Kako se znebiti razpokanih ustnic?

11. november 2022

Kako se znebiti razpokanih ustnic?

11. november 2022
Foto: Profimedia

Sprememba v temperaturi, tudi ko prehrajamo iz mrzle zunanjosti v topel prostor, lahko povzroči, da so naše ustnice suhe, da srbijo, se luščijo, lahko so celo razpokane in krvaveče.

Čeprav se je suhim ustnicam včasih nemogoče izogniti, pa so razpokane ustnice nekaj, kar lahko preprečimo. 

Koža na naših ustnicah je eden najbolj občutljivih delov našega telesa in je tudi najbolj izpostavljena zunanjemu okolju. Ustnice ne vsebujejo enake koncentracije olja kot druge predeli kože, ki so izpostavljeni zunanjim vplivom, kot so mrzlo vreme, kozmetika ali vlaženje ustnic s slino. Vsi našteti faktorji pa lahko osušijo povrhnjico kože, kar lahko privede do razdraženosti, vnetja ali luščenja. 

Kadar govorimo o razpokanih ustnicah, obstajajo različne stopnje razpokanosti oziroma cheilitisa, kot pojavu pravijo v medicini. Začne se z običajnimi suhimi ustnicami, ki se jih znebimo zelo enostavno – tako, da si jih namažemo z vazelinom. Sledijo bolj razpokane ustnice, pri katerih se te luščijo, v ustnicah so globoke razpoke, ki lahko tudi krvavijo. 

Foto: Unsplash

Kaj so glavni razlogi?

Med zunanje faktorje, ki vplivajo na pojav suhih in razpokanih ustnic, vplivajo nizke temperature, močan veter, izpostavljenost soncu, tudi kadar je mrzlo, in ogrevanje stanovanja. Lahko gre tudi za pomanjkanje vitaminov v vašem telesu, specifično vitamina B12. 

Suhe ustnice so lahko tudi alergična reakcija na pigmente v šminkah, parfumih ali pa dodatke v hrani. Ustnice izsušijo tudi produkti za nego kože, ki si jih po nesreči nanesemo tudi na ustnice. Številne kreme proti aknam lahko povzročijo razpokane ustnice.

Foto: Pexels

Strokovnjaki zato priporočajo, da si, preden se lotite nege kože, na ustnice nanesite balzam za ustnice in tako preprečite, da močni produkti za obraz povzročijo škodo na vaših ustnicah. Suhe ustnice so tudi številni stranski učinek različnih zdravil, kot je na primer accutane, ki se ga uporablja proti aknam.

Včasih pa smo za suhe ustnice krivi tudi sami. Za suhe ustnice je lahko krivo pretirano vlaženje ustnic s slino, grizenje in dotikanje ustnic. 

Foto: Unsplash

Kako se znebimo suhih ustnic?

Najprej je treba ugotoviti, kaj so razlogi za izsušenost. Če gre za resne in hude težave z ustnicami, pri čemer te tudi pogosto krvavijo, se je smiselno pogovoriti z osebnim zdravnikom ali dermatologom. 

Sledi redna oskrba ustnic. Pogosto se ustnice lahko same pozdravijo in zanje ne potrebujemo posebnih krem ali zdravil. Na splošno velja, da moramo poskrbeti, da so ustnice čez dan navlažene, namažite jih z balzamom tudi vsakič, preden greste od doma. Ustnice si prav tako navlažite vsakič po tuširanju ali pred odhodom v posteljo. Če se vam ustnice luščijo, si jih ne praskajte, temveč jih najprej navlažite. Šele ko so dobro navlažene, lahko z njih postrgate odvečno kožo. 

Foto: Unsplash

Če ste veliko na soncu, si je prav tako smiselno omisliti tudi balzam, ki vsebuje SPF kremo, ki bo ustnice zaščitila pred soncem in razpokanostjo. 

Omislite si lahko tudi vlažilec zraka, ki bo poskrbel za dovoljšnjo količino vlage v zraku, kar bo pomagalo tudi tistim, ki dihajo skozi usta in imajo običajno tudi večjo možnost, da jim ustnice razpokajo. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close