Kraljeva nutricionistka svetuje, kako se počutiti mlajši

09. julij 2023

Kraljeva nutricionistka svetuje, kako se počutiti mlajši

09. julij 2023
Foto: Pexels

Gabriela Peacock je skrivno orožje mnogih zvezdnikov in članov kraljeve družine, ki pomaga ljudem priti do “mlajše verzije sebe” v le dveh tednih.

Ko se je princ Harry želel pripraviti na poroko z Meghan Markle leta 2018, je za pomoč zaprosil nutricionistko Gabrielo Peacock. Gabriela, avtorica knjižnih uspešnic Sunday Timesa, je pomagala tudi princesama Eugenie in Beatrice ter pevcu Jamesu Bluntu.

Razlog za Gabrielino priljubljenost? Izdelala je metodo, s katero se boste v samo dveh tednih počutili mlajši. Spodaj je odlomek iz Gabrieline nove knjige 2 weeks to younger you, v kateri opisuje, kako lahko vroča in hladna terapija ter spanje korenito vplivata na proces staranja.

Sprostite proteine toplotnega šoka: čudežne koristi vroče in hladne terapije

Čas je, da aktivirate beljakovine toplotnega šoka, beljakovine hladnega šoka, zaščitne rjave maščobe in gene dolgega življenja! Če vas postaja strah, ne skrbite, govora je o kratkih, nadzorovanih izpostavljenostih, ne o ekstremni različici.

Dve minuti stati pod mrzlim tušem in preklinjati se morda sprva sliši neprivlačno, vendar vam to ne bo pokvarilo dneva. Enako velja za savnanje. Ti tretmaji so namenjeni temu, da vaše telo spravijo v začasno stanje stresa. To traja tako dolgo, kot želite, da traja – vendar vedite, da se vaše telo in um lahko prilagodita in se tudi bosta prilagodila.

Foto: Unsplash

Terapija s toplotnim ali hladnim šokom je lahko izjemna izkušnja in ob izvajanju katere koli od teh terapij se pojavi pravi občutek dosežka. Povečana energija, sijoča koža, prekrvavitev, poživljen um, vse skupaj pa je ovito v lok izboljšane življenjske energije. To je vredno petminutnega skoka v mrzlo morje, kajne?

Ne bojte se mraza. Vse od vadbe na prostem pozimi do spanja z manj odejami pomaga krepiti odpornost. Začnite z majhnimi koraki, tako da spremenite temperaturo prhe.

Poskusite z 1 do 2 minuti hladne vode, nato pa za enako dolgo preklopite na toplo vodo. To počnite nekajkrat, da povečate pretok krvi in spodbudite limfni sistem.

Nadaljujte z 10 do 15 minut v savni ali parni kopeli, nato pa skočite v hladen bazen ali se 1-2 minuti hladno prhajte. Pomembno je, da to ponovite trikrat ali štirikrat zapored, da se telo ne prilagodi prehitro.

Foto: Pexels

Čas za spanje: spanje in nova energija

Moč dobrega nočnega spanca ne prinaša le dobre volje zjutraj, ampak je pravzaprav bistvenega pomena za naše splošno zdravje.

Čez noč se v telesu opravi ogromno nalog, ki so odvisne od kakovosti spanja. Spanje vpliva na vsa področja fiziološkega delovanja telesa od obnove celic v možganih, mišicah in organih do vzdrževanja zdrave telesne teže, uravnavanja hormonov in uravnavanja presnove. Nenehno slabo spanje lahko močno vpliva ne le na splošno zdravje, temveč tudi na staranje telesa. Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko slabo spanje dejansko skrajša pričakovano življenjsko dobo.

Foto: Pexels

Eden najpomembnejših načinov za ohranjanje ravni energije v možganih in telesu z leti je ohranjanje zdravih in iskrivih mitohondrijev – baterije vsake celice. Neredko se zgodi, da mitohondriji začnejo pešati, to upadanje pa je običajno povezano s staranjem celic, vnetji in presnovnimi težavami. To neizogibno močno vpliva na raven energije čez dan, kar vpliva na produktivnost, navdušenje nad nalogami, osredotočenost, delo, srečo, duševno zdravje …

Hormon melatonin, ki uravnava cirkadiani ritem, poleg tega, da ohranja mitohondrije prižgane in polne energije, prispeva tudi k uravnavanju avtofagije, saj ta proces ščiti s svojimi antioksidativnimi sposobnostmi. Da bi povečali raven energije, je treba poskrbeti za uravnotežen melatonin in zdrave rituale spanja, zato je, da se boste počutili mlajše, ključno kakovostno spanje.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close