Ustvarili zemljevid, ki poišče najbolj znano osebo v vaši soseski!

04. avgust 2022

Ustvarili zemljevid, ki poišče najbolj znano osebo v vaši soseski!

04. avgust 2022
Foto: Pexels

Ustvarili so zemljevid, ki razkriva najbolj znane osebe, rojene v vaši soseski – od pevcev in igralcev, do pisateljev in umetnikov.

Neverjeten interaktivni zemljevid razkriva najbolj znane ljudi, ki živijo ali so nekoč živeli v vaši soseski. Zemljevid je bil razvit tako, da prikazuje rojstne kraje najbolj znanih ljudi po vsem svetu.

Uporabljene so bile informacije iz Wikipedije in Wikidata za izračun priljubljenosti in opaznosti osebe, nadalje pa sta jo razvila geograf Topi Tjukanov in pariška univerza.

Foto: Pexels

Od Donalda Trumpa do Heatha Ledgerja

Zemljevid kaže, da je Donald Trump najbolj opazna oseba, ki prihaja iz New Yorka, medtem ko je Henrik VII. na vrhu seznama v Walesu, Heath Ledger pa v Avstraliji. Ekipa, ki jo je vodila Morgane Laouénan, je zapisala: “Cilj nove literature je zgraditi najbolj celovito in natančno bazo podatkov o pomembnih posameznikih. Zbiramo ogromno količino podatkov iz različnih izdaj Wikipedije in Wikidata.”

Pri analizi Wikipedije in Wikidata so upoštevali številne dejavnike – od povprečnega števila ogledov za posamezno osebo v letih 2015–2018, do dolžine vnosov, poroča MailOnline.

Foto: Pexels

Kdo je najbolj znana oseba v Sloveniji?

Pojasnili so: “Zemljevid prikazuje rojstne kraje najbolj ‘opaznih ljudi’ po vsem svetu. Podatki so bili obdelani tako, da prikazujejo samo eno osebo za vsako edinstveno geografsko lokacijo z najvišjo stopnjo opaznosti.”

Na zemljevidu se nahaja tudi Slovenija z vsemi poznanimi ljudmi, kot so Josip Broz Tito, Slavoj Žižek, France Prešeren ipd.

Za uporabo zemljevida so na voljo štiri različne kategorije – Kultura, Odkritje in znanost, Vodenje ali Šport in igre – kjer si lahko uporabniki ogledajo najbolj opazno osebo v svojem domačem kraju.

Foto: Pexels

Med najbolj znanimi osebami Charlie Chaplin in Selena Gomez

Sicer pa je z izbiro gumba “Vsi” ljudem omogočeno, da vidijo najbolj opazno osebo na splošno. V prestolnici Združenega kraljestva je to Charlie Chaplin, najbolj opazna oseba iz Cardiffa je Roald Dahl, J.J. Thomson vodi v Manchestrau, Mel B v Leedsa, Sean Connery pa je najbolj znana oseba v Edinburgha..

Čez lužo je bila Selena Gomez na vrhu lestvice v Teksasu, medtem ko je bila na Floridi med najbolj slavnimi Ariana Grande. V Kaliforniji so nazive najbolj opaznih oseb prevzele Marilyn Monroe, Cameron Diaz in Cher.

Ustvarjalci so na Twitterju objavili povezavo do zemljevida in zapisali: “Ali ste vedeli, da se je Freddie Mercury rodil na Zanzibarju, Barack Obama pa v Honoluluju? Kdo je najbolj znana oseba iz vašega rojstnega kraja?”

Mnogi uporabniki so navdušeni nad odkritji, da so bile zvezde rojene tudi v njihovih krajih: “Dejstvo, da si delim rojstni kraj s Frankom Ozom, me bo vedno veselilo. Ljudem lahko povem, da sta bila tako Yoda, kot Fozzie Bear rojena v isti bolnišnici kot jaz!”

Se je morda tudi v vašem rojstnem kraju rodila kakšna zvezda? Do zemljevida lahko dostopate tukaj.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close