Kje v Ljubljani lahko dobite pravi francoski brunch?

18. november 2023

Kje v Ljubljani lahko dobite pravi francoski brunch?

18. november 2023
Foto: Instagram @nikakar

Kje v Ljubljani lahko dobite pravi francoski brunch?

18. november 2023
Foto: Instagram @norma23lj

Si tudi vi kdaj zaželite pobega v Francijo? Za pravi francoski brunch vam ni treba iti ne na letalo, niti ne daleč. Okuse francoske kulinarike lahko spoznate pod ljubljanskimi Plečnikovimi arkadami v bistroju Norma 23.

Pogačarjev trg je ena bolj slikovitih in kulinarično bogatih lokacij v Ljubljani. Pod slovitimi oboki v neposredni bližini, ki so dovršeno Plečnikovo delo, se nahaja bistro Norma 23. Tam boste na račun prišli vsi ljubitelji francoske kulinarike, ki obožujete predvsem njihove slovite palačinke. Eno priljubljenih slanih različic sva preizkusili s sodelavko, poleg tega pa odkrivali še okuse razkošne solate s piščancem, seveda pa nisva mogli izpustiti palačink v sladki različici.

Foto: Instagram @norma23lj

Francoska kulinarika, slovenska prijaznost

Ime bistroja po besedah izredno prijazne in dobrosrčne natakarice Sladjane pomeni normativ oz. standard, ki si ga v bistroju vedno želijo doseči. Njihovo vodilo je namreč, da ljudje od njih odhajajo nasmejani. Številka pomeni letnico ustanovitve, petelin pa pripoveduje vrsto kulinarične zgodbe, se pravi francoske. V lokalu je v času našega obiska delalo kar veliko zaposlenih. Navdušila nas je njihova iskrena in nevsiljiva prijaznost, ki jo v gostinstvu danes redko kdaj srečamo. Sladjana nama je takoj prijazno ponudila pomoč pri izbiri jedi in naju ob pomislekih o količini naročenega opozorila, da je solata izredno nasitna.

In še kako prav je imela. Norma 23 je razkošna solata na ajdovi galetti (slani palačinki), ki jo sestavljajo sezonska solata, Brie sir, jabolka, orehi, češnjevi paradižniki, hišni gorčični preliv in rulada piščančjih prsi v zeliščni skorjici. Rulada je bila okusna, ravno prav slana in začinjena, orehi in Brie sir pa odlična kombinacija in dopolnitev. Ne bi imela nič proti, če bi bilo v solati malce več jabolka, sicer pa je bila solata odlična, okusi uravnoteženi in ravno dovolj preliva za količino solate. Sem se najedla? Pošteno!

Foto: Instagram @norma23lj

Galette so osrednja ponudba bistroja in na voljo v kar nekaj različicah. Sodelavka je izbrala ajdovo galetto La Dijonaisse z enako rulado v zeliščni skorjici kot je bila v solati, družbo pa so ji delali šampinjoni z zeliščnim maslom in hišni Dijon gorčični preliv. Palačinka je bila tako rahla, da se je kar stopila v ustih, medtem ko so bili šampinjoni ravno prav sotirani, da niso bili preveč razkuhani inn so ob ugrizu še rahlo zahrustali. Omaka je odlično povezala celotno jed, še enkrat pa je bila jed količinsko povsem zadostna.

Foto: Instagram @norma23lj

Če se izogibate glutenu, vas bo razveselilo dejstvo, da tradicionalne francoske slane palačinke pripravljajo s 100 % slovensko ajdovo moko, ki je mleta po tradicionalnem postopku z mlinom na kamen in je naravno brez glutena (lahko vsebuje sledove).

AUMÔNIÈRE sladka palačinka s presenečenjem

Tako odlična, da je morala dobiti velik naslov, z lahkoto pa bi ji lahko posvetili kar cel članek. Ker sva si po glavnih jedeh želodec dodobra napolnili, sva se odločili, da si razdeliva eno sladico. Pri tem sva seveda izbrali njihovo vizualno najbolj privlačno in največjo sladko palačinko. Servirana v obliki mošnjička v sebi skriva karamelizirana jabolka, domač maslen bretonski piškot, ki poskrbi za hrustljavost, in kepica vaniljevega sladoleda, prelita s hišno slano karamelo, čokolado ter obdana s koščki sadja. Mljask!

Foto: Instagram @norma23lj

Sladica je resnično gurmanska, nasitna in dovolj velika za dve osebi. Piškot je precej sladek, a ga kislina jabolka dobro uravnoteži. Najboljša komponenta sladice je nedvomno karamela, ki je svilnata in ena boljših, kar sem jih kdaj koli jedla. Za moj okus bi lahko bila jabolka še bolj sotirana, da bi bila še mehkejša, a to je že kar pikolovska pripomba.

Norma 23 LJ

Zajtrk, brunch ali kosilo?

V bistroju, ki ponuja avtentične okuse Bretanje, se lahko okrepčate za zajtrk, si privoščite francosko lahkotno malico, brunch ali kosilo. Na meniju so poleg galett, solat in sladic še francoski rogljički, več vrst gurmanskih zajtrkov z jajčkami, granola z jogurtom in francoske slane pite imenovane quiche.

Jedi dopolnjuje kar nekaj odličnih pijač, med katerimi sva se s sodelavko izbrali Rosato Spritz in Violet Spritz. Medtem ko prvega že dodobro poznamo – Rosato je italijanski aperitiv z notami hibiskusa in pomarančnih cvetov, ki se v koktajlu združi s penečim vinom – pa smo drugega spoznali prvič. Violet spritz je precej bolj sladek, a še vedno osvežujoč koktajl, ki ga sestavljajo sirup vijolice, tonik, peneče vino in borovnice za okras.

Foto: Instagram @norma23lj
Foto: Instagram @norma23lj

Presenetile so nas denarnici prijazne in lokaciji povsem nepričakovano nizke cene tako hrane kot pijače. Za ta koktajla boste odšteli po 6 evrov, kava z mlekom stane 1,70 evra, limonada z okusom (na izbiro imajo tri različice) 3,20 evra. Cena sladkih palačink se prične pri 3,90 evra, pri čemer je najdražja ta, ki smo jo preizkusili mi (8,20 evra), a je dovolj velika za dve osebi. Za razkošni zajtrk boste odšteli okrog 8 evrov, za galette in quiche pa največ 11,20 evra oz. 7,50 evra.

Foto: Instagram @norma23lj
Foto: Instagram @norma23lj
Foto: Instagram @norma23lj

Če se boste mudili v središču mesta in obožujete arhitekturo starega mestnega jedra, vam vsekakor priporočamo obisk v Normi 23 na Adamič-Lundrovim nabrežjem 1. V francoskih jedeh lahko na veliki terasi s pogledom na Pogačarjev trg in živahno tržnico uživate od nedelje do torka od 8. ure do 17. ure, od srede do sobota pa od 8. do 22. ure.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close