domobransko prisego, temveč že takoj po okupaciji. Že prvi teden okupacije je Rožman poslal zahvalno pismo v Rim, in daroval zahvalno mašo…..
Niso imeli prav. Domobranci (+bela garda mvac…..) Naredili so ogromno napako. Morali bi se upret v prvi vrsti fašizmu in nacizmu, ki je hotel zbrisati Slovence, šele nato pa pomeriti za oblast s komunisti. Tako bi bili na zmagovalni strani, ljudje jih ne bi imeli za narodne izdajalce…..in po vojni bi lahko zmagali na demokratičnih volitvah.
Prav zaradi njihovega sodelovanja z okupatorjem, so bili partizani priznani za edino zavezniško silo v Jugoslaviji.
Pobiti ali pomorjeni – tudi domobranci so pobijali in ovajali partizane in njihove pomagače. Takoj od začetka okupacije dalje. Po čigavih spiskih pa misliš da so Nemci preseljevali zavedne Slovence? Saj okupator ni poznal ljudi, kdo je na čigavi strani? A to se ti pa ne zdi zločin? No nakoncu je prišlo maščevanje.
*****Okupacijo je izkoristilo nekaj ljudi, komunistov, in pod okriljem osvobodilnega boja in naivnih partizanov so s silo postaviil nov red, ki je po svetu pomoril okoli 100 milijonov ljudi. ******
Ravno obratno. Cerkev in nekaj politikov ala Rupnik, Natlačen so izrabili naivne kmečke fante, da so se borili za okupatorja zato da bi sami ohranili privilegije, in nekaj malega. oblasti. Komunisti so hoteli pravičnejši družbeni red, Cerkev in njena stran pa ohranitev fevdalnih pozicij.
No tudi v imenu kristusa, se je po svetu umorilo na desetine miljonov ljudi, tko da tle ne bi delal kakšne razlike. Kako so že peli domobranci? za 10 kristusovih ran, naj pogine partizan … al tako nekako.
*****A to zagovarjaš in praviš, da so bili ti ljudje izdajalci? *****
Z Nemci – (še prej pa i Italjijani), ki so hoteli zbrisat Slovence so se borili proti Slovencem do zadnjega dne vojne, in še čez. Skupaj so se umikali na koroško, bili so pod poveljstvom Nemcev, ki so zanje tudi podpisali kapitulacijo.
Streljanje po komunistih pa ni nič manjši zločin kot streljanje po antikomunistih. Tudi domogranci &co. so hodili po vaseh in ubijali civile, za katere so smatrali, da niso na njihovi strani.
*****Zame niso nikoli izdajalci temveč ljudje, ki so branil svoj dom pred hujšim. Iz tega tudi ime domobranci. ****
LOL. Branili so svoj dom in zato pa prejemali orožje, obleko in še plačo od Nemcev Hehehe. Nemci so jim plačevali, da so se borili za njihove interese in proti zavednim slovencem , ne pa za kakšne druge interese.
No, slabo so ubranili svoj dom, če ga sploh ne bi branili bi bolje prišli skoz. Morali bi se boriti tako kot partizani na dveh frontah – proti okupatorju in komunistom, pa bi se ljudje raje odločali za pristop k njim, Tako pa je tistim, ki niso marali okupatorja preostal samo odhod v partizane.
Ojoj, ojoj, od kje si se pa ti vzel?
…”in po vojni bi lahko zmagali na demokratičnih volitvah”
….”komunisti so hoteli pravičnejši družbeni red.”
….”pomeriti bi se morali za oblast s komunisti”
A ti to resno?
Daj, pozanimaj se o takratnih volitvah, o “črn skrinc”, o “kuglcah”, saj je Ježek tudi zapel pesmico o tem.
Sicer pa mi je res vseeno, kaj bo še skvačkal tvoj mini, mini mozek.
****…”in po vojni bi lahko zmagali na demokratičnih volitvah” ****
Seveda, če bi vojno končali kot zmagovalci nad Nemci, bi dobili veliko podporo ljudstva. Pa še v volilnih odborih bi lahko bili, in kaj pogoljufali pri kuglicah, če bi jim šlo slučajno za nohne.
