Ko zaradi navala na krofe razmišljaš, da bi poklical policijo

16. februar 2024

Ko zaradi navala na krofe razmišljaš, da bi poklical policijo

16. februar 2024
Foto: Pexels

Ko zaradi navala na krofe razmišljaš, da bi poklical policijo

16. februar 2024
Foto: Unsplash

Ptuj ima kurentovanje, Cerknica coprnico, Ljubljana Zmajev karneval, Črnuče pa Rašico. Kdaj se bosta ta gneča in prometni kaos uredila?

Sredino februarja obeležuje eden izmed najbolj priljubljenih praznikov, ki ga zaznamujejo maske in zabava. Otroci se prikupno našemljeni sprehajajo od vrat do vrat in sprašujejo “A ‘mate kej za pusta hrusta?” Ti se njihovi prisrčnosti nasmehneš in jim v roko stisneš kak bonbon ali evro.

Za številne druge pust predstavlja “fašenk” oz. kurentovanje in rajanje po ulicah, s kakšnim pivcem ali dveh v rokah, in oblekami polnimi pisanih konfetov.

Najbolj priljubljen in vsepovsod prisoten simbol pusta pa so seveda krofi. Pravzaprav nima veze, če se našemite sami, našemite svoje otroke, greste na karneval ali pa se le odpravite v službo kot običajen smrtnik na običajen dan, zagotovo se boste v obdobju od pustne sobote to pustnega torka, srečali z vsaj enim krofom.

Še večje pa so možnosti, da se srečate s krofom, ki je bil narejen v slaščičarni Rašica v Črnučah. Vsaj tak je občutek.

Foto: Pexels

Kot da delijo krofe iz zlata

Saj če si prebivalec Črnuč, tvojega pusta ne zaznamuje nič od zgoraj naštetega, ampak le en velik preklet prometni kaos. Namreč, na vsako nesojeno pustno soboto, nedeljo in torek je Dunajska cesta 380 deležna take gneče, kot da delijo krofe, zavite v folijo iz zlata, brezplačno. In kot da se istočasno odvija še koncert Joker Out.

Morda se zdi, da pretiravam, a vsako leto sem priča avtom, ki iz vseh strani brezbrižno parkirajo in ovirajo promet, kot da je povsem logično, da se bomo mi njim umikali. Avtobusna postaja Rogovilec je vsak pust do zadnjega milimetra zaparkirana z avtomobili, ki imajo prižgane vse štiri smerokaze – na to, da avtobus sploh ne more več ustaviti na postaji, se požvižgajo vsi.

Prav tako številni avtomobile puščajo kar na pločniku, kjer se je pred nekaj meseci sicer pojavil znak, da je parkiranje prepovedano, a za to ni mar nikomur.

Foto: Unsplash

30 metrov sprehoda ne diši nikomur

In kadar so (prav žalostno majhno) parkirišče slaščičarne, avtobusna postaja in pločnik že polni, pa se vozniki odločajo avte preprosto puščati na robu ceste. In ker ni dovolj, da moraš, če se nekam odpraviš v teh dneh z avtom, vijugati med temi vozili, se tudi gostje slaščičarne obnašajo, kot da je Dunajska cesta pravzaprav neki običajen park.

Čez cesto se sprehajajo in ustavljajo avte, kot da je to peš cona in ne ena izmed bolj glavnih in pomembnih cest v slovenski prestolnici. In bog ne daj, da kateremu izmed ilegalnih sprehajalcev potrobiš, mahanje z rokami in vpitje ti bo dalo jasno vedeti, da si ti tisti, ki nima prav.

Vse skupaj me izjemno frustrira, saj se v tej smeri ne stori nič. Postavljen je bil znak, ki se ignorira, to pa je tudi vse. Sama sem že večkrat razmišljala, da bi poklicala policijo – pa imam občutek, da ne bi storili nič.

In tudi slaščičarno Rašica krivim, da v tej smeri ne stori prav nič. V bližini slaščičarne so kar tri parkirišča – eno pri pošti, drugo pri Mercatorju, še eno pa 20 metrov naprej pri panojih. A teh 30 metrov sprehoda očitno pač nihče ni pripravljen narediti.

Foto: Unsplash

In zakaj jih tudi slaščičarna ne opozarja, na omenjena parkirišča? Zakaj v dneh, ko se bliža pust, svojih obiskovalcev ne obvesti, naj se vedejo primerno in varno parkirajo nekje drugje? Zakaj na njihovem Instagramu ni niti ene objave o varnosti njihovih obiskovalcev?

Zakaj ne zgradijo dodatnih parkirnih mest?

V resnici me zanima tudi mnenje voznikov LPP, ki se vsako leto v Črnučah srečujejo s tem, da ne morejo varno ustavljati na postaji. Se kdo opraviči njim? Je slaščičarna Rašica že prevzela kakšno odgovornost?

Vse skupaj je en sam velik absurd

Pojedla sem že veliko dobrot in delikates v svojem življenju, pa me še nobena ni tako premaknila, da bi svoj avto pustila sredi ceste in se po njej sprehajala, kot da sem nesmrtna.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close