Ta evropska država je prepovedala kratke notranje polete

05. december 2022

Ta evropska država je prepovedala kratke notranje polete

05. december 2022
Foto: Unsplash

Odločitev je padla zaradi okoljske ozaveščenosti.

Evropska komisija je Franciji dala zeleno luč pri prepovedi kratkih notranjih poletov do krajev, ki so oddaljeni manj kot 2,5 ure vožnje z vlakom.

Ta pravila bodo veljala tudi za prestopne polete, prepoved pa bo prizadela polete med Parizom ter Nantesom, Lyonom in Bordeauxem, poroča Forbes.

Če se bo koncept po treh letih izkazal kot uspešen, bodo prepovedali še več notranjih letalskih povezav.

Trn v peti tudi zasebna letala

Hkrati bodo omejili tudi uporabo zasebnih letal za kratke polete, pa piše Euronews, kar je francoski minister za promet Clément Beaune komentiral z besedami, da “država ne more več podpirati ultrabogatih, ki letijo z zasebnimi letali, medtem ko se splošna javnost odreka banalnejšim zadevam za spopadanje z energetsko krizo in podnebnimi spremembami.”

Foto: Profimedia

Ta ukrep so sprejeli po tem, ko je prišlo v javnost, da zvezdniki zasebna letala redno uporabljajo tudi za kratke razdalje.

Poročilo evropske agencije za promet in okolje (T&E) ugotavlja, da potnik, ki potuje z zasebnim letalom od 5- do 14-krat bolj onesnažuje okolje kot potnik, ki izbere komercialni let, in pusti kar 50-krat večji ogljični odtis kot potnik, ki isto potovanje opravi z vlakom.

Kljub temu zasebnih letal ne nameravajo povsem prepovedati.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close