Kako je Balenciaga papež pretental na milijone ljudi

31. marec 2023

Kako je Balenciaga papež pretental na milijone ljudi

31. marec 2023
Foto: Twitter

Fotografija papeža je postala del pomembnih kulturnih sprememb – jim lahko sledimo?

Svet je bil pred dnevi navdušen nad stilom papeža Frančiška, na katerih nosi puffer jakne in superge znamk Moncler in Balenciaga, vse še vedno v stilu njegovih tradicionalnih oblačil. Toda “Balenciaga papež”, kot so ga poimenovali, je ustvarjen s pomočjo umetne inteligence, število ljudi, ki so verjeli, da so fotografije resnične, pa kaže na to, da se ne zavedamo, kako učinkovita in razvita umetna inteligenca zares je.

Strokovnjaki tako opozarjajo, da se naša kulturna pismenost ne razvija tako hitro, kot se razvija tehnologija, ki lahko producira takšen material. Obenem to pomeni, da smo ali sumničavi do vseh fotografij ali pa večino sprejmemo kot verodostojno, čeprav morda ni.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Slike so bile ustvarjene prek umetne inteligence, imenovane Midjourney, ki lahko zgolj v nekaj sekundah na podlagi želja uporabnika ustvari slike. Podobni orodji, ki sodita pod umetno inteligenco, sta tudi DALL-E in Stable Diffusion, ki sta v lasti podjetja OpenAI, ki je najbolj poznano po inteligentnem sistemu ChatGPT. Podjetja in orodja kar tekmujejo med sabo, kdo bo razvil boljšo tehnologijo, ki bo tudi bolj resnična.

Takšni generatorji slik, ki uporabljajo umetno inteligenco, lahko ustvarijo sliko zgolj na podlagi opisa tega, kar želite videti. Sprva so imela takšna orodja največ težav z izrisom rok, danes pa je tudi to že “popravljeno”.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Med tistimi, ki so bili šokirani nad fotografijo, je bila tudi Chrissy Teigen, ki je na Twitterju zapisala, da je mislila, da je bila papeževa jakna resnična in da niti za sekundo ni podvomila v verodostojnost fotografije. “Ni šans, da preživim prihodnost tehnologije,” je zapisala. 

Papeževi neresnični modni podvigi pa se še naprej širijo tudi po TikToku in zabavajo ljudi. Toda strokovnjaki opozarjajo: vedno preverite vir fotografije.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close