Moški in družbena omrežja: kako prepoznate ‘ribiča’?

13. januar 2024

Moški in družbena omrežja: kako prepoznate ‘ribiča’?

13. januar 2024
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Moški in družbena omrežja: kako prepoznate ‘ribiča’?

13. januar 2024
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Nove tehnologije so za svet zmenkarij tako blagoslov kot tudi prekletstvo, opozarja strokovnjak za odnose med spoloma.

Zdelo se je tako obetavno. Spoznala sta se preko spleta in prosil vas je za številko. Čeprav ste bili najprej zaradi slabih izkušenj oprezni, ste jo dali, ta moški se je zdel res pristen. Njegova sporočila so bila zabavna in imel je povedati veliko zanimivega, zalotili ste se, da o njem vse več razmišljate. Toda čez nekaj tednov ste postali razdraženi – več kot očitno je, da ga zanimate, zakaj vas potem ni povabil ven?

Morda zato, ker samo ‘ribari’, ponuja razlago James Bauer, eden vodilnih strokovnjakov za odnose med moškimi in ženskami. “Tekstiranje oziroma pošiljanje sporočil preko družbenih omrežij je dobesedno pisano na kožo moškim,” trdi. Sodobna komunikacija v slogu 2.1 jim omogoča, da so v stikih z veliko ženskami naenkrat, ne da bi v odnose vložili kaj prida truda in časa.

Foto: Pexels

Katera bo prva ‘zagrizla’?

Bauer pravi, da številnim moškim dopisovanje preko klepetalnic in družbenih omrežjih služi kot ‘vaba’. Zakaj bi se srečeval s komerkoli, če pa lahko pošlje nekaj bistrih in zanimivih enovrstičnic preko sporočila tako rekoč vsaki ženski, s katero je povezan na družbenem omrežju..

Lahko počaka, da vidi, katera bo ‘zagrizla’, preden se potrudi poslati naslednje sporočilo. Besedilna sporočila so učinkovit način, da se z nekom poveže brez tveganja in strahu, da bo zavrnjen.

James Bauer opozarja, da morajo biti ženske zato previdne z moškimi, ki si očitno raje dopisujejo, kot da bi se z žensko iz mesa in krvi tudi srečali.

Kajti nove tehnologije so za svet zmenkarij tako blagoslov kot tudi prekletstvo. Niste več omejeni na to, da boste spoznali ‘usodno’ osebo med čakanjem v vrsti pri blagajni in ni vam treba riniti v nočne lokale, da poiščete partnerja. Teoretično gledano lahko vsak dan spoznavate stotine ljudi z vsega sveta. Ampak to ima lahko svojo ceno.

Foto: Instagram @josefinlavold

Gre za odvisnost od dopisovanja

Sodobne poti komuniciranja preko kratkih sporočil ali podobnih kanalov so namreč zasvojilne in to precej bolj kot je srečevanje z nekom v živo. Tako vsaj zatrjuje stroka. Klepetanje z nekom po chatu sproži izločanje dopamina, kemične snovi v možganih, ki deluje na enak način, kot mamila ali alkohol.

Dopamin ima to lastnost, da sproži vedenje, ki se samoobnavlja – torej nekdo, ki je vsak dan v klepetu z nekom, postane od tega dobesedno odvisen in si želi novega stika oziroma klepeta.

Pri srečevanju z živo osebo se izločajo druge kemične substance v možganih, pri pozitivnih občutkih in privlačnosti med dvema poleg dopamina nastopata še oksitocin (hormon, ki ustvarja povezavo med dvema osebama oziroma t.i. hormon ljubezni in skrbi za drugega, ta se v večji meri izloča pri ženskah) ter serotonin, znan tudi kot hormon dobrega počutja. Ko se držita za roke ali se objameta in poljubita v slovo, je na delu predvsem oksitocin, ki ustvarja občutke povezanosti ter zadovoljstva. Zdaj med vama obstaja vez.

Foto: Instagram @parisianamour

Se res zanima za vas?

Kaj pa, če imate opravka z nekom, ki vam ves čas pošilja samo sporočila, z vami pa se ne želi videti? Bauer pravi naslednje: “Z vami se ne počuti nič bolj blizu ali povezanega z vsakim sporočilom, ki ga pošlje, pač pa je odvisnež od dopamina, ki išče svoj naslednji ‘višek’, s katerim bi se ‘zadel’.” Bauer trdi, da je priljubljenost aplikacij, kot je denimo Tinder, preprosto razložiti prav z dopaminsko teorijo oziroma odvisnostjo od dopaminskega ‘šusa’. Za takega ‘odvisneža’ je bolj nagrajujoče, če ves čas išče, kajti izločanje dopamina je povezano z nepredvidljivostjo rezultatov, z nepričakovanim in s tveganjem.

“S svojim življenjem lahko delate kaj veliko bolj koristnega,” ženskam na srce polaga Bauer. “Naučite se spoznati, če se kdo zares zanima za vas. To lahko prepoznate po tem, kako hitro vas bo povabil ven. Z vami se bo želel namreč srečati v živo takoj, ko bo prepričan, da boste rekli ‘da’. Ne bo izpustil iz rok prilike oziroma pustil drugemu tipu, da vas ujame pred njim.”

Foto: Pexels

Na prvi zmenek po slabem mesecu

Še nekaj statistike, vsaj za ZDA očitno: moški in ženske se za prvo srečanje v povprečju dogovorijo med 17 in 23 dnevi, odkar prvič vzpostavita stik po spletu (če se še ne poznata od prej). Bauer še dodaja:

“Bodite pozorne na vsebino sporočil. Če vas vpraša, kakšen je vaš dan ali napiše nekaj v slogu ‘upam, da lepo preživljaš dan’, oziroma vam na podoben način zaželi dober dan ali lep večer, gre morda za ‘generična sporočila’, ki jih naenkrat pošilja večjemu številu žensk, ne samo vam. To dela v upanju, da bo ena že zagrizla. V tem primeru imate opravka z ‘ribičem’, ki meče vabe.”

Sporočila morajo torej izražati nekaj več, živo in osebno zanimanje za vas kot človeka, tudi če se še nista spoznala. Verjemite, da si je vzel čas in se potrudil raziskati vaš profil na družabnem omrežju, iz katerega bo že napletel kakšno iztočnico, če ga zares zanimate. In v tem primeru vas bo kmalu, celo zelo kmalu povabil na kavo, ki jo lahko hitro zapusti s kakšnim izgovorom, če bo ugotovil, da ni potenciala, ali pa se bo komaj poslovil od vas, če bo ugotovil, da ste v živo še veliko bolj zanimivi, kot je sprva kazalo.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close