Je to znak za alarm v odnosu?

25. maj 2021

Je to znak za alarm v odnosu?

25. maj 2021

Pogovor z bivšim, in to kar pred možem. Gre za izzivanje ali nedolžno kramljanje?

Zaskrbljena žena se je obrnila na Starševski čvek s svojo zagato. »Skratka, poročena sem 11 let, imava tri otroke pod 9 let. Pred kratkim me je poklical bivši, s katerim sem hodila 6 let v srednji šoli. Poklical pa je zato, da bi me povabila na obletnico mature in res sva se začvekala ene pol ure. Po klicu sem videla, da je mož slabe volje in ga vprašam kaj je. Rekel je, da se mu ne zdi primerno, da sem čvekala z njim pol ure in da sigurno ima bivši kakšne skrite namene. Možu sem rekla, da pretirava in da imamo samo obletnico. To razmerje se je končalo že zdavnaj in ne razumem kaj ga tako matra. A se vam tudi zdi, da pretirava ali jaz narobe dojemam?«

Nekateri pravijo, da je morda mož začutil drugačno energijo z bivšim: »Ni rečeno, da ima glih kakšne namene. Tvoj mož je vsekakor ljubosumen. Morda je začutil, da si imela po telefonu z bivšim drugačno energijo, kot jo imaš z njim. Je pa res odvisno od tega kakšna sta kot človeka, kakšno razmerje sta imela, na kakšen način sta se razšla itd. Običajno je pa res, da se ljudje razidejo, ker ne gredo skupaj in se njihove poti ločijo za trajno. S tega vidika je tako dolg pogovor redek in to se tvojemu možu zdi čudno, zato je sumničav,« je napisal eden izmed uporabnikov.

Je odnos predelan?

»Kaj je nespoštljivega do sedanjega partnerja pri tem, če se z bivšo/im po x letih pol ure pogovarjaš po telefonu? Kadar je pretekli odnos resnično predelan, potem ni več nobenih reakcij v zvezi z bivšimi. Nanj gledaš kot na še enega človeka, ki si ga v življenju srečal, oziroma z njim nekaj doživel, sedaj pa je takratni tip odnosa preteklost. Vljudno je, da rečeš besedo ali dve. Tule ne razumem, kaj nekatere pri tem ogroža? Meni vsi alarmi svetijo v obratni situaciji: da nekdo še po x letih bivšega šinfa ali pa bi ga razstavil na koščke, če ga sreča, meče dol telefone,« je razložil eden izmed uporabnikov.

Profimedia

Drugi uporabniki se strinjajo, da sicer ni nič narobe, a je smiselno, da je mož ljubosumen. »Kako bi se pa ti počutila, če bi on z bivšo čvekal pol ure? Samo to se vprašaj,« je pripomnil drugi.

Gre za spoštovanje

Nekateri so namignili na to, da jo partner želi kontrolirati, vendar se mnogi ne strinjajo: »Ne gre se za kontrolo, ampak spoštovanje. Kot pri manirah. Veš kaj je prav in kaj ni ravno pp bontonu kajne? Pa lahko narediš tudi drugače in bo vseeno prav nekaterim. Moraš ga poznati. Vedeti kje je njegova meja in jo spoštovati. Verjetno tudi tega moža od avtorice ni zmotil “le klic” ampak predvidevam da dolg klepet, morda se je obnašala kako kar je v njem vzbudilo tako reakcijo, ne vem. Premalo je zapisala. Jaz mislim, da noben zdrav par nima težave z ljubosumjem, če drug drugega spoštujeta in vesta kje so meje. Če (kot ti praviš) dajeta drug drugemu dovolj varnosti in ljubezni, da ni razlogov za dvom

Profimedia

Strinjajo pa se, da morda avtorica ni povedala vsega, odvisno je predvsem od načina njenega obnašanja med pogovorom. Nihče ne sliši rad svojega partnerja kako flirta z drugimi ali rdeči in se hihita v telefon. »Eno je nedolžno, igrivo nagajanje, malo provociraš, se pohecaš, da se oba na koncu nasmejita…prenkaš ga pa ga poškropiš malo z vodo ipd. Drugo je tikat v bodisi rane iz preteklosti, trigerje, nekaj kar ni potrebno, izzivat in ga delat ljubosumnega po nepotrebnem. Ne vem. Mene bi motilo, da moj partner bivši reče rožica, bombonček ali kaj takega, tudi če je minilo 50 let od njune zveze, da hodita na kavice in govorita ure in ure po telefonu npr,« je dodala ena izmed uporabnic.

Je to res tako nedolžno?

Mnogi strokovnjaki in članki na spletu pravijo, da se ljudje razidejo z razlogom. Če je vaše razmerje trdno in si zaupata, razlogov za skrb ni. Večji problem lahko nastane pri novih razmerjih, saj si partnerja še ne zaupata toliko.

Če do bivšega res ne gojite več nobenih čustev in gre popolnoma za prijateljski odnos, lahko to ohranite. Vendar se prepričajte, da tudi druga oseba misli tako. Najhuje je, da vi mislite, da ste samo prijatelji, druga oseba pa vas skuša osvojiti.

Prav tako je pomembno, da se pogovorite s svojim sedanjim partnerjem in ugotovite, če m je neprijetno in zakaj. Zakaj so ljubosumni in če je smiselno da so?

Na koncu je pomembno, da se vaš partner počuti varnega in slišanega. Razložite mu za kakšen odnos gre in zakaj, ni razloga, da se počuti ogroženega. Če pa imate vi ali vaš partner občutek, da vas bivši osvaja in njegovi nameni niso čisti, je spoštljivo do obeh, da odnos prekinete.

Biti prijatelj z bivšim partnerjem ni nič napačnega, dokler je odnos res končan in predelan. Pomembno je, da se vsi vpleteni (tudi partnerji) počutijo, kot da nihče ne ogroža nikogar in ne meče drugemu polen pod noge.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close