Nasveti vplivnice, kako se rešiti hitre mode

27. september 2023

Nasveti vplivnice, kako se rešiti hitre mode

27. september 2023
Foto: Pexels

Nasveti vplivnice, kako se rešiti hitre mode

27. september 2023
Foto: Pexels

Z njimi bo vaša omara lažje zadihala, vi pa boste brez slabe vesti nosili oblačila, v katerih se odlično počutite.

Blogerka Nika Veger je velika zagovornica trajnostnega načina življenja. S svojimi sledilci na Instagramu redno deli nasvete za bolj ekonomično ravnanje s kozmetiko, čistili in oblačili, s čimer lahko pripomoremo k skrbi za boljše okolje in tudi naše zdravje.

Tokrat je govorila o tem, kako prekiniti razmerje s hitro modo in najprej navedla pet dejstev o njej:

  • Hitra moda spodbuja potrebo po sledenju trendom ter jim daje večji pomen od kakovosti, pravičnosti in cene.
  • Oblačila so slabše kakovosti, zato jih zavržemo prej, kot bi jih lahko.
  • Posledično s preveliko in prehitro ponudbo nastaja ogromna količina odpadkov.
  • Hitra moda na račun nižje cene izkorišča naravne vire in delovno silo.
  • Ne spodbuja družbenih sprememb in ne zmanjšuje vpliva na okolje.
Foto: Pexels

Nato pa je sledilcem ponudila še pet korakov do bolj trajnostnega oblačenja:

Najdite svoj osebni stil

“Da se izognete brezglavemu sledenju trendom in hipnim nakupom, raziščite, kaj vam je res všeč in v čem se že leta počutite najbolje,” pravi Nika in svetuje, da določite svoje večne kose oblačil, kroje, barve in materiale ter natančno definirate svoj stil.

Kupujte manj

Eden od najboljših načinov, da se uprete hitri modi, je, da dobro pregledate svojo garderobo in si naredite seznam oblačili, ki jih resnično potrebujete. “Potem se osredotočite na nakup le teh. Zapeljevanju drugih modnih kosov pa se naučite reči ne.”

Foto: Pexels

Izbirajte kose iz druge roke

Nika je prepričana, da je najbolj trajnostni nakup nakup tistega, kar že obstaja. “Pobrskajte med kosi v second-hand trgovinah in poiščite kos, ki ga potrebujete,” razlaga in svetuje tudi obisk izmenjevalnice oblačil, ki jih je v Ljubljani vedno več.

Investirajte v trajnostne znamke

“Če kosa, ki ga potrebujete, ne najdete v second-hand trgovini, ga poiščite pri trajnostnih znamkah.” Nika svetuje, da izberete oblačila iz okolju prijaznejših materialov ter modele, ki vam zares pristajajo in jih boste lahko nosili več let.

Foto: Pexels

Lepo skrbite za oblačila

“Že med nošenjem oblačil imejte v mislih, da bodo za vami razveseljevala še koga.” Nika svetuje, da jih ob morebitni poškodbi popravite ali nesete k šivilji, saj bodo tako uporabna dlje. “Ko se jih naveličate, pa jih ponudite drugim ljubiteljem oblačil iz druge roke.”

Nika je povedala, da se sama teh nasvetov že nekaj časa drži in da lahko iz prve roke pove, da delujejo. Svoje sledilce je nato pozvala, da sodelujejo v kratki anketi, kjer ji zaupajo, kaj jih odvrača od kupovanja trajnostne mode, kaj jih moti v second-hand trgovinah ter kakšne teme želijo, da naslednjič obdela.

Zdi se nam super, da s svojim vplivom ozavešča svoje sledilce, kako pomembno se je zavedati skrbi za okolje, ne pretiravati z nakupovanjem in oblačilom po dolgem nošenju ponuditi novo življenje.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close