Bi morale imeti ženske v času menstruacije prost dan?

02. februar 2024

Bi morale imeti ženske v času menstruacije prost dan?

02. februar 2024
Foto: Pexels

Bi morale imeti ženske v času menstruacije prost dan?

02. februar 2024
Foto: Pexels

Zakaj menstruacijo jemljemo kot nekaj, kar nas dela šibke, ko pa je v resnici predpogoj za reprodukcijo človeške vrste – ni to najpomembnejše poslanstvo, kar jih je?

Ženske in menstruacija. Imamo jo, odkar obstaja naša vrsta, pa se je še vedno sramujemo. “Teta s Krvavca, ženske težave, tisti dnevi v mesecu” … zakaj ne moremo enostavno povedati, da “imamo menstruacijo”? Zakaj je to v 21. stoletju še vedno tabu?

Čeprav je menstruacija čas, ko se naše telo čisti in obnavlja ter potrebuje počitek, da se obnovi, mi vse telesne znake preslišimo in normalno delamo dalje. Počitek je naravna potreba telesa, ki jo je treba spoštovati, ko jo začutimo. Žal pa veliko žensk nanj še vedno gleda kot na slabost ali šibkost in s tem svoje telo vodijo v vse večje neravnovesje, ki sčasoma prinaša še več težav.

Foto: Pexels

Menstruacija = šibkost?

Po podatkih Women’s Health Concerna kar 80 odstotkov žensk občuti bolečine v času menstruacije, 5 do 10 odstotkov žensk pa doživlja tako močne bolečine, da takrat niso zmožne normalno funkcionirati.

Koliko od teh jim prisluhne in si vzame počitek? Verjetno zelo malo. Menstruacija še vedno predstavlja nek znak šibkosti, ker se pač tiste dneve malce slabše počutimo in imamo manj energije. Zakaj tega ne upoštevamo? Zakaj se kljub temu ženemo kot kobile?

Verjetno zato, ker nam je takšno prepričanje vsilila družba. Ali poznate tisto reklamo za vložke Always Ultra, kjer ženska med drsanjem z nasmeškom razlaga, da je “drsanje njena strast, pa naj ima menstruacijo ali ne”?

Lepo vas prosim. Prepričana sem, da med napadom menstrualnih krčev ne more delati trojnih akslov. In skoraj zagotovo ta njihov super duper vpojni vložek ob močni krvavitvi in vseh tistih skokih in piruetah ne zdrži na mestu.

Foto: Pexels

Kaj bi naredili moški?

Predstavljajte si, da bi bili moški tisti, ki imajo menstruacijo in rojevajo. Ja, vem, da si je to zelo težko predstavljati, ker so že ob najmanjšem prehladu prepričani, da umirajo, ampak poskusimo … Prepričana sem, da bi si vsak mesec izborili plačan menstrualni dopust, če ne celo teden.

Z menstruacijo bi se hvalili pred svojimi kolegi in je ne bi smatrali kot nekaj, zaradi česar so šibkejši, ampak ravno nasprotno – močnejši, pomembnejši, saj so oni tisti, ki skrbijo za reprodukcijo človeške vrste.

Drage moje, to smo me. Me smo tiste, ki skrbimo, da naša vrsta ne izumre. In naše telo je prilagojeno temu, da se v njem lahko razvije novo človeško bitje. A se sploh zavedate, koliko procesov mora steči, da se to zgodi? Žensko telo se vsak mesec pripravlja na to najpomembnejšo vlogo, ki nam je dana.

Foto: Pexels

Menstrualni dopust – pomoč ali ovira?

Zato je vprašanje o dela prostem dnevu med menstruacijo čisto na mestu. Menstrualni dopust je trenutno na voljo v Indoneziji, Zambiji, Tajvanu, Vietnamu, Južni Koreji in na Japonskem, od evropskih držav pa ga je lani uvedla Španija.

Sliši se spodbudno, ampak a veste, da ga recimo na Japonskem, kjer so zakon uvedli že daljnega leta 1947, nekatere ženske sploh ne upajo izkoristiti, ker bi potem morale o svoji menstruaciji razlagati svojim šefom, to pa je pri njih še zmeraj tabu?

