Hrvati zgroženi nad turisti, ki uničujejo njihov naravni biser

29. avgust 2022

Hrvati zgroženi nad turisti, ki uničujejo njihov naravni biser

29. avgust 2022
Foto: Profimedia

Izvir Cetina je postal izjemno priljubljena znamenitost za turiste, ta pa je vir pitne vode za mnoge Hrvate.

Mnogi Hrvati so se pretekli vikend zgražali nad turisti, ki se v izviru kopajo, namakajo noge, nekateri pa vanj celo spuščajo svoje ljubljenčke.

Nad situacijo se je zgrozil tudi župan Sinje, Miro Bulj, ki je v bližini izvira kar postavil tablo. “Poglejte, dragi prijatelji, najlepši izvir naše svete reke Cetine, kaj so naredili z njim. Posamezniki so že postavili table, zdaj bom eno postavil tudi jaz in to razglasil za naravni park, ker se tu počne kakor hoče – to ni dovoljeno,” je dejal in ob izviru Cetine postavil znak za prepoved kopanja, čeprav tak znak že obstaja, piše Slobodna Dalmacija.

Domačini se v samem izviru niso nikoli kopali, za Dnevnik.hr pa je eden izmed domačinov povedal, da samo čakajo, da nekdo utone in se izvir zapre. Bulj pa se je na turiste jezil tudi v živo in mladeniču, ki se je tam kopal zabrusil: “Ti ga boš uničil, vi tukaj šč**ete in ser**te. Sram naj vas bo.”

Za to kriv Instagram

Priljubljenost Cetine pa gre pripisati tudi družbenim omrežjem in vplivnežem, ki prečudovit izvir delijo na svojih omrežjih. A pogosto izpustijo pomemben podatek – gre za vir pitne vode. Prebivalci kraja so poskušali poseči sami in postavili tablo, ki prepoveduje kopanje, a turistov to ne gane.

Župan občine Civljane, Petar Preočanin, pa je za Dnevnik.hr povedal, da so njegove roke zvezane, dokler ne pridobi dovoljenja od podjetja za upravljanje hrvaških voda.

Kljub trudom občine, da bi prevzeli odgovornost za čiščenje izvira, pa odgovora ne dobijo. Dnevnik.hr še navaja, da se odgovornost le prelaga med deležniki, voda pa je vedno bolj onesnažena.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close