Morda ste tudi vi sapioseksualci, pa sploh ne veste!

28. april 2023

Morda ste tudi vi sapioseksualci, pa sploh ne veste!

28. april 2023
Foto: Instagram @wiwoos

Ste že slišali za spolno usmerjenost, ki sploh nima veze s spolom? 

LGBTQ+ pokriva pravi spekter identitet s področja spola in spolne usmerjenosti. Vsak termin, ki je zajet pod ta spekter, ljudem omogoča, da se lahko izražajo glede svoje identitete. Obstaja pa tudi spolna usmerjenost, sapioseksualnost, ki ni uvrščena med te ‘queer‘ termine. 

Sapioseksualci so ljudje, ki jih primarno privlači inteligenca. Ta je najpomembnejša lastnost, ki jo iščejo pri partnerju, in brez nje ne čutijo nobene privlačnosti. Spol in videz pri tem sploh nista pomembna, prav tako pa je sapioseksualna oseba lahko hkrati tudi gej, lezbijka, heteroseksualna, biseksualna ali panseksualna, lahko se identificira tudi kot nebinarna oseba.

Foto: Instagram @wiwoos

Vsak je torej lahko sapioseksualen – lahko ste ženska, ki vas privlačijo moški, toda obenem vas privlačijo samo inteligentni moški, medtem ko vas neinteligentni naravnost odbijajo. 

Kot že rečeno, sapioseksualnost ni uradno priznana s strani LGBTQ+ skupnosti, saj ta meni, da sapioseksualci niso marginalizirana skupina, tako kot ostali pripadniki LGBTQ+. Sapioseksualci se namreč zgodovinsko niso soočali s kriminalizacijo, patologizacijo in nasilnimi fizičnimi in čustvenimi napadi zaradi njihove seksualnosti, meni Meg-John Barker, ki ima številna mednarodna priznanja s področja spola, spolnosti in odnosne diverzitete.

Foto: Pexels

Kaj sploh je inteligenca?

Ideja, da sapioseksualce privlači inteligenca, postavlja vprašanje, kaj inteligenca sploh je ter kako jo definirati. Številni bi ob vprašanju, kdo so inteligentni ljudje, najprej pomislili na tiste z visoko izobrazbo, morda znanstvenike, pravnike, profesorje, matematike. Toda inteligenca ima več oblik in izobrazba ter poklic nista ključna kriterija, pozabiti pa ne smemo tudi na ljudi z določenimi hibami ali motnjami, ki so prav tako lahko inteligentni, morda zgolj ne na način, ki ga družba prepoznava.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close