Kako zrela banana je najboljša za prebavo?

04. junij 2022

Kako zrela banana je najboljša za prebavo?

04. junij 2022
Foto: Unsplash

Nekateri imajo radi še rahlo zelene, drugi že rjave banane. Razkrivamo, kako zrelost banan vpliva na naš organizem.

Britanska nutricionistka Rhiannon Lambert zagotavlja, da so banane, bodisi zelenkaste ali zelo zrele, odličen vir kalija in drugih hranilnih snovi. Pravi, da ne moremo reči, da je ena vrsta boljša za prehranjevanje kot druga, saj ima vsaka svoje prednosti, pa tudi slabosti, če imajo ljudje določene zdravstvene težave.

Premalo zrele banane

Te vsebujejo manj sladkorja in zato bi morali ljudje s sladkorno boleznijo izbrati rahlo zelenkaste banane. Bolj ko je banana zrela, bolj se škrob v njej spremeni v sladkor.

Škrob pa je tisti, ki je odgovoren za daljši občutek sitosti. “Raziskave kažejo, da nezrele banane vsebujejo 80 do 90 odstotkov ogljikovih hidratov, ki se, ko banane dozorijo, pretvorijo v proste sladkorje. Zato je za ljudi s sladkorno boleznijo bolje, da jedo manj zrele banane,” je za Insider povedala Lambert.

Foto: Unsplash

Zelo zrele banane

Zelo zrele banane so lažje prebavljive in so boljša možnost za ljudi, ki imajo prebavne težave.

“Nezrele banane vsebujejo odporen škrob, ki ga ljudje ne morejo prebaviti. To je vrsta škrobnega materiala, s katerim se hranijo bakterije,” je povedal Nicholas Gillitt, direktor Dole Nutrition Institute for Nutrition Research.

“Ko se ta odporni škrob spremeni v preprost sladkor in banana postane bolj zrela, postane lažje prebavljiva,” dodaja nutricionistka Rhiannon. Pravzaprav strokovnjaki pravijo, da temnejša kot je banana oziroma več temnih madežev kot ima, bolj zdrava je za naše telo, saj je bogata z vitaminoma B in C, vsebuje pa tudi kalij in različne antioksidante.

Foto: Pexels

Popolnoma rjave banane

Rjave banane so polne antioksidantov. Ko so banane skoraj popolnoma rjave ali popolnoma rjave, so v bistvu polne sladkorja, ki je nastal iz škroba. So slajše, zato jih mnogi uporabljajo pri pripravi tort.

Tudi klorofil v njih dobi novo obliko. “Prav ta razpad klorofila je razlog, zakaj se ravni antioksidantov povečajo, ko so banane starejše. Torej je popolnoma rjava banana antioksidativna bomba,” poročajo na univerzi Spoon.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close