Kako se v hladnih mesecih izogniti suhi koži?

08. december 2023

Kako se v hladnih mesecih izogniti suhi koži?

08. december 2023
Foto: Instagram @elaisaya

Kako se v hladnih mesecih izogniti suhi koži?

08. december 2023
Foto: Instagram @danijeladimitrovska

Mrzel zrak v kombinaciji s suhim vetrom poškoduje kožo in izsuši povrhnjico, ki se prične luščiti. Raziskali smo, kako se lahko to zimo zavarujete pred ‘zimsko’ kožo!

1. Uporabljajte vlažilnik zraka

V ogrevanih prostorih je zrak bolj suh, kar slabo vpliva na našo kožo. Vlažilnik zraka poskrbi, da ostane več vlage v zraku in celo izboljša stanje naše kože. Strokovnjaki predlagajo, da ohranite stopnjo vlažnosti med 30 odstotki in 50 odstotki. Če je možno, ga uporabljajte tako doma kot na delovnem mestu.

2. Ustrezna prehrana

V vaši shrambi naj bo čim več svežih kumaric, zelene solate in citrusov (saj je sezona mandarin), hrane, ki bo vlažila vaše telo od znotraj. Izberite svežo zelenjavo z več hranilnimi snovmi in proteini, ne pozabite pa tudi na vnos lanenih in bučnih semen. Za hitrejšo obnovo celic in čistejšo kožo, naj na vašem krožniku pristanejo še sladek krompir, ohrovt in paradižniki.

Foto: Pexels

3. Navlažite ustnice

Nihče izmed nas ne mara izsušenih, bolečih ustnic, ki pa so pozimi prej stalnica kot izjema. Svoje ustnice mehčajte z nežnimi pilingi, da odstranite še odmrlo kožo, nato pa nanje nanesite olje za ustnice. Zaščitite jih tudi z dnevno uporabo kvalitetnega balzama za ustnice, ki naj ima zaščitni faktor.

4. Ličila odstranjujte z olji in čistilnim gelom

V hladnejših mesecih zamenjajte čistilne robčke in bombažne vate s produkti, ki ne le odstranjujejo ličil, temveč vašo kožo tudi navlažijo. Tudi če imate naravno mastno kožo, ki je nagnjena h aknam, lahko olja in čistilne gele uporabite le kot odstranjevalce ličil, nato pa nadaljujete s svojim običajnim produktom. Tako odstranite odvečna olja, ki pa ne zamašijo vaših por. Priporočamo vam, da se izognete čistilnim penam. Ni treba niti omenjati, da je en lepotni izdelek namenjen izključno vlaženju obvezen.

5. Uprite se dolgi, vroči prhi

Bolj kot so dnevi hladni in mrzli, dlje si želimo stati pod vročim tušem, a žal to koži nikakor ne koristi. Kombinacija vode in vročine poruši ravnotežje proizvajanja normalne količine olja, kar pusti vašo kožo suho in iritirano. Prhanje naj bo kratko, pod mlačno vodo, po njem pa jo takoj namažite z dobro vlažilno kremo.

6. Vlažite kožo že prej

Vlažite, vlažite in vlažite! Najbolje, da vlažite kožo večkrat dnevno še preden se temperature spustijo pod ničlo, saj jo boste tako pripravili na zimski temperaturni »šok«. Uporabljajte kreme, ki imajo visoko hidratantno vrednost in vsebujejo olja, kot so kokosovo olje in karitejevo maslo. Seveda pa ta nasvet ne velja le za predel obraza, temveč za celotno telo. Ne pozabite na odstranjevanje odmrle kože, ki se lušči.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close