Francoski poslanci odobrili zakon, ki bo kaznoval hitro modo

18. marec 2024

Francoski poslanci odobrili zakon, ki bo kaznoval hitro modo

18. marec 2024
Foto: Profimedia

Njihova tarča so predvsem znamke kot sta Shein in Temu.

Spodnji dom francoskega parlamenta je sprejel predlog zakona, ki predvideva kazni za izdelke hitre mode, s čemer želijo zmanjšati njihov negativni vpliv na okolje.

Predlog zakona zahteva postopno zvišanje kazni do 10 evrov za posamezen kos oblačila do leta 2030 ter prepoved oglaševanja tovrstnih izdelkov. Predlog zakona so potrdili vsi poslanci, pred dokončnim sprejetjem ga mora potrditi še senat, poroča CNN.

Foto: Profimedia

Francozi nameravajo s tem zakonom omejiti poslovanje znamkam kot sta Shein in Temu, ki s pomočjo izjemno prilagodljivih dobavnih verig povečujejo naročila glede na povpraševanje. Ostale znamke hitre mode kot sta denimo švedski H&M in španska Zara se še vedno v veliki meri zanašajo na predvidevanje preferenc kupcev.

“Ta razvoj sektorja oblačil v smeri kratkotrajne mode, ki združuje povečan obseg in nizke cene, vpliva na nakupovalne navade potrošnikov z ustvarjanjem nakupovalnih impulzov in nenehne potrebe po obnavljanju, kar ni brez okoljskih, družbenih in gospodarskih posledic,” je zapisano v predlogu zakona.

Francoski okoljski minister Christophe Béchu je zakon podprl in dejal, da predstavlja “velik korak naprej k zmanjšanju okoljskega odtisa tekstilnega sektorja.”

Foto: Profimedia

Shein: Uveljavljene znamke imajo več odpadnih oblačil

Predstavniki znamke Shein so se na predlog zakona že odzvali in dejali, da blačila, ki jih proizvajajo, ustrezajo obstoječemu povpraševanju, zato je delež neprodanih oblačil manjši od desetih odstotkov.

Ob tem so dodali, da imajo uveljavljena modna podjetja tudi do 40 odstotkov odpadnih oblačil. Dodali so še, da bo edini učinek zakona, če bo sprejet, “poslabšanje kupne moči francoskih kupcev v času, ko že čutijo posledice krize življenjskih stroškov”.

Foto: Profimedia

Sicer pa je francosko ministrstvo za okolje še sporočilo, da bo predlagalo, da celotna Evropska unija sprejme prepoved izvoza rabljenih oblačil, da bi tako omejili težavo s tekstilnimi odpadki.

Da Francija močno spodbuja trajnostno modo, je nakazala že lani, ko je zaživela shema, v okviru katere bodo državljani lahko prejeli spodbudo za popravilo oblačil in obutev. Stranke bodo lahko denimo za popravilo pete na čevljih prejele sedem evrov, za popravilo oblačila pa od 10 do 25 evrov.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close