Koliko spolov poznamo?

16. avgust 2023

Koliko spolov poznamo?

16. avgust 2023
Foto: Unsplash

Koliko spolov poznamo?

16. avgust 2023
Foto: Pexels

Spol in spolna usmerjenost se v zadnjih letih veliko bolj razvijata. To pa tudi pomeni, da nastajajo novi izrazi in oznake, ki jih morda še ne poznate. Kaj vse morate vedeti?

Spolni izrazi postajajo v letu 2023 vse širše priznani in spoštovani – od zaimkov do identitet.

Vendar se je treba veliko naučiti, saj je v nedavni anketi okoli 35 odstotkov anketirancev menilo, da je “transspolna ženska” ženska od rojstva. Poleg tega je raziskava skupine za politično analizo Murray Blackburn Mackenzie (MBM) razkrila, da je 40 odstotkov naroda napačno opredelilo izraz “transspolna ženska” ali “trans ženska”.

S tem v mislih zagotovo niste sami, ko se sprašujete, kaj določeni izrazi pomenijo in kdaj so primerni. Polovica bitke pri tem, da naredimo naš svet varnejši in prijaznejši za trans, nebinarne in spolno nekonformne ljudi, je v jeziku, ki ga uporabljamo.

Foto: Unsplash

“Ljudje pogosto zamenjujejo pojma biološki spol in družbeni spol, čeprav nista ista stvar,” pravi. ” Biološki spol se nanaša na našo telesno konfiguracijo, ki jo določa izražanje naših genov, hormonske ravni in anatomija. Ko se dojenček rodi, se pregledajo njegove genitalije in otroka razglasi za moškega ali žensko. Treba je omeniti, da obstajajo posamezniki, ki so interspolni in katerih telesna konfiguracija se ne ujema strogo s temi binarnimi kategorijami,” je za Glamour povedala klinična psihologinja Laura Scarrone Bonhomme.

Te oznake ‘moški’ in ‘ženski’ se nas držijo vse življenje, saj nas starši, učitelji in družba nasploh pogojujejo, da upoštevamo moške in ženske predloge.”

“Čeprav se na splošno domneva, da so ljudje rojeni z istim spolom in spolno identiteto, to ni vedno tako. Po vsem svetu se do 4,5 odstotka prebivalstva identificira kot transspolno ali nebinarno. To pomeni, da njihov notranji občutek samega sebe ni v skladu z njihovim telesom in/ali spolno vlogo. Torej, spolna identiteta govori o tem, kako se vidimo kot ženske, moški ali nebinarni ljudje,” še razlaga.

Foto: Unsplash

Laura, ki je navdušena nad izobraževanjem o raznolikosti spolov, opozarja, da si morate zapomniti nekaj ključnih stvari, ko razpravljate o spolni identiteti:

Ljudje lahko spreminjajo spolno identiteto: “Ni nenavadno, da se posamezniki, ki raziskujejo svojo spolno identiteto, podvržejo procesu samoodkrivanja. Na primer, nekdo se lahko sprva identificira kot nebinaren in kasneje, ko postane bolj zadovoljen s svojo ženstvenostjo, preide na identifikacijo kot trans ženska. Ta razvoj se lahko zgodi v kateri koli smeri.”

Celo cisspolni posamezniki lahko doživijo spremembe v svojem spolnem izražanju: “Nekdo se lahko na primer v otroštvu predstavlja bolj moško, v adolescenci sprejme bolj ženstven videz in nato kot odrasel sprejme bolj nevtralen slog.”

Foto: Pexels

Obstaja veliko ‘oznak’ za spolno identiteto, ker je spol družbeni konstrukt. “Različnost izrazov odraža različne načine, kako se ljudje povezujejo s konceptom spola. To odpira nešteto možnosti, kako se izražamo, kako se povezujemo s svojim telesom in želimo, da nas dojemajo.”

Razumevanje in spoštovanje različnih spolnih identitet je ključnega pomena. “Trans in nebinarni ljudje so sestavni del naše družbe. In na neki točki boste verjetno srečali partnerja, otroka, prijateljico, mamo trans osebe; ali trans osebo samo. Poleg tega imamo vsi spolno identiteto in spraševanje o vlogah, ki smo jih prevzeli, nam lahko pomaga bolje razumeti sebe.”

Najpogostejše spolne identitete

Čeprav je najnovejša raziskava sexualdiversity.org pokazala, da obstaja kar 107 različnih vrst spolov, vam bomo mi predstavili 8 najpogostejših:

Cisspolnost

Cisspolna oseba je nekdo, ki se identificira s spolom, ki mu je bil dodeljen ob rojstvu. Na primer, če vam je bil ob rojstvu dodeljen ženski spol in se identificirate kot ženska ter ne čutite neskladja s svojo telesno konfiguracijo, ste cisspolni.

Transspolnost

Transspolna oseba je nekdo, ki se ne identificira s spolom, ki mu je bil dodeljen ob rojstvu. Na primer, če vam je bil ob rojstvu dodeljen ženski spol, vendar se identificirate kot moški, ste transspolni. Omeniti velja, da se nekateri nebinarni ljudje identificirajo kot trans.

Foto: Pexels

Nebinarni spol

Nebinarni je izraz za nekoga, ki se ne identificira kot moški ali ženska – morda menijo, da imajo značilnosti obeh spolov, ali pa v celoti zavračajo ideje o ženskosti ali moškosti. Na splošno ima večina nebinarnih posameznikov raje zaimke oni/jih, čeprav je vedno vredno preveriti, če niste prepričani.

Genderqueer

Nekdo, ki je genderqueer, verjetno čuti, da je njegova identiteta v spektru. Identificirajo se lahko kot oba spola, ali noben ali pa kot kombinacija spolov.

Interspolnost

Interspolnost se nanaša na nekoga, ki je rojen s kombinacijo moških in ženskih spolnih organov, hormonov in kromosomov.

Foto: Pexels

Gender fluid

Gender fluid se nanaša na tiste, ki so raje spremenljivi s svojim spolom in se lahko nekatere dni počutijo bolj kot en spol, druge pa kot drug spol.

Agender

Nekdo, ki je agender, se ne identificira z nobenim spolom in ne čuti privlačnosti ne do moškega ne do ženskega spola.

Gender nonconforming (v prevodu: ni skladen s spolom)

Če se identificirate kot spolno neskladni, to pomeni, da niste v skladu s svojimi kulturnimi spolnimi normami. Na primer, če ste bili ob rojstvu določeni kot moški, vendar imate več ženskih lastnosti in hobijev. Tehnično gledano ste lahko katerega koli spola in ste spolno neskladni – to je bolj širok izraz, ki ga lahko uporablja vsak.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close