Zakaj pa bi ljudje glasovali za morilske komuniste, če bi imeli na izbiro demokratične domobrance? No ker ni bilo prave konkurence komunistom, so ti gladko zmagali.
*****….”komunisti so hoteli pravičnejši družbeni red.” *****
Hoteli in ga tudi ustvarili, vsaj v primerjavi z stanjem pred vojno.
****….”pomeriti bi se morali za oblast s komunisti” *****
Zakaj bi zaveden Slovenec glasoval na volitvah za tiste, ki so sodelovali z okupatorjem, ki je hotel zbrisat Slovenijo in Slovence?
*****Daj, pozanimaj se o takratnih volitvah, o “črn skrinc”, o “kuglcah”, saj je Ježek tudi zapel pesmico o tem. ******
pesmice sicer ne poznam, ampak če pa bi domobranci končali vojno na zavezniški strani, bi pa imeli kaj tudi za odločat, ne samo molit za milost Cerkvi, ki jih je zavedla in popeljala v službo okupatorjev.
Zakaj pa misliš, da so ljudje tako množično podpirali komuniste?
Saj jih niso “podpirali” prostovoljno; mnogi, ki so bili prestrašeni, ker se je vedelo kakšni so in česa so komunisti sposobni, so se jih bali in jim zato raje v vsem dali prav in jih “podpirali”, tisti, ki se jih niso bali in jim niso pritrjevali, so pa velikokrat končali na Golem, pa po arestih, bili so šikanirani na sto in en perverzen komunističen način.
Megaboy kdaj te bo pamet srečala…
No, aresti niso izum komunizma.
Po vojni se je življenje veliki večini Slovencem izboljšalo, v primerjavi z leti pred vojno, predvsem delavskemu razredu. Priznam pa , da se je mnogim tudi poslabšalo, saj so izgubili hlapce, poceni delovno silo, premoženje……
Pred 30-40 timi leti si je tudi navaden delavec lahko privoščil zgradit svojo hišo. Kako je s tem danes?
Polnoč, ko že omenjaš zapore, ali mogoče osebno poznaš koga, ki je bil zaprt zaradi političnih razlogov? Jaz prav nobenega, torej to zapiranje ni bilo prav množično, bili so le posamezni primeri.
In ko omenjaš goli otok, ta je bil namenjen prav komunistom, ki so bili premalo demokratični.
Megaboy pravi: ” Na Goli otok so pošiljali komuniste, ki so bili premalo demokratični.”
Ha, ha, ha, tole je pa vic stoletja.Hi, hi, hi
Delavci gradili hiše: Ja, ker se je tovariš TITO zapufal, da to še danes odplačujemo, pa še naši otroci bodo…….
Ja, koliko si pa star, da ne poznaš nikogar, ki bi bil zaprt???? Mi dišiš še malo po mleku, veš !!!
******Delavci gradili hiše: Ja, ker se je tovariš TITO zapufal, da to še danes odplačujemo, pa še naši otroci bodo…….*******
Ojej Jula, Slovenija se je v zadnjih 15-tih letih zapufala skoraj toliko, kot prej vsa Jugoslavija v 45-tih letih. S tem, da je Jugoslavija ob razpadu imela precej premoženja, zemljišča, družbena stanovanja, tovarne, trgovine, gozdove…..
Nova oblast je to premoženje prodala, ( s tem denarjem bi zlahkoto 100x poplačala stare pufe) in vzela še dodatne pufe, da se sedaj lahko hvališ, koliko bolje živimo kot prej.
****Ja, koliko si pa star, da ne poznaš nikogar, ki bi bil zaprt???? Mi dišiš še malo po mleku, veš !!! ******
dovolj sem star, da vem da zapiranje ljudi iz političnih razlogov niti slučajno ni bilo množično, temveč zgolj posamično.
Saj zaprte ljudi poznam, tudi iz najnovejših časov, ampak le zaradi kriminalnih dejanj. Zaradi političnih nobenega.