Raziskava iz leta 2017 je pokazala, da ta zakon izkorišča le 0,9 odstotkov žensk, v Južni Koreji pa 19,7 odstotkov!

Nekatere sploh ne vedo, da imajo to možnost, druge pa ga nočejo izkoristiti, ker podjetja dopusta ne rabijo plačati. Poleg tega se bojijo, da bodo prosti dnevi zaradi menstrualnih bolečin povzročili še večjo diskriminacijo delodajalcev nad ženskami … da je to znak, da smo ženske manj sposobne od moških. Poraja se torej vprašanje, ali bi ženskam menstrualni dopust pomagal ali jih celo oviral?

Španija je lani postala prva evropska država, kjer so uvedli možnost plačanega menstrualnega dopusta za ženske, ki doživljajo boleče menstruacije. Španke si lahko pridobijo odobritev takšnega dopusta s pregledom pri zdravniku, ki jim glede na njihovo stanje predpiše število dni (od tri do pet), ki ga lahko v času menstruacije v določenem mesecu izkoristijo za počitek.

Foto: Pexels

“Vzameš tableto, kot vsak normalen človek, pa je.”

Menstrualni dopust ali ne, dovolj je že to, da začnemo bolj poslušati svoje telo in njegove potrebe.

Zakaj bi morala med menstruacijo teči triatlon, dvigovati uteži in delati stojo na glavi? Zakaj, če mi telo pravi, da se naj umirim, spočijem in ustavim? Zakaj, če imam tako močne krče, da se mi zaradi njih vrti v glavi?

V današnjem hitrem tempu smo na to popolnoma pozabili, ampak smo narejeni tako, da vse znake šibkosti v hipu zatremo. Kašljaš? Vzemi Coldrex. Imaš vročino? Trije Lekadoli, pa bo. Imaš menstrualne krče? Dva Nalgesina bosta pomagala. Zatiramo vse signale, ki nam jih telo daje, da se moramo spočiti in umiriti.

Ampak ne. Mi gremo naprej, “ne može nam niko ništa”.

In veste, kaj se potem zgodi? Ko nekaj časa zatiramo vse signale, čez čas izbruhnejo v še večji in še hujši magnitudi. In potem se čudimo, kako je to možno, saj smo celo življenje zdravo jedli in se veliko gibali. Ja, dragi moji, ni vse v tem.

Foto: Pexels

Negujmo žensko energijo

Po drugi strani pa nas ženske naprej žene tudi to, da želimo biti enake kot moški. Ne več samo enakopravne, ampak ENAKE – močne, vedno polne energije, nič nas ne more ustaviti … zakaj!? Me nismo polne testosterona, narava nas je z razlogom naredila drugačne in vsakemu spolu dala svojo funkcijo. Naša je ta, da ohranjamo žensko energijo in ta ni močna, divja, ostra, ampak nežna, sočutna in topla.

Edina stvar, ki jo res lahko prevzamemo od moških je njihova odločnost, s katero brez slabe vesti stojijo za tem, kar so in si vzamejo pravico, da izpolnijo svoje potrebe.

Zato se poslušajte in poslušajte svoje telo. Če dva dni na mesec ne date sto odstotkov od sebe, še ne bo konec sveta.

Tudi iz službe ne rabite izostati, samo malce si pomagajte. Če imate možnost dela od doma, se zleknite na kavč, prenosnik na kolena, termofor na trebuh in sproščujoča glasba v ozadju. Če nimate te opcije, si termofor odnesite v službo, oblecite udobnejša oblačila in si namesto kave privoščite kamilični čaj.

Zvečer (brez kančka slabe vesti) prosite partnerja, naj vam pripravi vaš najljubši obrok in poskrbi za otroke, ve pa vzemite v roko vašo najljubšo knjigo ali se sprostite ob seriji ter pojdite prej v posteljo. In ob bolečih dneh, prosim lepo, pozabite na aktivno vadbo. Z njo si boste naredile več škode kot koristi.

Bodimo iskrene, moški nikoli ne bi bili kos vsem vlogam in nalogam, ki jih izpolnjujemo ženske. Carice smo. Zavedajmo se tega!

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close