Kateri vitamini vam manjkajo, če se vam lupi koža, imate krče ali pa vam izpadajo lasje?

28. junij 2021

Kateri vitamini vam manjkajo, če se vam lupi koža, imate krče ali pa vam izpadajo lasje?

28. junij 2021
Profimedia

Poleg skrbi da v telo vnašate dovolj hranilnih snovi, ga morate tudi poslušati. Če opazite spremembe na koži, vam telo skuša ‘povedati’, da vam primanjkuje vitaminov in mineralov. Na te spremembe morate biti pozorni.

Popokana koža na robovih ustnic: primanjkuje vam železa, cinka in vitaminov B, kot so B3, B2 in B12. Ta se pogosto pojavlja pri vegetarijancih, ker teh snovi s prehrano ne dobijo dovolj.

Profimedia

Rešitev: jejte več blitve, arašidov, stročnic, perutnine, lososa, tune, jajc, školjke in raki. Vitamin C povečuje absorpcijo železa, ta pa pomaga pri boju proti okužbam. Ta živila zato kombinirajte z zelenjavo, kot so brokoli, rdeča paprika, ohrovt in cvetača.

Rdeči izpuščaji po obrazu (in včasih tudi drugih delih telesa) in izpadanje las: manjka vam vitamin B7, znan tudi kot lasni vitamin. Če jeste surove jajca, sta ranljivi za pomanjkanje tega vitamina, saj beljakovine v surovih jajcih, imenovane avidin, zavirajo sposobnost absorbcije biotina.

Rešitev: Jejte več kuhanih jajc, lososa, avokada, gob, cvetače, soje, oreščkov, malin in banan.

Rdeče ali bele spremembe na koži, podobne aknam, običajno na obrazu stegnih in zadnjici: primanjkuje vam esencialnih maščobnih kislin ter vitaminov A in D.

Rešitev: Potrebujete več lososa in sardin, oreščkov, kot so orehi in mandlji, ter semen kot sta lan in konoplja. Za vitamin A jejte več oranžne zelenjave, kot so korenje, sladki krompir in rdeča paprika. Ta zelenjava vsebuje veliko beta karotena, ki ga telo uporablja za pridobivanje potrebnega vitamina. In pa samo 10 minut na soncu vam bo pomagalo do vitamina D.

Mravljinčenje in pekoč občutek v rokah, nogah in kjerkoli v telesu: manjkajo vam vitamini skupine B, kot so folna kislina (B9), B6 in B12. To pomanjkanje pa je neposredno povezano s perifernimi živci. Ti simptomi se lahko pojavijo tudi v kombinaciji z anksioznostjo, depresijo, anemijo, utrujenostjo in hormonskim neravnovesjem.

Rešitev: jejte špinačo, beluše, peso, fižol, jajca, školjke, rakovice in perutnino.

Profimedia

Mišični krči in bolečine v prstih, sklepih, lokih stopal, nog in hrbta: primanjkujejo vam magnezij, kalcij in kalij. Če redno telovadite, lahko zaradi močnega potenja izgubite več mineralov (in v vodi topnih vitaminov B).

Rešitev: pojejte več banan, mandljev, lešnikov, bučk, češenj, jabolk, grenivke, brokolija, zelenjave s temnimi listi, kot sta ohrovt in špinača.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close