Koliko časa so že zaprti v Gvantanamu brez vloženih obtožnic? In kako je že s skrivnimi zapori CIE po Evropi?
polnoč,
posreduj še kakšen link iz Auschwitza, da boš videla kako so taboriščniki izstradani, ko jih je sama kost in koža.
Na televiziji vrtijo film o Auschwitzu, 6 nadaljevanj bo, v torek bo na sporedu 2. del ob 22.55, na SLO 1.
Jaz tega ne gledam, ker mi je mama dovolj povedala kako je tam bilo. Še če slučajno kaj takega vidim, hitro preklopim, ker me je groza kaj se je tam dogajalo.
Spoštovana JULA – enako,
Zapisala si Razmisli.
Jaz razmišljam že dolgo let. V času II. svetovne vojne sem bila še mlado nedoletno dekle.
Megaboy, ti je v moji odsotnosti veliko napisal.
JULA, pobijali so eni in drugi, v vsaki vojni je tako. So vzroki in posledice. Trpijo pa tudi nedolžni.
Nemci so podpisali kapitulacijo v Topolšici in odložili orožje.
Domobranci so pa še kar naprej streljali, za njih podpis ni veljal. Koliko partizanov so še pobili po podpisu. V Vetrinju je padlo še mnogo partizanov.
Razmisli, štiri leta v gozdu, pa so padli na pragu svobode.
Le zakaj so jih Angleži vrnili???? Le zakaj so nekateri le ušli??? To je politika. Razmisli!!
Domobranski oficir, je še svoje domobrance pobil, že po podpisu, ker niso hoteli z njimi, v Križah, se je to zgodilo 11. maja 1945.
Vpili so: “KO SE VRNEMO, BOSTE VIDELI HUDIČA”
Tisti, ki so jih morali peljati z vprežno živino, ko so bežali, so marsikaj videli in povedali, kaj se je tam dogajalo.
JULA,
razmišljujem.
Kot 10-letno ničkrivo dekle, so me Italijani izgnali iz hiše, sestro, dva brata in mamo. Oče je bil v Italiji v internaciji. Hišo so podrli.
Bili smo pod milim nebom, nihče se nas ni upal sprejeti pod streho.
Po treh tednih je mama dobila eno sobico.
Oče se je po kapitulaciji Italije leta 1943 vrnil, šel nazaj v službo na železnico v Ljubljano. Čez teden je ostajal v Ljubljani, ker se je bal aretacije. Za dve urci je konec tedna prihajal domov, da se je umil in preoblekel.
Mamo in sestro so zaprli in odpeljali v internacijo v Nemčijo, mama je bila v Auschwitzu, sestra v Drezdnu.
Kmalu so aretirali še očeta, bil je izdan, ko je ob priliki prišel domov.
Ostali smo trije nepreskrbljeni nedoletni otroci, 9, 12 in 14 let stari.
Le kaj sem vedela o politik takrat, od 10. do 14. leta starosti, NIČ, PRAV NIČ!
Ob neki priliki, pretepena, sklofutana, sem glavo na tnali imela, zraven je vrv bila, tudi grožnja, da obesili me bodo, ustrelili in vrgli v Ljubljanico. Sam BOG in MATI NARAVA, sta preprečila, da se grožnja ni uresdničila. Dobila sem hišni zapor.
Uspela sem uiti v drugo faro, tudi tam sem nadzorovana bila. Domov nisem več kot leto šla. Tudi po osvoboditvi ne, saj nisem imela kam, prostora ni bilo, še dve leti sem služila kot dekla.
No, po 62. letih, pa ste mi tukaj že vsemogoče pripisali in zmetali v obraz. Tudi grožnjo od robija dobila, ker sem po resnici govorila.
Preseljevanje nezaželenega naroda po vzoru nacifašizma, se je začelo, veselo na delo, mogoče vam bo uspelo.
Jaz se bom šla rajši skrit.
JULA, “premisli”
P.s.
Ali novejšo zgodoovino si že spisala, ker je takrat pisana zgodovina neverodostojna?
