Kdaj oprostiti nezvestemu partnerju?

20. junij 2023

Kdaj oprostiti nezvestemu partnerju?

20. junij 2023
Foto: Pexels

Nezvestoba običajno pomeni konec razmerja. A odpuščanje predvsem koristi vam in vašemu duševnemu stanju.

Številni strokovnjaki ugotavljajo, da se večina partnerjev odloči nezvestobo odpustiti. To velja tako za partnerje, ki jih odkritje preseneti, kot tudi za tiste, ki so opazili rdeče zastave že prej.

Vendar pa je v vsakem primeru v zavezanih odnosih nezvestoba velika izdaja. Lahko je uničujoča in škodljiva za odnos in tudi številna prijateljstva, vendar ni neodpustljiv greh. Med partnerjema obstajajo učinkovite metode za odpuščanje nezvestobe.

V mnogih primerih, zlasti kadar se par odloči ostati skupaj, nezvesti partner izrazi globoko obžalovanje in se zaobljubi, da se to ne bo nikoli več ponovilo. Toda tudi če ni ustreznega kesanja, se prevaranemu ni treba oklepati jeze do konca življenja, saj odpuščanje bolj koristi tistemu, ki odpušča, kot pa tistemu, ki je varal.

Foto: Unsplash

Koristi odpuščanja

Odpuščanje je že dolgo priznano kot pozitiven, proaktiven in razumen odziv na nerazsodnost – za vse vpletene. Vendar pa je odpuščanje izdaje velik izziv. Morda ni presenetljivo, da raziskovalci pravijo, da odpuščanje nezvestobe zahteva veliko vložka iz obeh strani.

Odpuščanje ne pomeni nujno, da bi radi odnos nadaljevali. V številnih primerih odpuščanje zagotavlja prevaranemu, da to poglavje zaključi in gre naprej. V drugih primerih je odpuščanje zdrava sestavina razkroja odnosa, zaradi česar se z razhodom lažje spopadata obe strani ter prizadeti prijatelji in družinski člani.

V mnogih primerih se bolj praktično vprašanje ne glasi ali bi morali odpustiti, ampak kako to storiti? Raziskave ponujajo nekaj odgovorov.

Foto: Instagram @dream_with_crush

Odpuščanje kot proaktivno in reaktivno

Odpuščanje nezvestemu partnerju je izbira, vendar je odvisno tudi od dojemanja krivega partnerja. Številni znanstveniki so z vidika stresa in spoprijemanja z njim raziskovali dejavnike, ki olajšajo odpuščanje nezvestemu zakoncu. Ugotovili so, da odpuščanje s kognitivnega vidika vključuje odločitev, da odložimo grenkobo in misli na maščevanje, kar spodbudi obnovitev pozitivnih čustev.

Pri preučevanju intrapersonalnih in medosebnih spodbujevalcev odpuščanja v zakonskem kontekstu so ugotovili, da “solidarnostno usmerjena osebnost” in zaznavanje partnerjeve motivacije za spravo olajšujeta empatijo ter višjo raven odločitvenega odpuščanja, kar posledično spodbuja čustveno odpuščanje. Glede same zakonske zveze ugotovili, da je večja moč zakonske vezi para pred nezvestobo napovedovala več čustvenega odpuščanja.

Foto:Unsplash

Druge raziskave priznavajo, da je odpuščanje posledica več kot le proaktivnega odločanja nedolžnega zakonca. Spodbuja ga tudi prepričljivost krivca.

V drugi raziskavi so znanstveniki preučevali proces odpuščanja nezvestobe, pri čemer so se osredotočili na taktike prepričevanja, ki jih uporablja partner, ki je varal. Ob raziskovanju taktik, ki jih krivci uporabljajo za prepričevanje partnerja, da jim odpusti nezvestobo, sta odkrila 41 dejanj prepričevanja, ki sta jih razvrstila v šest taktik prepričevanja, med katerimi so vztrajanje, da se to ne bo nikoli več ponovilo, poudarjanje pomena razmerja, obtoževanje partnerja, da ga je spodbudil k nezvestobi, in zmanjševanje pomembnosti afere.

Pri učinkovitosti sta ugotovila, da je več kot 40 odstotkov udeležencev navedlo, da bi jih vsaj ena od taktik spodbudila k odpuščanju partnerju.

Foto: Instagram @lexiemurphy

Kaj pa, ko pride do razhoda?

Nekatera dejanja nezvestobe je težje odpustiti kot druga, zlasti če partner ne izrazi ustreznega obžalovanja, če dogodek omalovažuje ali če se ne zavzema za preprečevanje prihodnjih nerodnosti.

Vendar tudi v teh primerih, ko se partnerja odločita ločiti, nepripravljenost na ponovno razmerje, ne pomeni, da prevarani ni dejanja odpustil. Odpuščanje ima tudi čustvene koristi za odpuščajočo stran, medtem ko mora krivdni partner živeti s posledicami svojih dejanj. Za nedolžno stran je odpuščanje čustveno osvobajajoče, saj si lahko izbere novega partnerja, ki je zvest, zanesljiv in vreden zaupanja.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close