Najbolj strma železnica na svetu jemlje dih in pospešuje utrip srca 

Neverjetna železnica v Švici, ki se nahaja v bližini Lucerna, je najbolj strma na svetu. Vožnja z njo pa je nepozabna izkušnja, ki navdušuje in očara vsakega obiskovalca.

Tara Kuster / 12. september 2023

Švicarska železnica Pilatus poteka od Alpnachstada ob jezeru Alpnach do postaje Esel blizu vrha 2100 metrov visoke gore Pilatus v švicarskem kantonu Obwalden. Velja za najbolj strmo železnico na svetu – pohvali  se lahko s kar 48-odstotnim naklonom.

Ko je inženir Eduard Locher v 19. stoletju predlagal gradnjo železnice na gori Pilatus, so mislili, da se mu je zmešalo, a leta 1889 se je njegova ideja uresničila.

Mojstrovina je bila razstavljena na svetovni razstavi v Parizu.

Železnica je dolga 4618 metrov, vožnja do vrha gore traja 30 minut in stane 78 švicarskih frankov, a je vredna svoje cene.

Z vlakom, ki navzgor potuje s hitrostjo 15 km/h in se spušča s hitrostjo med 8 in 12 km/h, se lahko pelje 46 potnikov.

Železnica vodi skozi najožje skalne tunele, temne gozdove in vse preko alpskih pašnikov do vrha.

Panoramski pogled, ki obiskovalce pričaka na vrhu, ponuja pogled na številna jezera in gore v osrednji Švici.

Na vrhu se nahaja razgledna ploščad, čudovit hotel, kavarna, restavracija in trgovinice s spominki.

Z goro so povezane tudi številne legende. V srednjem veku so verjeli, da v razgibanih razpokah gore živijo zmaji z zdravilno močjo, zato je na vrhu Pilatusa tudi Zmajev svet, animacija za najmlajše obiskovalce.

Zvoki kravjih zvoncev, svež alpski zrak in osupljivi pogledi bogatijo vožnjo z najbolj strmo železnico na svetu, kombinacija narave, adrenalina in lepote pa ustvarja nepozabno pravljično izkušnjo.

Avtor
Piše

Tara Kuster

New Report

Close