Ste vedeli, da se lahko poročite tudi na Veliki planini in Voglu?

03. september 2022

Ste vedeli, da se lahko poročite tudi na Veliki planini in Voglu?

03. september 2022
Foto: Nika + Grega

Tudi v Sloveniji se lahko poročite kjerkoli, brez omejitve uradnih pravil in potrjevanja lokacij. Kako je to možno?

Gre za tako imenovano simbolično poroko, obred po meri para, ki ga vodi Darja Pretnar. Darja je sicer prevajalka angleškega jezika, a je tudi povezovalka simboličnih porok.

To je v Sloveniji še precej nepoznana funkcija, ki pa jo Darja opravlja z veliko mero pozitivnosti in vedrine, zato si jo za skok v zakonski jarem zaželi marsikateri par.

Zakaj se odločiti za simbolično poroko?

Vsi bodoči mladoporočenci vedo, da je uradni poročni obred skoraj nemogoče izpeljati na domačem vrtu ali denimo pod kozolcem, kjer sta skupaj preživela čudovite trenutke. Uradna poroka se namreč lahko sklene na določenih lokacijah, ki jih kot primerne potrdi posamezna upravna enota.

Foto: Katja Jemec

Poleg izbire lokacije lahko nastanejo težave tudi s termini, saj je za pravno sklenjeno zakonsko zvezo potrebna prisotnost matičarja, število teh pa je omejeno. V takih primerih par ali organizator poroke začne razmišljati o drugih možnostih.

Tako se odprejo vrata za prilagodljivost in iznajdljivost. Par se lahko odloči zakonsko zvezo uradno skleniti na matičnem uradu, kakšen dan kasneje pa jo še okrona s slovesnostjo, ki si jo lahko skreirata po lastnih željah. In tukaj nastopi Darja, ki poskrbi za govor in obred, pripravljen po želji mladoporočencev.

Foto: Katja Jemec

Par se lahko poroči tudi na Veliki planini

S simbolično poroko si Darja želi razširiti novico in ljudem povedati, da obstaja ta možnost – tudi na slovenskem trgu. S tovrstno poroko si namreč pripravijo obred po meri, tako glede lokacije, časa in vsebine. Pa tudi glede govora, ki je spisan po meri para in zato unikaten.

Pravi, da je bilo njeno novo poslanstvo, ne delo, ki se je rodilo po čistem spletu naključij. “Prvemu tolmačenju uradnega poročnega obreda je sledilo vodenje obreda obnove zaobljub za zelo prijeten par iz Velike Britanije,« pove.

Letos pa se je tolmačenju in pripravi simboličnih poročnih obredov in obnov zaobljub za tujce pridružila dodatna storitev – Darja je začela pare (simbolično) poročati tudi v slovenščini. Klici so se kar vrstili. Kdorkoli jo je poklical in povedal, da bi se na primer želel poročiti na Veliki planini, je bil njen odgovor pritrdilen. “Vsak obred je malo drugačen, kot je seveda drugačen tudi vsak par,” pravi.

Foto: Katja Jemec

S simboličnimi porokami želi Slovenijo dvigniti na višji nivo

Ker je letos povpraševanje po simboličnih porokah tako veliko, si Darja že išče podporo: “Želim si zgraditi mrežo ljudi, ki bodo to poslanstvo opravljali na različnih koncih Slovenije, ker mi je letošnje leto pokazalo, da se ne morem vsako soboto voziti z enega konca Slovenije na drugega.”

Zato poziva organizatorje porok in drugih obredov, da združijo moči in dvignejo Slovenijo kot poročno destinacijo na še višji nivo, dodaja.

Upa, da se bo njena želja uresničila, saj je ob vsaki poroki hvaležna, da je del nečesa dobrega. Meni, da se na porokah vedno pretaka toliko tople, mehke in pozitivne energije, da je pravi užitek biti del tega. “S poroke grem vedno boljše volje, kot sem prišla – le kaj si še lahko želim lepšega v življenju?”

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close