Je 10 mesecev predolgo za prebolevanje bivše?

14. september 2021

Je 10 mesecev predolgo za prebolevanje bivše?

14. september 2021

Obup in žalovanje, ki ga čutimo po končani zvezi, je neverjetno. Čeprav je zveza morda trajala le nekaj mesecev, je izguba partnerja nekaj izjemno bolečega in prebolevanje lahko traja več mesecev ali pa celo let.

Pogosto si želimo hitro preboleti in ko že mislimo, da nas konec prejšnje zveze ne obremenjuje več, ugotovimo, da smo še vedno prizadeti. To pogosto privede do frustracij in razočaranja. Začnemo se spraševati, kako dolgo bo to prebolevanje še trajalo in kako je možno, da je nekdanji partner že v novi zvezi. 

“Lani poleti me je bivša pustila. Vmes je bilo tudi varanje in nezvestoba z njene strani. Skupaj sva bila slabih šest let,” začne svoj zapis uporabnik foruma Starševski čvek. Pravi, da po desetih mesecih le še jezo, toda še vedno ni pripravljen na spoznavanje drugih. Bivše dekle si je hitro našlo novega partnerja, on pa je kot otopel v iskanju nove. 

Čas ni merilo in formula ne obstaja

Številni znanstveniki so poskušali najti formulo za izračun časa, ki ga potrebujemo, da prebolimo zvezo. Na žalost so raziskave precej nekonsistentne – nekateri pravijo, da je prebolevanju namenjen čas, enak polovici dolžine zveze. Če ste bili v zvezi 6 let, bi torej rabili tri leta, da bi preboleli nekdanjo partnerko. 

Druge raziskave kažejo, da se okoli 70 odstotkov ljudi počuti bolje po treh mesecih po razhodu, druga podobna raziskava je prišla do številke šestih mesecev. 

Profimedia

Heidi McBain, družinska in zakonska terapevtka, pravi, da je čas, namenjen prebolevanju, popolnoma odvisen od posameznika. Dodaja, da so pri tem pomembni tudi drugi dejavniki: če vas je partner pustil, potem bo verjetno on hitreje prebolel zvezo. McBain pravi, da je pri tem pomembno tudi, ali so razhod pričakovali ali ne. 

Drugi možen razlog za težje prebolevanje je tudi to, kako predani smo bili zvezi. Če ste razmišljali o poroki, otrocih, če ste se videli s to osebo tudi na stara leta in ste verjeli, da bo ta zveza dlje trajajoča, potem vas je razhod gotovo močno pretresel. 

Tretji razlog je varanje – če ste bili prevarani, je za prebolevanje potrebnega več časa, pravi Heidi McBain. Ne samo, da prebolevate razhod, preboleti morate tudi dejstvo, da vas je nekdo, ki ga ljubite, namenoma prizadel. 

Četrti razlog pa je, da si ne želite preboleti te osebe. Razmišljate o tem, kako radi ste jo imeli, o starih dobrih časih skupaj in o tem, kaj bi lahko bilo. Ko razmišljate o prihodnosti, ne verjamete, da boste lahko našli tako popolnega partnerja, kot je bil ta, ki ste ga ravno izgubili. Zato se osredotočate na preteklost, ki boli, namesto, da bi se osredotočili na sedanjost, v kateri pa te osebe ni več. 

Kako veš, da si prebolel bivšega ali bivšo? 

Včasih se zdi, da trpljenju nikoli ne bo konca, toda vsa čustva, ki jih imamo, jih moramo sprejeti. Sprejeti moramo bolečino, izgubo, obup, žalost, ki jo čutimo in žalovati za tem, kar smo izgubili. Čeprav je to kliše, pa v resnici drži: čas zaceli večino ran. 

“Vzemi si čas. Če si še jezen nanjo, je še nisi čisto prebolel,” je zapisal eden od uporabnikov

McBain pravi, da ko se enkrat zavedamo, kaj se je zgodilo, zakaj zveza ni funkconirala in nismo več tako zelo čustveni glede razhoda, potem lahko začnemo razmišljati o spoznavanju novih ljudi. 

Ne postavljajmo si rokov, do kdaj moramo preboleti. Sprejmimo čustva, o njih razmišljajmo in ne obsojajmo samih sebe, da prebolevanje “traja predolgo”. 

Style. Več novic

New Report

Close