Vlaki postajajo nov trend luksuznih potovanj

17. avgust 2023

Vlaki postajajo nov trend luksuznih potovanj

17. avgust 2023
Foto: Profimedia

Vas mika nekoliko drugačno potovanje, se bojite letal ali bi le želeli doživeti z zgodovino navdahnjeno luksuzno vožnjo z vlakom?

Na raziskovanje sveta se lahko tako podate z enim od luksuznih vlakov, ki pričarajo doživetje v stilu filma Umor na Orient Ekspresu, seveda brez pretečene krvi, drame in strahu. Na luksuzni potovalni vlak se lahko vkrcate praktično na vseh kontinentih sveta, mi pa vam tokrat razkrivamo tiste, na katerih bi se z veseljem peljali tudi mi.

Vožnja z luksuznimi vlaki je pravo doživetje in ima poseben čar, saj lahko med vožnjo opazujete in spoznavate okolico ter ne izgubljate dragocenega časa z buljenjem v ekran visoko nad oblaki. Ameriški popotniški pisatelj Paul Theroux je v svoji knjigi Veliki železniški bazar zapisal: “Če je vlak velik in udoben, sploh ne potrebuješ cilja. Dovolj je sedež v kotu in lahko ste eden tistih potnikov, ki ostanejo v gibanju razpeti na tirih in nikoli ne prispejo ali se jim zdi, da bi morali priti.”

Foto: Profimedia

Orient Express od Benetk do Londona

Beneški Simplon-Orient-Express, ki ga upravlja družba Belmond, je eden najbolj prepoznavnih potovanj z vlakom po Evropi. V vagonih v slogu art decoja in starega glamurja lahko potujete na klasični poti od Londona do Benetk in se vmes ustavite v Parizu in Veroni, lahko pa izberete katero izmed drugih destinacij. Hrana je nabavljena vzdolž poti, kar pomeni, da bodo na vašem krožniku verjetno jastogi iz Bretanje ali hrustljavi paradižniki iz Provanse. Po večerji se ustavite v baru s šampanjcem in se prepustite praznovanju, ki vas bo popeljalo nazaj v zlato dobo luksuznih potovanj.

Dizajn zaznamujejo razkošne tekstilne obloge, les in zlati detajli, izbirate pa lahko med tremi različnimi namestitvami. Če ste navdušeni nad dizajnom in celotno izkušnjo, boste malce manj navdušeni nad ceno. Za dvodnevno potovanje od Benetk do Londona je potrebno v najugodnejši kabini odšteti več kot 2800 evrov.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nam najbližje luksuzno potovanje z vlakom bo v letu 2024 dobilo novo edicijo in sicer vlak z enajstimi vagoni La Dolce Vita, ki bo povezoval severno in južno Italijo. Za eno ali dvodnevno luksuzno potovanje standarda petih zvezdnic bo mogoče izbrati relacijo, ki bo potekala tudi od Splita do Istanbula.

Italijanske dobrote in slovite aperitive boste lahko preizkušali v vagonu z barom, noči pa prespali v eni od dveh različnih suit opremljenih v stilu šestdesetih in sedemdesetih.

Foto: Instagram @luxurytraintickets
Foto: Instagram @luxurytraintickets
Foto: Instagram @luxurytraintickets

Indijski Maharaja Express

Vlak Maharaja Express je na novo opredelil izkušnjo luksuznega potovanja, saj gostom ponuja priložnost, da raziščejo legendarne destinacije, ki ponujajo vpogled v bogato kulturno dediščino neverjetne Indije. Izberete lahko eno od štirih relacij, najugodnejše potovanje za 4 dni in 3 noči pa bo vašo denarnico olajšalo za 4650 evrov.

Na vlaku lahko okušate indijske okuse v dveh različnih restavracijah in dveh barih, potovanje pa vključuje še številne izlete, gurmanske izkušnje v prestižnih restavracijah in oglede indijskih znamenitosti s Tadž Mahalom na čelu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Južna Afrika

Raznolikost pokrajine v Južni Afriki lahko raziščete z vlakom Rovos Rail, ki vas popelje na raznovrstno potovanje po različnih afriških predelih, razgled pa je še posebej izjemen z balkonov na prostem v razglednem vagonu vlaka.

Vsak vlak ima bivalne vagone, jedilne vagone, celo majhno trgovino s spominki in kadilski salon. Duh preteklega obdobja ohranja starodobni interier in odsotnost radijskih ali televizijskih sprejemnikov. Naravnost odlično za popoln odklop od kaotičnega in prehitrega življenjskega tempa.

Foto: Profimedia

Na voljo so tri vrste suit in kar štirinajst različnih destinacij, med katerimi izstopajo safari, obisk Viktorijinih slapov ter 15-dnevno potovanje od Atlantskega do Indijskega oceana. Razkošno 4500 km dolgo potovanje čez celotno Južno Afriko stane od 14.000 evrov naprej, najbolj luksuzni vagon, za katerega je treba odšteti skoraj 30.000 evrov, pa vključuje tudi lastno kopalnico s prho ter veliko kadjo.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close