Kako nastaja slovenski simbol, ki so ga Joker Out nosili na Evroviziji?

14. junij 2023

Kako nastaja slovenski simbol, ki so ga Joker Out nosili na Evroviziji?

14. junij 2023
Foto: Profimedia

Fantje, ki po evrovizijskem nastopu navdušujejo po vsej Evropi, so v Liverpoolu nosili prav posebna oblačila, o katerih se je precej govorilo.

Oblačila, ki jih je za ta poseben nastop oblikoval Damir Rakovec iz Ponorelli, so bila nadgrajena s sodobno idrijsko čipko. Idrijska čipka, ki je ena izmed slovenskih posebnosti in ohranja dolgoletno tradicijo klekljanja na slovenskem, je nastala v sodelovanju z oblikovalcem vzorcev in motivov ter pobudnikom projekta Karlom Kirrijem ter v koordinaciji z Zavodom za turizem Idrija.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Projekt je bila izjemna promocija sodobne idrijske čipke, pri njem pa so sodelovali še Tina Koder Grajzar kot koordinatorka pri izrisu vzorcev, Branka M. Peternel in Valerija Božič kot koordinatorki med partnerji v projektu in klekljaricami, Čipkarska šola Idrija ter klekljarice Milena Kalan Frančeškin, Mira Guzelj, Albina Štucin, Marija Novak Boškovič, Teodora Klavžar, Silva Peternelj, Marica Kosmač, Metka Fortuna in Anica Loverčič. V izdelavo čipk je bilo vloženih kar 260 ur, pri čemer je večji del zahtevala čipka na srajci Bojana Cvijetićanina z naslovom skladbe, simbolom sonca ter dvema kačama, ki sta s hrbtnega dela prehajali na predel ram.

Foto: Instagram @idrijalace
Foto: Instagram @idrijalace
Foto: Instagram @idrijalace

Čipkarija iz prve roke

Idrijsko čipko, kakršno so na oblačilih nosili fantje iz Joker Out, lahko pobliže spoznate na Festivalu Idrijske čipke, ki bo potekal od 16. do 18. junija v Idriji. Festival, ki poteka v mestu Unesco dediščine, bo potekal pod častnim pokroviteljstvom Audrey Azoulay, generalne direktorice Unesca.

Foto: Instagram @idrijalace

Slogan letošnjega 41. festivala idrijske čipke je ®EVOLucija, saj so v ospredje postavili (r)evoloucijo idrijske čipke oziroma njen razvoj s poudarkom na ženskah, ki so idrijsko čipko ponesle v svet in skrbijo za to, da še vedno pomemben del identitete Idrije.

Foto: Instagram @idrijalace

Od kokona do svile in od ideje do klekljane idrijske čipke

Na festivalu, kjer bodo obeležili 20. obletnico delovanja Društva klekljaric idrijske čipke in 70. obletnico Mestnega muzeja Idrija, boste lahko spoznali tudi postopek izdelovanja svile. Svilogojstvo in svilarstvo bo predstavila Rebeka Lucijana Berčič, na festival pa bodo pripeljali sviloprejke in prikazali celoten proces razvoja sviloprejke – odvijanja svilenih kokonov ter pridelave svilenih niti, ki ga lahko enačimo z razvojem oziroma kreiranjem idrijske čipke.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close