Sicer, pa ti ne verjameš tudi zdravstvenim strokovnjakom, ki opozarjajo, da kajenje škoduje, škoduje tudi tistim, ki so v njihovi okolici.
Pa brez zamere in pazi na zdravje.
Vse kar sem želela povedati, je bilo to, da je bilo pobijanje NA OBEH STRANEH po podpisu kapitulacije ZLOČIN: Le , da so enega že zdavnaj obsodili, drugega pač ne. In še dandanes ga nočete.
Vojna je vedno grda. Zelo grda.
In, da ne bo pomote. Vedno sem bila na strani NOB. Ampak zmagovalcem smo se že poklonili. Častili smo jih 60 let. In še vedno so zmagovalci, ki so delovali NA PRAVI strani.
Pustimo svojcem pobitih domobrancev , da jih pokopljejo s častmi, ki jim pritičejo .Vsaj na njihove grobove bodo lahko šli.
******Vse kar sem želela povedati, je bilo to, da je bilo pobijanje NA OBEH STRANEH po podpisu kapitulacije ZLOČIN: *****
Kaj pa pred podpisom kapitulacije?
no, da domobranci niso podpisali kapitulacije in streljali na partizane še po tem, ko so Nemci že odložili orožje smo že ugotovili.
*****Pustimo svojcem pobitih domobrancev , da jih pokopljejo s častmi, ki jim pritičejo ******
Kakšne časti pa po tvoje pripadajo izdajalcem Slovenskega naroda in okupatorjevim sodelavcem?
da jih pokopljejo kot ljudi se vsi strinjamo. Toda nekateri hočejo precej več.
Naprimer, lustracija komunistov, postavitev novih drugačnih spomenikov, prekrojenje zgodovine, ki bi bila bolj všečna Cerkvi in domobrancem, opravičilo predsednikov, priznaje domobrancev kot zmagovalcev, priznanje, da so se borili za samostojno slovenijo, kaznovanje komunistov, denarna poprava krivic, ki bi šla iz proračuna, ki ga polniš ti z davki…………
Skratka, cilj teh, ki vedno vlečejo ven povojne poboje ni dosečt spravo ali v miru pokopat žrtve, Cilj je političen – Prevzet absolutno oblast, popolnoma porazit komuniste in tiste, ki imajo z njimi karkoli skupnega, Cerkvi pa povrnit moč, ki jo je imela v fevdalnih časih.
No tudi vse žrtve iz prve svetovne vojne še niso pokopane, kakor se spodobi, pa nihče ne dela takega cirkusa okrog tega. A niso te še prej na vrsti? Pa tudi papež se je opravičil za zločine Cerkve pred 500 leti (o popravi krivic ni rekel nič) , torej je za opravičilo še časa dovolj, če gremo enakim tempom dalje.
Jaz se do nadaljnega, zaradi resne bolezni v družini umikam iz foruma.
WildWind
p.s.: ko se to zgodi, je nepomembno kdo je kaj storil……verjemi megaboy.
smešna percepcija tole
stran, ki pobije nekaj 10.000 pripadnikov lastnega naroda so narodni rešitelji
stran, ki se bori zoper komunizem v katerega so vključeni tudi člani lastnega naroda, so pa narodni izdajalci in pobije nekaj 100 pripadnikov lastnega naroda
p.s. Ker sem ravno videla, da onanirate okoli podpisov, nekaj podrobnosti za glodat
nemčija ni nikoli napovedala vojne YU (pa bi po pravilih vojaškega prava to morala storiti) – pa vseeno nihče od vas nima problema z dejstvom, da se je z bombnim napadom na Beograd začela vojna TUDI v Jugoslaviji
komunisti niso nikoli napovedali revolucije (t.i. državljanske vojne), pa se je revolucija vseeno zgodila in če se ne motim, niso nikoli niti podpisali kapitulacie, kar po vašem besednjaku pomeni, da revolucija še traja
Milošević je podpisal vsaj 20 premirij, ki pa se jih ni nikoli držal
:)) :)) Mogoče vam bo pa vseeno kdo tukaj razložil, da imajo konkludentna dejanja v pravnem smislu enako težo kot podpisovanje papirja