Moški se otepajo poroke, toda v zakonu so srečnejši

11. oktober 2022

Moški se otepajo poroke, toda v zakonu so srečnejši

11. oktober 2022
Foto: Unsplash

Ko moški odide na svojo fantovščino, pogosto slišimo, da mu kolegi zaželijo divjo zadnjo noč svobode. Iz nekega razloga se zakon dojema kot zapor, moški pa je od poroke dalje v okovih, priklenjen na svojo tečno in hudobno ženo. 

V današnji družbi še vedno velja stereotip, da je zakon nekaj, česar si želijo ženske, saj tako dobijo številne ugodnosti, medtem ko je zakon za moške omejujoč in drag. Ženske naj bi tako moške poskušale ujeti v zakon, moški pa naj bi poskušali ostati čim dlje samski in svobodni, saj verjamejo, da jim ženske poskušajo vzeti svobodo.

Ti stereotipi ostajajo aktualni navkljub številnim raziskavam, ki te stereotipe ovržejo. 

Raziskave so namreč pokazale, da imajo moški v zakonu številne ugodnosti in zakon v vseh pogledih izboljša življenje moških. Poročeni moški so bolj zdravi, bogatejši in srečnejši od samskih moških. V resnici so ženske tiste, ki jim gre bolje, če so neporočene. 

Foto: Unsplash

Poročeni moški so prav tako srečnejši od poročenih žensk, neporočene ženske pa so srečnejše od neporočenih moških. Raziskave kažejo tudi, da imajo ločeni moški in poročene ženske statistično večjo možnost, da storijo samomor. 

Mož je glava družine, toda žena je vrat

Moške se uči, da morajo biti tisti, ki nosijo hlače, sprejemajo odločitve in predvsem finančno skrbijo za družino. Toda že v partnerski zvezi, še toliko bolj pa v zakonu, sprejemanje odločitev pomeni sprejemanje kompromisov ali pa celo predaja.

Oče oziroma mož je morda res glava družina, toda žena je vrat, ki odloča, kam glava gleda, pravijo. In moških je tega strah, čeprav tega ne bodo priznali. To je tudi eden od razlogov, da se moški ne želijo poročiti. 

Foto: Unsplash

Raziskave kažejo, da moški ne vidijo nobenih večjih prednosti zakonske zveze, četudi so na koncu srečno poročeni in uživajo v zakonskem življenju, saj se številni vrnejo k vlogi otroka – ženska jim namreč kuha, lika, pospravlja in le kdo se bi pritoževal nad tem?

Čeprav se kot samski pritožujejo nad izgubo svobode in odločanja, pa na koncu številni uživajo v tem, da jih žena resocializira – jim pove, kaj naj oblečejo za večerjo pri sosedih, jim naroči, kaj naj kupijo v trgovini in jim da stabilno zasebno in socialno življenje. 

Foto: Unsplash

Ženske si želijo poroke, toda nato tudi pogosteje zaprosijo za ločitev kot moški

Finančno je poroka ugodna za oba, tako moškega kot žensko. V primeru ločitve pa se finančno stanje moškega ne spremeni dosti, finančno stanje ženske pa se običajno poslabša. Pomembno je povedati tudi, da se je v zadnjih letih finančni položaj žensk izboljšal in ženskam finančni vidik ni več tako pomemben kot pred nekaj desetletji. Posledično ni presenetljivo, da se število ločitev povečuje, za približno dve tretjini vseh ločitev pa zaprosijo ženske. 

Navkljub vsej statistiki in raziskavam, pa si ženske vseeno želijo poroke. Dve tretjini izobraženih žensk, starih med dvajset in trideset let, sta povedali, da se želita poročiti. Čeprav si moški poroke želijo manj kot ženske, pa se na koncu pogosto znajdejo v zakonskem jarmu, medtem ko se ženske, željne zakona, pogosto sploh ne poročijo.

Style. Več novic

New Report

Close