Branka Grbin / 20. januar 2023

Hrvaška vplivnica, ki je med prvimi prepoznala, kam bo šel Instagram

Matea Miljan Rafaj je za Style.Over.Net spregovorila o tem, kako ji je uspelo na Instagramu in kako je zahvaljujoč tej platfomi lansirala lastno znamko, o kateri je sanjala.

Foto: Instagram

Ko so številne vplivnice Instagram uporabljale zgolj za fotografije, je bila Matea Miljan Rafaj že velik korak naprej: igrive videe z zanimivimi učinki je snemala že pred leti, ko za reelse sploh še nismo slišali, Instagram pa si še ni želel postati video platforma. “Mislim, da sem bila celo prva na Hrvaškem, ki je to počela,” pravi Matea.

“Že takrat sem jasno prepoznala, kaj sledi in imela sem znanje, veščine in opremo za to. Znanje, ki sem ga pridobila na televiziji, sem uporabila in začela producirati modne videe.”

Tako so se začeli nabirati všečki in sledilci, priljubljenost Mateinega Instagrama pa je le rasla in rasla. Njeni videi so prešli od zabavnih do genialnih, pri čemer njena rdeča nit ostaja – moda.

Foto: Instagram

Kdaj si začela ustvarjati na Instagramu in zakaj?

Po poklicu sem novinarka, zato sem najprej začela pisati svoj blog, kjer sem ob besedilih objavljala modne fotografije, čeprav takrat nepovezane z modo. Čez čas pa sem počasi prešla na Instagram, kjer sem med prvimi začela snemati videoposnetke s preoblačenjem z raznimi efekti in triki.

Kako se spominjaš svojih začetkov na Instagramu, kaj je bilo najtežje in morda lažje?

Vse je bilo nekako bolj spontano in sproščeno, ljudje so bili bolj odprti in srčni, in ker je bila skupnost manjša, je bila komunikacija nekoliko drugačna. Spomnim se, da mi je bilo kar težko priti do prvih tri tisoč sledilcev, potem pa je številka le rasla.

Kdaj si spoznala, da je ta platforma nekaj, kar lahko postane tvoja kariera?

Ko sem začela snemati videe, sem ugotovila, da bi to lahko postala tudi služba, in nekako je vse šlo v to smer. Ne pričakujem, da se bo tukaj ustavilo, ampak da je to korak, ki nas vodi samo še naprej.

Foto: Instagram

Imaš kakšen nasvet, kako zgraditi kariero na Instagramu? Je to disciplina, smisel za estetiko?

Mislim, da je danes še malo težje priti do občinstva na Instagramu, tam je veliko vsega, ljudje so že kar malo nasičeni. Na koncu dneva je skrivnost uspeha vaša predanost, motivacija in doslednost. Ko vas bodo ljudje enkrat prepoznali, bodo pri vas tudi ostali.

Koliko časa ti vzame ena objava? Kako dobro premisliš koncept?

Res je odvisno od tega, kakšen dan imam in kaj želim početi. Včasih gre gladko in hitro, včasih pa vse skupaj še enkrat posnamem in montiram, če nisem zadovoljna s tem, kar je nastalo.

Kakšna je konkurenca v tem svetu?

Kolegic ne vidim kot konkurenco. Naročniki nas izbirajo glede na karakter, ki se ujema z določeno znamko in ne moremo se ujemati z vsemi. Medsebojna komunikacija je odlična in večinoma si pomagamo, če je to potrebno.

Foto: Instagram

Vidi se, da obožuješ modo in barve. Kolikokrat te lahko sploh vidimo v črni ali sivi barvi?

Res je, zelo, zelo imam rada barve. Enostavno ujamejo moj pogled (smeh). Ampak moram priznati, da se je črna prikradla tudi v mojo omaro, mogoče ne toliko zato, ker bi mi bila lepa, ampak zato, ker lepo stoji in je enostavna za kombiniranje, zato si včasih olajšam delo.

Foto: Instagram

Uspehu na Instagramu je sledilo kreiranje znamke Rent4Style. Si o tem sanjala že prej?

O najemu oblek sem razmišljala zadnja tri, štiri leta in vesela sem, da sem se opogumila in začela to zgodbo. Dolgo sem govorila o njej, razmišljala in se končno odločila. Vedela sem, da se želim po štirih letih dela na televiziji, kjer sem delala kot novinarka, preizkusiti v svetu mode in na koncu mi je to prek Rent4Style tudi uspelo.

Kako priljubljena je storitev izposoje elegantnih oblek?

Celoten projekt je bil zelo dobro sprejet, od lani jeseni pa sem lestvico dvignila višje – lansirala sem spletno stran, kjer se lahko zdaj rezervira obleko kot lokacijo za dopust. Splet služi temu, da je vse pregledno in da rezervacijo opravite takoj na enem mestu. Lansko sezono je bilo izdanih zelo veliko oblek, letos pa pričakujem še večji porast in zanimanje. Dekleta si že rezervirajo termine za naslednje mesece in pridejo na pomerjanje že nekaj mesecev prej.

Lahko obleko prek tvoje znamke najamejo tudi Slovenke?

O tej možnosti že razmišljam in upam, da realizirana še letos.

Foto: Instagram

Kaj si misliš o modnem slogu Slovenk, kako bi ga opisala?

Všeč mi je, ker mi stil Slovenk deluje bolj sproščen od našega.

Kateri so tvoji "must have" kosi za leto 2023?

Moj “must have” kos je vedno obleka (smeh), zraven pa suknjič ali jakna iz umetnega usnja in superge, ki jih najpogosteje nosim.

Brez katerih kosov si ne predstavljaš svoje omare?

Obožujem kavbojke in v njih preživim večino časa.

Nasvet za ustvarjanje lastnega osebnega sloga?

Vedno nosite tisto, v čemer se najbolje počutite in vse, kar je v trendu, prilagodite svojemu stilu in ostanite posebni ter drugačni.

Foto: Instagram

Avtor
Piše

Branka Grbin

New Report

Close