Kateri hrani se morate zvečer izogibati?

16. september 2023

Kateri hrani se morate zvečer izogibati?

16. september 2023
Foto: Pexels

Kateri hrani se morate zvečer izogibati?

16. september 2023
Foto: Unsplash

Kljub temu, da si morda pozne večerje ne privoščite velikokrat, obstaja hrana, ki bi se ji morali zvečer popolnoma izogniti.

Če ste večerjali ob šesti uri zvečer, zdaj pa kazalci kažejo že blizu polnoči, je čisto normalno, da postanete lačni. Kljub temu, da si tako pozno večerje res ne privoščimo velikokrat, obstaja hrana, ki bi se ji morali zvečer popolnoma izogniti.

Znano je, da vse temelji na vnosu kalorij in njihovi porabi, ne glede na to, kdaj jemo, pa vendar obstaja hrana, ki nam lahko pred spanjem povzroči kar nekaj škode.

Foto: Unsplash

Žitarice

Veliko ljudi, kadar jih napade lakota, poseže po žitaricah in kosmičih z mlekom. Vse žitarice niso ravno slab večerni izbor, vendar večina vsebuje veliko količino sladkorja in malo vlaknin.

Če zvečer v telo vnesete veliko sladkorja, se boste zjutraj zelo verjetno zbudili zelo lačni, saj vam bo telo čez noč proizvedlo preveč inzulina. Namesto sladkih žitaric, si privoščite nemastni grški jogurt s proseno kašo.

Foto: Pexels

Mehiška ali tajska hrana

Začinjena hrana je zelo privlačna in okusna, vendar ni najbolj priporočljiva pred spanjem. Hrana je pekoča in zelo bogata s kalorijami in maščobo, ki lahko povzročijo težave z zgago.

Če se kljub temu tej hrani ne morete upreti, si privoščite majhno koruzno tortiljo s sirom, ki ima nizko vsebnost maščobe.

Foto: Pexels

Burger in pomfrit

Mastna in težka hrana je težje prebavljiva, zjutraj pa vam lahko da občutek utrujenosti in lenobe. Če že res morate zvečer jesti težko hrano, se odločite za manjši piščančji sendvič s polnozrnatim kruhom. Pomfrit zamenjajte za sladki krompir, pečeno rdečo peso ali kakšen drug čips iz zelenjave.

Foto: Unsplash

Čokolada

Poleg veliko kalorij in sladkorja, vsebuje čokolada tudi kofein, ki lahko povzroča težave pri spanju. Kadar je zvečer želja po sladkem res velika, se raje odločite za vroči čaj z medom ali pa kozarec čokoladnega mleka z manj vsebnosti maščobe.

Če pa želite nekaj bolj nasitnega, si privoščite graham kreker z žlico arašidovega masla in kozarec mleka.

Foto: Unsplash

Gazirane pijače

Gazirane pijače so eden izmed največjih izvorov sladkorja in praznih kalorij, kar je velikokrat spregledano. Po resnici povedano so slab izbor, ne glede na to, kdaj jih zaužijete.

Če pa si jih privoščite pozno zvečer, lahko povzročajo (tudi tiste brez sladkorja) nespečnost ter želodčne težave. Namesto gaziranih pijač, si pred spanjem privoščite mlako z manj vsebnosti maščobe, skodelico vročega čaja ali vodo.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close