Kako naj sinu to razložim?

04. junij 2021

Kako naj sinu to razložim?

04. junij 2021

“Moj 8 letni sin me je med vožnjo v šolo presenetil z vprašanjem o poljubljanju med moškimi. Ni mi bilo jasno od kje mu to in zakaj ga taka stvar zdaj zanima”

Otroci so ob svojem odraščanju zelo radovedni in želijo vedeti o vsem vse. Zaskrbljena mama se je obrnila na Starševski čvek za pomoč ob kočljivem sinovem vprašanju:

»Moj 8 letni sin me je med vožnjo v šolo presenetil z vprašanjem o poljubljanju med moškimi. Ni mi bilo jasno od kje mu to in zakaj ga taka stvar zdaj zanima. Pa sem ga začela spraševati. Mi je povedal, da je videl strica, ko se je poljubljal s prijateljem. Zanimalo ga je , če se fantje lahko poljubljajo med sabo, ker njemu to ni vredu. Pravi mi, da on sošolca ali prijatelja ne bi mogel poljubljati, ne na usta. Ok, mi je kar malo odleglo. Do teme o homoseksualnosti še nismo prišli. No, zdaj se bomo očitno tudi morali posvetiti. Vam povem zdaj od začetka, kako je sin sploh prišel do vprašanja o poljubljanja med moškimi,« je napisala avtorica.

Dodala je, da so ravno pred kratkim izvedeli za bratovo usmerjenost: »Pred nekaj meseci smo uradno izvedeli, kar smo v resnici sumili že celo življenje, da je moj brat gej. Končno nam je predstavil fanta. Prej se nikoli v njegovi prisotnosti ni govorilo o homoseksualnosti. Nekako nas je bilo strah odgovora. No, zdaj je potrjeno! Nihče se s tem kaj dosti ne ukvarjamo, najrajši bi vsi videli, da temu ne bi bilo tako. V bistvu, se vsi delamo kot da ni nič novega. V resnici mi ni nič narobe, ampak nekih nežnosti med njima pa tudi jaz ne morem gledati. Nisem tako zelo svobodnjaška, da bi mlajšega bratca gledala kako se poljublja z novim tipom,« je razložila. Ostale uporabnike je prosila za pomoč, kako otroku nepristransko razložiti situacijo, saj ne želi, da je tak kot ona.

 Ljubezen je ljubezen

Mnogi so avtorico pohvalili, da prepozna svoje napake in želi sina vzgojiti čim bolj odprto. Ljubezen med dvema moškima pa le-to, ljubezen: »Zavedaš se svojih napak in tega kar je prav in poskušaš storiti tako kot je prav. Meni je vse v redu, dokler odrasli dobesedno ne seksajo pred otroki. Eni pravijo, da se morajo geji skrivati in da se tudi fant in punca nebi smela poljubljati pred očmi drugih. Meni pa se zdi lepo, če vidim v mestu fanta in punco, ki se objemata in poljubljata. Pač si mislim, da se imata rada. /…/ Če pa se imata rada in to izkazujeta kot hetero pari pa z tem ni nič narobe. Bolje kot večina moških, ki so biseksualci in to skrivajo in se le v strogi tajnosti ponoči z moškimi dobivajo,« je napisala ena izmed uporabnic.

»Kaj pa ti in mož, si izmenjujeta nežnosti v javnosti? Se držita za roke na sprehodu? Se poljubita v družbi? Si ne bi želela, da tudi tvoj brat lahko svojo ljubljeno osebo drži za roko med sprehodom in jo poljubi v družbi?«

pa je vprašal eden izmed uporabnikov.

Avtorica je odgovorila, je odrasla v zelo zaprti družini, kjer si tudi z možem nista pretirano izkazovala naklonjenosti. Svoj odnos si želi spremeniti, saj noče, da bi bil njen sin enak.

Najlažje je povedati resnico

Starši so avtorici odgovorili, da je stvar sila preprosta: »Jaz sem svojemu sinu razložila enostavno. Večina se med seboj zaljubijo fantje in punce, se pa nekateri fantje v fanta in nekatere punce v punco. To je to. Brez dodatnih komentarjev,« je svetovala ena izmed uporabnic.

»Sinu lahko naravnost poveš, da so eni pari takšni in drugi drugačni. Homoseksualnost v današnjem času ne bi smela biti sramota in predelaj te stvari pri sebi, že zaradi sina, če nočeš zaradi brata. Za svojega sina namreč pri 8 letih o spolni usmerjenosti še ne moreš o ničemer biti prepričana. S tem da sinu odkrito kažeš nelagodje, lahko povzročiš, da ti čez nekaj let nečesa ne bo povedal. Ali pa bo v nepotrebnih stiskah, tako kot je bil tvoj brat ki je toliko let molčal,« je še avtorico opozoril eden izmed uporabnikov.

Začnite pri osnovah

John Thompson, strokovnjak za medicino mladih in mladoletnost je za blog CHLA povedal: »Otrok bo istospolno usmerjenost najbolje razumel, če začnete pri sami osnovi. In to so spol, spolnost in privlačnost. Razložite mu, da nekaterim fantom so všeč punce, nekaterim fantje, nekaterim oboje ter da to velja tudi za punce. Razliko med geji, lezbijkami in biseksualci mu opišite kar se da preprosto. Razložite, da stvari take pač so, in da si ljudje tega ne izbirajo, temveč so tako rojeni.«

Priporočljivo je, da se ti pogovori z vašimi otroci začnejo pri 8-9 letih. Namesto uradnega pogovora, ki bi vašega otroka lahko prestrašil, mu ob pomembnih trenutkih postavite vprašanje. Ko slišite pesem o ljubezni, ga vprašajte Kaj on misli, da je ljubezen, ko vidite par na cesti, ga povprašajte, če si tudi on želi tega nekega dne. Otrok bo začel tako razvijat odnos z ljubeznijo. Podučite ga kaj je dober, ljubezniv partner, brez da govorite ‘tvoja punca’ ali ‘tvoj fant’.

»Če pride do situacije, kjer drugi negativno reagirajo (prizor na televiziji, par v mestu), morate svojemu otroku vedno zagotoviti, da s tem ni nič narobe. Sovraštvo nekaterih ne pomeni sovraštvo vseh. Pomembno je, da ste s svojimi otroci glede tega odprti in da nimajo občutka, da govorijo o tabu temi,« je še dodal.

Dr. Thompson pravi, da so osnove pogovora o istospolni usmerjenosti:

  1. Začnite zgodaj: odpiranje pogovorov pri primerni starosti, odpre vrata vašemu otroku za kasnejše resnejše pogovore,
  2. Poslušajte: poskrbite, da dobro razumete kaj vas otrok sprašuje in kakšno mnenje že ima,
  3. Bodite iskreni: odgovorite na vprašanja resnično. Če ne veste odgovora, mu to povejte,
  4. Nadaljujte pogovore: naj ne bo to le enkraten pogovor, čim večkrat odpirajte take pogovore s svojim otrokom,
  5. Primerne informacije: pozanimajte se, podučite se in poskrbite, da otroku podajate primerne informacije pri pravi starosti.

Pametno je, da se na take pogovore s svojimi otroci pripravite že prej. Poskrbite, da se vaš otrok počuti ljubljeno, sprejeto in da ne gre za nekaj, kar vi ne odobravate.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close