Jedli smo v Ikeini restavraciji in to so jedi, ki jih priporočamo

13. januar 2024

Jedli smo v Ikeini restavraciji in to so jedi, ki jih priporočamo

13. januar 2024
Foto: Ikea

Jedli smo v Ikeini restavraciji in to so jedi, ki jih priporočamo

13. januar 2024
Foto: Ikea

Če ste v Ikei do zdaj zgolj nakupovali in ne tudi jedli, je čas, da to spremenite.

Pravijo, da Švedi švedsko Ikeo obiščejo tudi zgolj zaradi hrane. Ja, prav ste prebrali. Namesto, da bi se tja odpravili po nakupih, gredo tja le na kosilo. Zato smo preverili, ali je Ikea vredna samo kulinaričnega obiska.

Bistro ali restavracija?

Za začetek je dobro vedeti, da Ikea nima le enega kulinaričnega kotička, ampak kar štiri. Najprej je tu prodajalna hrane, kjer ponujajo živila za domov (tam najdete tudi njihove prepoznavne mesne, vegeterijanske in rastlinske kroglice), bistro, restavracija in kavarna.

Me smo preizkusile ponudbo trgovine, bistroja in restavracije.

V bistroju smo kupile dva zelenjavna hotdoga za Kajo, v restavraciji pa sva si s Katjo privoščili kosilo, ki je bilo tisti dan v ponudbi. Jaz sem izbrala rastlinske kroglice s prilogo, Katja pa lososov file s prilogo.

Ponudba Bistroja (Foto: Ikea)

Moramo priznati, da smo si Ikeine hotdoge privoščile že večkrat, zato smo vedele kaj pričakovati – nasitno in okusno kosilo za manj kot en evro! En zelenjavni hotdog, kakršnega si je izbrala Kaja, namreč stane zgolj 0,49 evra. “Ikein mini hotdog je odlična izbira za hitro in okusno kosilo. Za žensko zadostujeta dva, za moškega pa verjetno kak več. Vsekakor priporočam izbiro veganskega hotdoga, ki je veliko bolj obložen z dodatki kot navaden. Všeč mi je čisto rahlo pekoč okus in dober preplet različnih tekstur.”

Ja, zelenjavni hotdog (gre za veganski hotdog z zelenjavno hrenovko, posut z okisanim rdečim zeljem in praženo čebulo) ni le najcenejši med vsemi (rastlinski iz riževih beljakovin stane 0,89 evra, mesni pa 0,99), ampak je tudi najbolj obložen. Ko sem pred časom vprašala zaposleno v Ikei, zakaj je temu tako, mi je odgovorila, da hoče podjetje s tem ljudi spodbuditi k uživanju več zelenjave. Genialno.

Foto: Ikea

Kaj pa kosili v restavraciji? Tudi jaz sem z rastlinskimi kroglicami in prilogo že vedela, kaj me čaka, saj si njihove zelenjavne in rastlinske kroglice redno pripravljam tudi doma. V restavraciji jih ponujajo s porcijami po 8 ali 12, zraven pa pire krompir in grah, prelit z brusnično marmelado. Njami. Meni je to kosilo vedno odlično in mi je vsakič žal, da vzamem 8 kroglic, namesto 12.

Foto: Profimedia
Foto: Style.Over.Net

Le Katja je bila nad svojo izbiro nekoliko manj navdušena. Na videz sočen losos in pisana priloga žitaric in zelenjave ter ravno prav gosta omaka s koprom je obetala, pravi, vendar pa se okus ni tako skladal z videzom: “Čeprav je bil losos resda dovolj sočen, ravno prav začinjen in mehek, je na drugi strani vse, kar je bilo zraven kar malce razočaralo. Prilogi je manjkala sol, svežina in močnejša začinjenost, čeprav je bila zelenjava dobro kuhana in še vedno dovolj čvrsta. Najbolj pa me je razočarala njihova značilna omaka z limono in koprcem, ki je bila za moj okus čisto preveč kisla in je povozila vse ostalo na krožniku. Nekaj v omaki je poleg kislosti izredno ven šrtlelo, a nikakor nisem mogla ugotoviti kaj.”

Na srečo se je lahko potolažila s sladico. Vse tri smo si razdelile dve tortici, kar se je izkazalo za veliko napako. Vsekakor bi si morala vsaka vzeti svojo in točno vemo, katero: ‘Gooey’ čokoladno torto, za katero smo se vse strinjale, da je božanska. Preizkusile smo še hrustljavo torto z belo čokolado in mandlji, vendar jo je čokoladna povsem zasenčila.

Foto: Profimedia

Kroglice še za domov

Na poti domov smo se ustavile še v trgovini, kjer sva s Kajo želeli kupiti rastlinske kroglice, ki jih obe obožujeva, vendar jih žal niso imeli na zalogi. Sprijaznili sva se z naslednjo najboljšo izbiro, zelenjavnimi kroglicami, ki so se že naslednji dan izkazale za odličen izbor. Obe sva se strinjali, da lahko konkurirajo rastlinskim.

Zelenjavne kroglice (Foto: Ikea)
Foto: Ikea

In še zanimivost: Kaja, ki je sicer mesojedka, pravi, da so Ikeine rastlinske in zelenjavne kroglice boljše od mesnih. “Nad njihovimi vegi kroglicami sem navdušena, ker so zelo polnega okusa, zelo priročne tudi za kuhanje doma, ko se v zadnjem hipu spomniš, da moraš poskrbeti za kosilo,” pravi.

Iz česa so? Ikeine rastlinske kroglice so narejene iz grahovih beljakovin, ovsa, krompirja, čebule in jabolk z okusom in sočnostjo mesne kroglice. Zelenjavne kroglice pa vsebujejo samo zelenjavo z vidnimi koščki čičerike, korenja, paprike, koruze in ohrovta. Tako rastlinske kot zelenjavne so okusne so tako tople kot hladne, npr. razpolovljene v sendviču.

Rastlinske kroglice (Foto: Ikea)
Foto: Ikea

Sicer pa v Ikeini prodajalni hrane najdete še meso, ribe in morske sadeže, obroke za enostavno pripravo, omake in začimbe, kruh in mlečne izdelke, pecivo, sladice in piškote ter pijače.

Sama sem poleg kroglic iz Ikeine prodajalne navdušena še nad sirupom divjega bezga, ki ga imam vedno v svojem hladilniku. Najraje ga razredčenega z vodo uživam kot pijačo, a je primeren tudi za pripravo sirupov in džemov.

Foto: Ikea

Pa cene? Vsi poznamo ugodno Ikeino pohištvo in s hrano ni nič drugače. Vsekakor veliko razlogov, da se v Ikeo odpravite (samo) zaradi hrane.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close