“Ne morem ji rinit tablet v usta”

25. maj 2021

“Ne morem ji rinit tablet v usta”

25. maj 2021

»Kot mater bi te moralo skrbeti, da 15 let stara punca že ima fanta in redno seksa!«

Zaskrbljena mama je pred kratkim na Starševskem čveku potožila, da svoje spolno aktivne 15-letnice ne more prepričati, da bi jemala kontracepcijo. »Moja 15 let hči je imela spolne odnose s fantom, s katerim sta skupaj dobro leto. Čez dva meseca bo stara 16 in ne želi slišat za kontracepcijo. Uporabljata sicer kondome, ampak ne vem če je to dovolj. Nikakor je ne prepričam, da bi šla na pregled in se odločila za še eno bolj zanesljivo metodo. Kaj lahko naredim, ne morem ji preprečiti, da bi se videvala s fantom, niti ji tablet rinit v usta,« je napisala.

Še otrok

Pri 15-ih letih je dekle še otrok, tako se svojih dejanj in odločitev še ne zaveda dobro, mnogi trdijo, da je mama tista, ki se mora odločiti zanjo. »Mislim, da se tvoja hčerka ne zaveda najbolj, kaj pomeni spolnost. Pri 15-ih tudi težko. Tudi sama ima 15-letnico doma in mi je zelo jasno, kako in kaj razmišljajo te punce. Skratka, punca mora razumet in dojet, da spolnost ni samo za “zabavo”, ampak da spolnost lahko prinese tudi posledice. Ker niti kondom, niti kako drugo sredstvo pač niso dovolj,« je dodala ena izmed mam. Avtorici svetuje, da se s svojo hčerko pogovori in ji razloži kaj pomeni imeti otroka pri 16-ih, kar zna otroka kar hitro strezniti.

Pa vendar je pri 15-ih letih vseeno dovolj pametna, da uporablja kondome. »Punca naj se nauči poslušati svoje telo in seveda pravilno in vedno uporabljati kondom, pa je nevarnost minimalna,« je napisal eden izmed uporabnikov.

Premlada za spolne odnose

Mnogi pa menijo, da je pri 15-ih premlada za spolne odnose na sploh, »Kot mater bi te moralo skrbeti, da 15 let stara punca že ima fanta in redno seksa! Pri petnajstih letih naj bi se dekleta še igrale s “punčkami”. Verjetno je v 1. letniku srednje šole in pred njo je še dolga pot. In ti ji bi kot mati takoj ponudila kontracepcijske tablete? Sploh veš, kako vplivajo na zdravje? Najstniki naj uživajo brezskrbno mladost in naj se družijo s svojimi vrstniki, za seks bodo imeli še celo življenje čas. Ko bo stara 30 let, pa bo že vsega sita in naveličana. Ne vem, katera je bolj nora, hči ali mati,« je odgovoril eden izmed uporabnikov.

A če se je punca tako odločila, jo bo mama težko prepričala. Mnogi se strinjajo, da kondomi so vrsta kontracepcije ter da razloga za paniko ni. Pri 15-ih se punca še razvija, kontracepcijske tabletke pa so polne hormonov.

»Saj uporablja kontracepcijo. O čem ti govoriš? Zakaj bi hormone si brkljala če uporablja kondom? Bi raje videla da je na tabletkah in brez kondoma da še kaj faše,« je napisala ena izmed uporabnic.

Kondomi ščitijo tudi pred prenosljivimi boleznimi, kar je za mlade bolj priporočljivo.

Kaj je bolje?

Kontracepcijske tabletke delujejo tako, da zavrejo ovulacijo in tako preprečijo oploditev. Delujejo na hormonski ravni, zato se je pri uporabi teh potrebno prej posvetovati z ginekologom. Mnogokrat pa se zgodi, da morajo uporabnice prej preizkusiti več alternativ, preden najdejo tisto, ki jim ustreza.

Kondomi so eksterna kontracepcija, ki poleg nosečnosti preprečujejo tudi spolno prenosljive bolezni. Običajno so iz lateksa ali gume, vendar pa se lahko zgodi, da med uporabo počijo ali zdrsnejo dol. Obstajajo tudi ženski kondomi, vendar so manj znani in težje dostopni.

Vendar so pri hormonski kontracepciji lahko pojavijo tudi stranski učinki. Med pogostimi stranskimi učinki so glavoboli, slabost, pridobitev telesne teže, nihanje razpoloženja in občasne krvavitve. Pri ženskah, ki so že imele migrene se lahko začnejo pojavljati pogosteje, ob pričetku uporabe pa so pogosta tudi vnetja. Med redkejšimi stranskimi učinki so povišan krvni tlak, krvni strdki, za ženske, ki kadijo pa se tabletke odsvetujejo.

Mnoge ženske se zato raje odločijo za obliž, obroček ali kondome, saj ne želijo tvegati stranskih učinkov.

Tabletke pri 15-ih

Prav tako, pa je za dekle, ki še odrašča, treba dobro razmisliti o kontracepcijskih tabletkah. Dekle  mora biti tudi dovolj zrelo, saj je treba tabletke jemati redno in se držati urnika. Primeren je obisk pri ginekologu, ki bo svetoval in predpisal primerne tabletke. Pomembno je, da ne vplivajo negativno na razvoj kosti in ne povzročajo prevelikih stranskih učinkov.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close