Kaj so ‘paradajz turisti’ in zakaj jih gostinci ne marajo?

05. avgust 2023

Kaj so ‘paradajz turisti’ in zakaj jih gostinci ne marajo?

05. avgust 2023
Foto: Unsplash

Kaj so ‘paradajz turisti’ in zakaj jih gostinci ne marajo?

05. avgust 2023
Foto: Pexels

‘Paradajz turisti’, kot jih posmehljivo imenujejo hrvaški gostinci, so glavni krivci, kadar sezona pri naših južnih sosedih ni dovolj dobičkonosna.

Turisti, ki niso pripravljeni zapravljati denarja v restavracijah in si hrano nosijo s seboj v apartmaje ali na plažo, so na Hrvaškem imenovani ‘paradajz turisti’. Domačini se jim neredko posmehujejo, ponudniki turističnih storitev, ki niso zadovoljni s sezonskim zaslužkom, pa krivdo za slab izkupiček pripisujejo prav njim.

Pojem ‘paradajz turisti’ je pravzaprav srbska izmišljotina, ki se je pojavila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Izraz se je nekoč navezoval na obiskovalce, ki so si na plažah prirejali piknike, danes pa označuje zelo varčne turiste.

Spletna novinarka Barbara Slade Jagodić je na portalu Zadovoljna.hr ‘paradajz turistom’ stopila v bran in zapisala, da jim je pravzaprav treba postaviti spomenik, saj so zadnji denar porabili za dopust na morju.

Svoje razmišljanje je podkrepila s podatki z Eurostata (statističnega urada Evropske unije), ki navajajo, da si 28 odstotkov Nemcev ne more privoščiti enega tedna počitnic. Tudi 42 odstotkov Hrvatov ne more enega tedna preživeti na dopustu, Slovencev pa je takšnih slabih 20 odstotkov.

Foto: Pexels

“Ljudje, ki se vam posmehujejo, bodo pozimi smučali s sarmami v prtljažniku”

V nadaljevanju je novinarka poudarila, da občuduje ljudi, ki so čez leto privarčevali dovolj denarja in si lahko privoščijo dopust na Hrvaškem. “Vsaka čast, da potujete s polnimi prtljažniki in ostajate pri naših ljudeh, ki vam za isti apartma z enakimi davki iz leta v leto zaračunajo vedno več.”

Izpostavila je, da tudi Hrvati, ki se pozimi odpravijo na smučanje, s seboj jemljejo hrano, le da se njih v zaprtem stanovanju ne vidi. “Isti ljudje, ki se vam posmehujejo, bodo to zimo šli smučat čez mejo s sarmami in pasuljem v prtljažniku, da bi prihranili denar.”

Dodala je tudi, da so ‘paradajz turisti’ reševali turistične sezone, ko Hrvaška ni bila priljubljena destinacija, tisti, ki pa se jim danes posmehujejo, so odraščali ob prigrizkih na plaži.

Foto: Pexels

Paradižnik pa je očitno priljubljena hrana za uporabo izmišljenih izrazov. ‘Paradižnikovo dekle’ je namreč precej novo ime za naravna, nekoliko staromodna dekleta z minimalističnim stilom, ki berejo romane, izdane v začetku prejšnjega stoletja, poslušajo nasvete svojih babic in čas preživljajo v naravi.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close