Kako se pravilno pobriti ‘tam spodaj’?

14. julij 2023

Kako se pravilno pobriti ‘tam spodaj’?

14. julij 2023
Foto: Unsplash

Zagotovo smo se že vse kdaj pregibale nad kadjo in se poskušale pobriti, brez da bi se porezale, pa nam ni ravno vedno uspelo. Vse skupaj zna biti zelo neprijetno, zato imamo za vas nekaj strokovnih nasvetov, kako to storiti čim bolj varno.

Nekatere stvari mnogi med nami počnejo redno, ne da bi o tem razmišljali, in ena izmed njih je britje spolovila. Ja, veliko nas to počne, vendar o tem redko, če sploh kdaj, govorimo. Toda piše se leto 2023, zato se pogovorimo o tem, kako se obrijemo tam spodaj!

Ker je poletje v polnem razmahu, je za nekatere odstranjevanje dlak okoli vulve običajno del procesa pred vstopom v najboljše kopalke, vendar ali to počnete pravilno?

Zakaj sploh imamo sramne dlake?

Sramne dlake so pravzaprav namenjene zaščiti občutljivih delov telesa. “Delujejo kot pregrada proti trenju, zmanjšujejo tveganje odrgnin na koži ter pomagajo pri lovljenju in distribuciji feromonov, ki so kemični signali, ki imajo lahko vlogo pri spolni privlačnosti,” je za Glamour povedala ustanoviteljica podjetja s produkti za odstranjevanje dlak Laura Anderson.

Foto: Unsplash

Poleg tega lahko dlake dejansko služijo kot blazina, saj “zmanjšujejo trenje med seksom in zagotavljajo zaščitni sloj pred bakterijami. Prav tako pomagajo uravnavati telesno temperaturo, saj zadržujejo toploto in znoj,” dodaja Laura.

Kako se varno pobriti?

Pri britju po koži povlečemo oster predmet. Če tega ne počnete načrtno, lahko povečate tveganje za draženje, ureznine, vraščanje dlak in okužbe. Zato nikakor ne smete vzeti katere koli stare britvice in se lotiti dela. Namesto tega se prepričajte, da imate vse potrebno za izvajanje korakov, ki jih bomo našteli, tudi če se vam zdijo pretirani. V osnovi boste potrebovali milo in vodo za telo, čisto britvico, kremo ali gel za britje in vlažilno kremo, ki jo boste uporabili, ko boste končali.

Po potrebi dlake najprej skrajšajte

Če ste tam spodaj popolnoma naravni, boste morda najprej uporabili prirezovalnik, preden se boste tam obrili z britvico. Tako boste zlahka dosegli kožo, ne da bi se rezilo zaradi odvečnih dlak zamašilo. Veliko ljudi se sprašuje, ali lahko uporabijo škarje, in odgovor je pritrdilen, vendar je pri tem potrebna izjemna previdnost, zato za varnost vedno priporočamo nakup prirezovalnika.

Foto: Unsplash

Uporabite sveže rezilo

Ena največjih napak, ki jih ljudje delajo pri odstranjevanju sramnih dlak, je uporaba topega rezila, ki lahko povzroči draženje in ne bo uspešno opravilo svojega dela. “Uporaba sveže in ostre britvice je bistvenega pomena za preprečevanje zarez, ureznin in draženja kože. Na današnjem trgu je na srečo na voljo več vrst britvic, ki so posebej zasnovane za področje bikinija in prilagojene udobju žensk,” pravi Amy Peterson, medicinska estetičarka in ustanoviteljica medicinske kozmetike Skincare by Amy Peterson. Veliko teh britvic ima mehke vlažilne blazinice, ki omogočajo lažje drsenje.

Nanesite nekaj kreme za britje

Na trgu je zdaj veliko krem za britje, ki preprečujejo trenje med britjem. Če ste raje malce leni in boste kot kremo za britje uporabljali pralno sredstvo za telo, si kupite nekaj, kar lahko služi kot oboje, na primer peno za prhanje.

Foto: Unsplash

Začnite britje

Potrebovali boste vodo, zato je priporočljivo, da to opravite pod tušem ali v kopeli. “Za pravilno tehniko britja je najbolje, da se brijete v smeri rasti dlak, da zmanjšate draženje in vraščanje dlak,” pojasnjuje Amy. “S kratkimi in lahkimi potegi se izognete prevelikemu pritisku na kožo.” Ne hitite in poskrbite, da se brijete previdno in natančno, saj navsezadnje uporabljate rezilo, zato lahko pride do ureznin, če niste previdni.

Nanesite vlažilno kremo

Pomembno je, da po koncu britja območje ustrezno navlažite. “Priporočam, da nanesete blagodejno vlažilno kremo ali olje brez alkohola, ki pomaga ublažiti morebitno rdečico ali razdraženost,” še pravi Amy.

Foto: Instagram @comercsantboi

Kako preprečiti vraščanje dlak

Ena najhujših stvari pri britju so vraščene dlake in izbokline, ki nastanejo po britju. Čeprav jih ni mogoče popolnoma preprečiti, jih lahko z nekaterimi ukrepi zmanjšate. Eden najboljših načinov za preprečevanje vraščenih dlak so “redni pilingi kože, ki pomagajo odstraniti odmrle celice in odmašiti dlačne mešičke,” pravi Amy.

Salicilna kislina je ena najboljših, saj “pomaga blažiti vnetja in zmanjšati vraščene dlake”, dodaja. “Priporočamo tudi, da se izogibate nošenju tesnih oblačil, saj se lahko drgnejo ob kožo in povzročajo trenje in draženje, kar lahko privede do vraščenih dlak,” pravi Laura.

Kakšna so tveganja, povezana z britjem?

Kot smo že omenili, so z britjem povezana nekatera tveganja; glavna so draženje, vraščanje dlak in nevarnost poškodb. “Ker je koža na tem področju zelo občutljiva, lahko britje povzroči rdečico in draženje ter vraščene dlake, ki se pojavijo, ko se dlake vraščajo nazaj v kožo namesto navzven,” pravi Laura.

“Pri britju lahko na koži nastanejo drobne ureznine ali zareze, zaradi česar je koža bolj dovzetna za bakterijske okužbe. Tudi vraščene dlake se lahko okužijo, kar povzroči boleče izbokline ali abscese,” dodaja. Zato vedno uporabljajte sveža rezila, nikoli jih ne delite z nikomer drugim in kožo po britju dobro negujte.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close