Imate misli v megli? To so simptomi splošne zmedenosti

16. avgust 2021

Imate misli v megli? To so simptomi splošne zmedenosti

16. avgust 2021
Profimedia

Možganska megla je izraz, ki se vse pogosteje uporablja za opis stanja zmedenosti, zmanjšane koncentracije in splošne ‘smotanosti’. Čeprav ne gre za uradno diagnozo, lahko vpliva na zdravje in kakovost življenja. Odpravite pa jo lahko z nekaj spremembami vaših navad.

Po neprespani noči se zbudite popolnoma zmedeni. Poskušate si skuhati skodelico kave, a vam žlica pade na tla in stresete sladkor po celi kuhinji. Greste v službo in se preprosto ne spomnite, kje ste shranili tiste pomembne papirje, ki jih morate danes predati. Zagotovo se vam je to že kdaj zgodilo, to pa kaže na ‘možgansko meglo’. Zdravnica psihiatrije in nevrobiologij, Sabina Brennan iz Trinity College v Dublinu, je za Good Housekeeping bolje pojasnila ta pojav.

Možganska megla ni diagnoza, ampak simptom

Če bi zdravniku rekli, da vas muči možganska megla, bi vam najbrž takoj rekel, da to ne obstaja, a ob pogovoru s prijateljicami, bi vas te zagotovo razumele. Občutek, da ste malce izgubljeni, težko najdete svoje stvari, pomnenje stvari je težko in težka koncentracija, so vsi znaki možganske megle. Preprosto se počutite, kot da so vaše misli upočasnjene in vi nimate nadzora nad njimi. Doktorica Brennan dodaja, da možganska megla sicer ni diagnoza, a je simptom, ki kaže, da z vašim telesom nekaj ni v redu.

Najpogostejši simptomi so pomanjkanje mentalne jasnosti, nesposobnost koncentriranja na eno opravilo, zmanjšana zmožnost učenja in pomnenja, težko najdemo besede, ki jih želimo izreči in splošen miselni ‘nered’. Odvisno je od tega, kateri del možganov je prizadet, lahko čutite povečano utrujenost, ste zelo živčni in hitro zbolite.

Vzrok je lahko zdravstveni problem ali pa slabe navade

Simptomi možganske megle lahko zelo hitro pridejo in tudi zelo hitro odidejo. Čeprav nimajo tako velikega fizičnega vpliva, imajo lahko velike posledice za mentalno zdravje. Vplivajo tudi na kakovost življenja, zato se pogosto lahko počutimo izgubljene v službi ali ko se pogovarjamo s prijatelji.

Povzročijo jo lahko številne motnje, kot so hormonsko neravnovesje, različna zdravila ali pa je lahko celo posledica okužbe s koronavirusom. Vendar Brennan navaja, da je glavni razlog za ta občutek zmedenosti, nezadostna skrb za zdravje možganov. Primerna oskrba možganov vključuje kakovosten spanec, uravnoteženo prehrano, telesnost aktivnost in mentalne vaje za spopadanje s stresom. Pomembno je, da se odstrani sum na druga resna stanja, ki povzročajo takšne simptome.

Sprememba življenjski navad je ključna rešitev

Spanec, stres, prehrana in telovadna – to so štiri področja življenja, ki jih morate spremeniti, da se znebite možganske megle. Morda zveni kompleksno, a rešitev je prav preprosta. Nekaterim je enostavno vpeljati nove navade, a obstaja tudi jasen vzorec kako v življenje uvesti nove navade, čeprav niste zelo disciplinirana oseba.

Profimedia

Prvi korak je najti ‘sprožilec’. Sprožilec je lahko karkoli: SMS sporočilo, oseba ali preprosto ideja. Naslednja stvar je nagrada, to je dejanje, s katerim se nagradite za opravljeno nalogo. Kombinacija sprožilca in nagrade spodbuja občutek pričakovanja, ki vodi v željo po nekem določenem dejanju in sčasoma postane rutina. Tako pa se ustvari navada. Tako si lahko na primer nastavite alarm ob 23. uri, ki bo sprožilec za spanje. Nagrada za spanje pa je skodelica vašega najljubšega čaja. Čez čas se boste veselili tega dela dneva, saj veste, da boste uživali ob svojem čaju. Tako boste ustvarili krog, ki vodi do nove navade.

Katere navade spremeniti, je odvisno od načina življenja

Morda se prehranjujete zdravo, a ne spite dovolj ali pa ste cel dan pod stresom. Katere navade spremeniti, veste najbolje vi. Zbrali smo praktične nasvete doktorice Brennan, ki vam bo pomagal z vsakim aspektom zdravih navad.

Spanec

Za dober spanec je najpomembnejši jasen razpored. Poskušajte iti vsak večer spati ob isti uri. Ko se količina dnevne svetlobe zmanjšuje, takrat moramo zmanjšati tudi svetlost našega doma. Preden se odpravite spat, ne uporabljajte telefona ali televizije, in ne telovadite. Ko vam zazvoni budilka, je ne prestavljajte ampak vstanite takoj, ter ko vstanete, takoj odgrnite zavese in dvignite rulete.

Stres

Če imate občutek, da je stres prevzel popoln nadzor nad vašim telesom in umom, si zapomnite, da imate vi venomer nadzor nad svojimi mislimi, in da ni vse izgubljeno. Pomiriti se v času stresa sicer ni lahko, a poskusite na situacijo pogledati bolj objektivno in ugotovili boste, da je veliko vaših težav ravno rezultat vaše pristranskosti. Da ne pridete do stanja stresa, ne dajajte nase takega pritiska, da mora biti vedno vse popolno. Nekatere stvari morajo včasih biti samo dovolj dobre, a ne popolne. Druga stvar, ki je pomembna, je, da ste prisotni v trenutku. Kadar smo pod stresom, se hitro zgodi, da z mislimi odtavamo, a poskusite se prizemljiti. Ne pozabite na zabavo v življenju, saj je to največje protistresno zdravilo.

Profimedia

Prehrana

Nihče ne more popolnoma spremeniti svojih prehranjevalnih navad čez noč, a začnete lahko že z malimi spremembami. Poskušajte vsak dan v svoje obroke umestiti čim več zdravih sestavin in počasi umaknite nezdrave. Ta proces lahko traja tudi dlje časa, le da je končni rezultat vedno pozitiven. Če ne veste kako se prehranjevati, strokovnjaki pravijo, da je najboljša vrsta prehrane mediteranska. Ne pozabite uživati hrane bogate z vitaminom B12, železom ter omega-3 maščobami, ki do dobre za možgane.

Telovadba

Pod pojmom telovadna Brennan misli ne samo fizično, ampak tudi mentalno. Poleg tega, da je koristno, da si vsak dan vzamete vsaj pol ure za sprehod, ne pozabite trenirati svojih možganov z novimi izkušnjami in hobiji. Dolga obdobja sedenja poizkusite prekiniti s kratkim sprehodom in vsaj nekajkrat tedensko poizkusite telovaditi, saj sprošča telo in um.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close